Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Det här har du rätt till

Nedräkningen har börjat. Men det kan vara smart att inte bara räkna dagarna till semestern, utan också räkna lite på hur mycket semester du faktiskt har rätt till eftersom det finns arbetsgivare som av okunskap eller lömskhet kan blåsa dig.
Johanna Rovira Publicerad

1. Du har alltid laglig rätt till 25 dagars semester per år, men en del av Unionens kollektivavtal har fler dagar. 

2. Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester någon gång under juni-augusti - men arbetsgivaren har sista ordet när under perioden du ska få ledigt. Senast två månader före semestern ska du ha fått ett besked om när du kan vara ledig. När det är gjort kan din arbetsgivare varken ändra eller dra in semestern. 

3. Är du nyanställd har du inte rätt till betald semester mer än för den tid du tjänat in, men har fortfarande rätt att ta ledigt 25 dagar. Även om du varit föräldraledig eller sjukskriven har du rätt till semester. 

4. Vissa arbetsgivare kan gå med på att ge förskottssemester - det innebär att du lånar semester av arbetsgivaren. Förskottssemestern/lånet avskrivs efter fem år eller om du sägs upp på grund av arbetsbrist. 

5. Det kan tyckas frestande att byta bort övertidsersättning mot en extra semestervecka, men flertalet anställda förlorar på en sådan affär. 

6. Arbetsgivaren kan aldrig tvinga dig till att ta obetald semester - även om företaget stänger ska du ha lön. Arbetsgivaren kan inte heller begära att du ska vara tillgänglig eller anträffbar under semestern. 

7. Under semester ska du ha lön som vanligt plus 0,43 procent extra. Med kollektivavtal är extrasumman 0,8 procent. 

8. Är du vikarie eller slutar på ett jobb så kolla noga att inte semesterersättningen du har tjänat in försvinner - det är ganska vanligt. Du har två år på dig att kräva tillbaka pengarna, sen är det klippt. 

9. Slösa inte bort semesterdagar om du snorar eller spyr. Blir du sjuk - sjukskriv dig så kan du ta ut semester senare, du kan komma att ångra dig annars. (Se sid 25)

10. Du har rätt att spara semester. Säg bara till arbetsgivaren så får du hamstra alla semesterdagar som överstiger 20 dagar så du kan ta en dundersemester efter några år. Efter fem år byts dock dina sparade semesterdagar mot pengar. 

P.S. Det kan förvisso finnas andra semesterregler på ditt företag, men de får inte vara sämre för dig än ovanstående.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.