Två procent av Sveriges befolkning är "problemspelare". Bland unga män, 18-24 år, är siffran fem gånger så hög.
- För de allra flesta är det ett kontrollerat nöje, de kan spela utan att få problem, men vissa drabbas. Det kan till exempel vara att man spelar för mer än man har råd att förlora, lånar pengar för att spela eller känner skuld för spelandet, säger Tommy Andersson på Alna.
Alna, som jobbar med frågor som rör alkohol och annat missbruk i arbetslivet, genomför under hösten ett projekt riktat mot spelproblem som kan påverka arbetsplatsen. För att råda bot på problemet krävs för det första att man uppmärksammar att det finns.
- Ofta märks det inte förrän det gått relativt långt. Det klassiska är att det helt plötsligt försvinner pengar. På vägen dit kan det vara rätt diffusa signaler. Det kan handla om allt från för sen ankomst och olovlig frånvaro till trötthet och irritation. Ofta kan man inte sätta fingret på att det är ett spelproblem, men man kan tala om att det är ett problem.
Inte heller är det alla spelmissbrukare som spelar på arbetstid, tvärtom väljer många att hålla spelandet borta från jobbet.
- Arbetet förser dig med pengar som gör att du kan spela, det vill du inte riskera. Men har det gått tillräckligt långt är det såklart frestande att spela även där, säger Tommy Andersson som inte tror att det går att ta bort alla möjligheter till spelande.
- Men ibland kanske det måste regleras. Hur ser det ut med tillgänglighet på arbetet? Hur ser det ut med hanteringen av mobilerna och datorerna? Kan man låna pengar som förskott på lön?
De flesta arbetsplatser har policyer om exempelvis alkoholförtäring. Däremot är det ännu inte så vanligt när det rör sig om spel, ibland nämns det dock i företagets internetpolicy.
- Vår uppgift är att ge verktyg så att det kommer in i befintliga policyer. Det måste finnas en chans att agera i tid och inte vänta tills det har blivit ett akut ärende och kris, säger Tommy Andersson.