Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Medlemmar beredda ta strid

Garanterad löneökning på 320 kronor är värt att ta strid för. Det är budskapet från Unionenklubbarna på de företag som berörs av konfliktvarslet.
Ola Rennstam Publicerad

Förhandlingarna mellan Unionen och Almega Tjänsteföretagen och Medieföretagen har strandat och Unionen varslade i måndags om konflikt på flera företag inom avtalsområdena. Strejken bryter ut torsdagen den 7 juni kockan 12 om inte avtal träffats innan dess. Bakgrunden till varslet är, enligt Unionen, att Almega inte accepterar den garanterade löneökningen på minst 320 kronor i månaden.

På Payex Finance i Visby, ett av de berörda företagen, stödjer medlemmarna konfliktvarslet.
- Vi har medlemmarna bakom oss. Det är självklart att vi ska individgarantin precis som alla andra. Det behövs för att inte många medlemmar ska ha drabbas av orättvis lönebedömning och kompetensutveckling. Det mest optimala vore om vi hade en fungerande lönesättning. För det finns dem som är tysta men som gör ett fantastiskt arbete och inte får något för sin insats, säger Katarina Rosdahl, ordförande för Unionenklubben

Klubben, som har 171 medlemmar, tror att arbetsgivarsidans krav på en slopad individgaranti hade lett till orättvisa löner.
- Arbetsgivaren vill ha större utrymme för att fördela pengar för att premiera dem som gjort ett väldigt gott arbete. Det tycker vi också men inte på bekostnad på att andra. Jag tror att ett flertal skulle få noll kronor i löneökning, en sänkning med andra ord. Visst kan man diskutera att slopa individgarantin men då måste det vara klockrent rättvist, säger Katarina Rosdahl.

Katarina Rosdahl och de andra i klubbstyrelsen får mycket frågor från de 171 medlemmarna som vill veta hur det fungerar praktiskt om det skulle bli strejk.
- Payex är ingen dålig arbetsplats och många känner en oro om en eventuell strejk kan drabba företaget på ett negativt sätt. Vi ser ju helst att de kommer överens innan, säger hon.

På Aller Media i Stockholm är det liknande tongångar. Även här backar klubbens medlemmar upp kampen för individgaranti.
- Det är ju ingen som önskar en strejk, det skulle gynna alla om de fick till ett avtal. Men vi vill ha samma avtal som Unionen har förhandlat fram på andra områden. Individgarantin är väldigt viktig när löneprocessen ser ut som den gör, säger ordförande Ulrika Carlsson.

Fakta

Totalt finns 11 000 medlemmar på de två avtalsområdena, varav 1 000 medlemmar berörs av Unionens konfliktvarsel. Avtalsområdena innehåller 
tidnings- och bokförlag, mindre reklambyråer, samt resebokning och betalningsverksamhet. Yrkesgrupperna är säljare, ekonomer, receptionister, redaktörer, inköpare och annonsutformare. Företagen som berörs av varslet är LRF Media, Carat, AMS Media, Aller Media, American Express, Payex Finance och Intrum Justitia. Berörda orter är Stockholm, Malmö, Göteborg och Visby.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.