Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Samförstånd mellan fack och arbetsgivare överdrivet

Medan arbetsgivarna ville öka invandringen för att få tillgång till mer arbetskraft efter kriget, såg facket till att begränsa den, visar en ny avhandling.
- De är ju intresseorganisationer som bevakar medlemmarnas position framför samhällsnyttan, säger forskaren Joacim Waara.
Niklas Hallstedt Publicerad

Den klassiska föreställningen är att samförstånd mellan arbetsgivare och fack i Sverige har varit starkt sedan slutet av 1930-talet. Den tar Joacim Waaras avhandling Svenska arbetsgivareföreningen och arbetskraftsinvandringen 1945-1972 vid Handelshögskolan i Göteborg effektivt kål på, i alla fall när det handlar om synen på arbetskraftsinvandring. Facket gynnas av arbetskraftsbrist, medan arbetsgivarna har fördel av att det finns en viss arbetslöshet.

- Samförståndet är klart överdrivet. LO balanserade mellan att bidra till ekonomisk tillväxt genom att öka arbetskraftsutbudet kontra att bevara arbetskraftsbristen för att pressa upp reallönenivåerna.

Här hade LO en fördel gentemot motparten. Genom sin nära relation till den socialdemokratiska regeringen kunde man faktiskt påverka och reglera invandringen.

Det fanns också outnyttjade arbetskraftsresurser inom landet, däribland kvinnorna. Problemet är att både fack och arbetsgivare argumenterade för gifta kvinnors inträde på arbetsmarknaden. Men ingen av dem gjorde något för att underlätta det, konstaterar Joacim Waara.

Att facket inte gjorde något är mindre förvånande, eftersom man inte vill utsätta medlemmarna för konkurrens. Arbetsgivarnas ointresse är svårare att begripa.

- Hade man bara sett logiskt på det borde man varit mer mån om att öppna arbetsmarknaden för kvinnorna. Men det fanns ett konservativt tänk från industrins sida.

När kvinnorna så småningom tog sig ut ur hemmen och började jobba var det inte tack vare arbetsmarknadens parter, utan den offentliga sektorns expansion från mitten av 1960-talet.

- De trädde in på en arbetsmarknad lite utanför SAF:s intressesfär och hotade inte heller de industriarbetande manliga LO-medlemmarna.

I dag ser arbetsmarknaden på många sett annorlunda ut, men arbetsgivarorganisationernas och fackens roller är desamma. Det handlar om att bevaka medlemmarnas intressen, vilket kan vara värt att komma ihåg, anser Joacim Waara.

- Ett problem är att de trots allt får lämna remissyttrande på de flesta statliga utredningar. Och facket får lämna remissyttrande vid prövning av arbetstillstånd för utländska arbetskraft. Då är det ett problem när man inte ser till samhällsnyttan utan till egennyttan.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.