Varför är det just dessa branscher som granskas, Linnea Björnstam utredare på granskningsenheten?
- Vi utgick från Medlingsinstitutet och SCB:s statistik där det är tydligt att den oförklarade löneskillnaden är störst hos privata tjänstemän. Det vill säga löneskillnaden om man utesluter faktorerna ålder, utbildningsnivå, arbetstid, yrke och sektor. Utifrån det frågade vi oss "var jobbar de privata tjänstemännen?", jo främst inom informations- och kommunikationsföretag och inom finans- och försäkringsbranschen.
Skiljer sig branscherna åt på något sätt?
- IT-branschen är intressant eftersom KTH fick i uppdrag av regeringen att ta fram en handlingsplan för en mer jämställd IT-bransch, som var klar 2007. Inom finans- och försäkringsbranschen sticker löneskillnaderna ut särskilt mycket. Medieföretagen fick följa med för där finns det en hel del saker som har hänt, eller det händer mycket inom den branschen. Det har gått från att ha varit en mansdominerad journalistkår och frågan är om lönesättningarna har följt med.
Hur har ni valt ut de 35 företagen?
- Jämo granskade alla de största arbetsgivarna men resultaten sa att ju längre ner man kom i storlek, ju oftare levde inte arbetsgivarna upp till lagen. Vi tog vid där Jämo:s miljongranskning slutade rent storleksmässigt, alla företagen har mellan 100 och 199 anställda. Sedan har vi kollat på några andra faktorer och till sist gjordes urvalet slumpvis.
Hur går granskningen till?
- De företag som granskas ska ta fram olika dokument och handlingsplaner för jämställda löner. Vi har begärt in svar på några frågor som gäller jämställdhet till den 17 september, som en granskande utredare sedan kollar på. Ärendet avslutas om de lever upp till lagen annars kan de få en kompletteringsperiod på sig, det kan gå ett par vändor i vissa fall. Om arbetsgivaren inte kompletterar så sätter man sig ner med oss här på DO och går igenom det vi saknar och i sista hand går ärendet till Nämnden mot diskriminering.
Vad tror ni att granskningen kommer visa?
- Det kan vi inte tro något om, som tillsynsmyndighet så måste vi förutsätta att arbetsgivare följer de lagar som finns. Men en del rapporter, bland annat från Unionen, har tagit upp att det saknas lönekartläggning på många arbetsplatser.
När är ni klara?
- Det beror på hur många kompletteringar som behövs, första besluten kommer i mitten på oktober men helt klara är vi kanske vid årsskiftet.