Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Mildare regler för sjukpenning under corona

En inställd operation på grund av coronautbrottet ska inte leda till indragen sjukpenning. Det är Försäkringskassan och regeringen överens om. Bra, men inte tillräckligt anser Unionen.
Lina Björk Publicerad 6 april 2020, kl 13:28
Lars Pehrson / SvD / TT
Patienter som får sin operation uppskjuten på grund av coronautbrottet ska undantas från de vanliga reglerna för sjukpenning. Lars Pehrson / SvD / TT

I hela Sverige ställer vården om för att kunna behandla de allra sjukaste i covid-19. Det innebär bland annat att planerad vård skjuts upp och att personer som väntar på operation får förbereda sig på ett nytt datum längre fram. Med sjukförsäkringens regler innebär det i praktiken att man mister rätten till sjukpenning vid dag 180, om det inte finns någon tidpunkt för inplanerad vård.

Men förra veckan kom regeringen och Försäkringskassan överens om att undanta patienter som får sin operation uppskjuten på grund av pandemin, från de vanliga sjukpenningreglerna.

– Det är ett bra beslut. De som är sjukskrivna och väntar på en operation, vilken blir inställd på grund av coronans effekter, får en respit vid dag 180. Med det nya ställningstagandet kommer det ses som oskäligt att pröva sjukskrivna mot ”normalt förekommande arbete” när dag 180 passeras. De behöver då inte riskera sin sjukpenning och i förlängningen sin anställning på grund av pandemin, säger Mikael Bäckström, utredare på Unionen.

Från förbundets sida hade man dock gärna sett att regeringen även tittat på hur andra arbetstagare under rehabilitering påverkas av den rådande krisen.

– Vad händer till exempel med de som är under rehabilitering och inte väntar på operation eller medicinsk behandling, men ändå påverkas negativt av coronautbrottet? Vi har full förståelse för att det just nu ligger mycket på regeringens bord, men här behöver mer åtgärder vidtas.

2018 tillsatte regeringen två statliga utredningar för att förbättra regelverket kring sjukförsäkringen. En av dem ligger nu ute på remiss och några av förslagen rör just reglerna kring 180-dagarsgränsen. 

Läs mer: Unionen vill se enklare regler för sjukskrivna

– Den utredningen kom bland annat fram till att den strikta tillämpningen av 180-dagarsgränsen innebar att pågående rehabiliteringar med god prognos blev avbrutna när sjukpenningen drogs in. Det här förslaget är välkommet, men problemet kvarstår ju för de som får operationer och behandlingar inställda av andra anledningar än corona. De kommer alltjämt få sin sjukpenning indragen, trots att det ofta strider mot sunt förnuft. Där innehåller utredningen en lösning på problemen för en betydligt större målgrupp än den som nu aviserats, säger Mikael Bäckström.

Det tillfälliga undantaget från regelverken kommer att gälla till och med oktober.

Läs mer: Få utnyttjar förebyggande sjukpenning

Sjukförsäkring

Så påverkade Covid-19 sjuskrivningarna

Under pandemin smittades över två miljoner svenskar av coronaviruset. Men få tjänstemän var sjukskrivna längre än två veckor, visar nya siffror.
Lina Björk Publicerad 22 april 2024, kl 13:04
Medicintabletter och en termomenter som visar febertemperatur.
Låg sjukfrånvaro hos svenska tjänstemän under pandemin. Karolinska Institutets analyser av tjänstemännens hälsa visar att Covid-19 hade liten påverkan på tjänstemännens sjukskrivningar. Foto: Colourbox.

När covid-19 spreds över världen påverkade det både vårt arbetssätt och reglerna för sjukskrivning. De flesta privata tjänstemän kunde jobba hemifrån och regeringen beslutade exempelvis att slopa karensdagen för att få anställda att stanna hemma när de kände förkylningssymptom. 

Nu har Karolinska Institutet tittat närmare på hur sjukfrånvaron såg ut för privata tjänstemän under åren för pandemin. Resultatet visar att de flesta tjänstemännen 82,5 procent, inte hade någon sjukskrivning alls under åren 2019 till 2021. Sjukskrivningarna minskade till och med för vissa diagnoser som depression och ångest, medan diagnoser som utmattningssymptom och stress ökade 2020. 

Pandemins påverkan på arbetslivet

Några näringsgrenar stack dock ut i siffrorna. Bland dem som sjukskrevs för covid-19 eller relaterad diagnos fanns anställda inom vård, omsorg, sociala tjänster och omsorg. Andra relevanta faktorer för en coviddiagnos var lägre inkomst, högre ålder och att vara född utanför EU. 

Om studien

  • Ingår i ett större forskningsprojekt om sjukskrivning- sjuk och aktivitetsersättning.
  • Studien följer 1,4 miljoner privata tjänstemän i åldern 18 till 67 år under åren 2019 till 2021.
  • Karolinska Institutet har utfört studien på uppdrag av PTK och Svenskt Näringsliv och den har finansierats av tjänstepensionsbolaget Alecta.