Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Handels lönehöjningar spräcker inte märket"

Löneökningarna som LO-förbundet Handels fick igenom ligger klart över var man landade inom industrin. Men ökningarna får man samtidigt betala för på andra sätt. Unionen anser därför att Handels avtal inte spräcker industrins så kallade märke på 2,6-procentiga löneökningar.
Niklas Hallstedt Publicerad

Inom detaljhandeln blev löneökningarna 710 kronor per månad och heltidsanställd. Det motsvarar en höjning med runt 3,3 procent. Ändå ger detta bara ökade kostnader på cirka 2,6 procent för arbetsgivarna. Anledningen är att avtalet också innehåller ett antal besparingar. Den viktigaste är att lägstalönerna höjs betydligt mindre än övriga löner. Det här är en förändring som arbetsgivarna applåderar. "Handeln tar här ett stort ansvar för att förbättra svensk arbetsmarknad genom att hålla lägstalönerna på en nivå som gör det billigare för arbetsgivare att anställa", säger Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren i ett pressmeddelande. Det införs också en ökad flexibilitet när det gäller arbetstidens förläggning. Det i sin tur ska minska kostnader för övertid.

- Vår bedömning är att avtalsuppgörelsen håller sig inom den märkessättning som gjorts. Det är bara att gratulera Handels till att de kan höja lönerna för sina lågavlönade medlemmar, säger Bo Hallberg, Unionens avtalsexpert.

Han är tveksam till att avtal med motsvarande innehåll skulle kunna bli verklighet inom Unionens områden. Medlemmarna skulle ha svårt att acceptera både det höjda arbetstidsuttaget och att lägstalönerna höjs mindre än övriga löner, menar han.

- På de företag där vi har lågavlönade tjänstemän kan de tycka att det är mycket när Handels får 710 kronor i löneökning. Men då ska man veta att varje enskild individ bara är garanterad 390 kronor av dessa.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.