Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fri flytträtt kan bli eldorado för pensionsrådgivare

Hittills har den största delen av våra tjänstepensionspengar varit svår att komma åt för de så kallade pensionsrådgivarna. Men blir förslaget om fri flytträtt verklighet öppnas nya möjligheter.
Niklas Hallstedt Publicerad

Missnöjet med dem som förmedlar pensionslösningar ökar hela tiden. För fyra år sedan fick Konsumentombudsmannen bara in ett fåtal anmälningar mot pensionsrådgivare. I fjol hade siffran stigit till 332 stycken, enligt Privata Affärer. Och i en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver konsumentminister Birgitta Ohlsson att rådgivningstjänster är det överlägset vanligaste klagomålet hos Pensionsmyndighetens kundservice.

Blir den flytträtt som Livförsäkringsutredningen föreslog i förra veckan verklighet kan rådgivarna få ännu större spelyta. Enligt utredningens förslag ska man kunna flytta fribrev, det vill säga pensionskapital från tidigare anställningar. Det lär handla om ett totalt pensionskapital på cirka 1 200 miljarder kronor.

- Ja, förmedlarna är innovativa, så det är klart att det kommer att bli en marknad, säger Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK.

- Man har inte reglerat kostnaderna riktigt utan förväntar sig att marknaden ska göra det själva. Det kommer säkert att finnas incitament för en förmedlare eller rådgivare att flytta fribrev från ett bolag till ett annat, och få ersättning för det. Pengar som den försäkrade får betala.

Enligt Dan Wallberg sker det runt 250 000 anställningsbyten inom ITP och arbetarkollektivet varje år.

- Det betyder 250 000 nya försäkringar varje år om utredningens förslag går igenom fullt ut eftersom varje anställningsbyte då ger en ny försäkring. På tio år bli det ett par tre miljoner nya försäkringar att hålla reda på. Idag är det endast en försäkring så länge man omfattas av kollektivavtalet oavsett hur många anställningsbyten man gör. Vill man sedan försöka få ihop det till en försäkring igen så blir det en otrolig massa flyttkostnader som egentligen inte hade behövts. Och vem ska betala det?

Dan Wallberg påpekar också att det redan finns flytträtt mellan försäkringsbolag inom ITP-planen till en högsta kostnad på 500 kronor.

- Vi är inte emot fri flytträtt, men så länge marknaden är som den är måste vi antagligen ha någon form av reglering. Jag vill inte det ska bli ett flyttande för flyttandets skull, utan för att den anställde ska tjäna på det, ingen annan. Man måste ha klart för sig att den anställde nästan alltid är i ett informationsunderläge kring dessa frågor gentemot banker, försäkringsrådgivare eller försäkringsbolag.  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.