
Kvinnor anger i högre grad än män att de har varit utsatta för könsdiskriminering, eller trakasserier på grund av sitt kön. Och att diskrimeras på grund av sin ålder är vanligare bland medarbetare som är under 30 år och bland dem som har fyllt 50 år. Efter kön och ålder är de vanligaste orsakerna till diskriminering eller trakasserier ”språk eller dialekt” följt av ”etniskt ursprung”, på nära tre respektive två procent. Av de tjänstemän som har svarat på undersökningen är det dock endast fyra procent som uppger att de har utländsk bakgrund.
De flesta verkar vara överens om att mångfaldsarbete är något bra. Tre av fyra är ganska eller mycket positiva till mångfald på sitt jobb, jämfört med fem procent som har en ganska eller mycket negativ inställning till mångfald på den egna arbetsplatsen. Inte enbart för att det är en viktig rättvise- och demokratifråga. En stor majoritet av privatanställda tjänstemän anser dessutom att mångfald ökar såväl kompetensen som konkurrenskraften i ett företag. Personalen är mer positiv till mångfald på företag där chefer och ledningsrepresentanter tar ansvar för mångfaldsarbetet. Hälften av de som svarat på undersökningen säger att deras chef tagit upp mångfald.
Det är vanligare att alla medarbetare behandlas med respekt, oavsett olikheter och bakgrund, om arbetsplatsen har en policy och en handlingsplan för mångfaldsarbetet. Dock svarar endast en tredjedel i undersökningen att det finns en policy på deras arbetsplats.
Unionens ordförande, Cecilia Fahlberg, menar att ett systematsikt mångfaldsarbete som årligen dokumenteras och följs upp bör finnas på alla arbetsplatser och att bästa resultat uppnås genom ett samarbete mellan arbetsgivare och förtroendevalda.
- Att inte anamma mångfald på ett positivt sätt fungerar inte i en globaliserad värld, säger Cecilia Fahlberg.
Att det överlag finns en stor öppenhet på svenska arbetsplatser gläder henne. Det till trots får Unionen årligen ett 50-tal diskrimineringsärenden där könsdiskriminering är det mest typiska ärendet.
”Öka inkluderingen – Unionens mångfaldsrapport 2015”
Undersökningen genomfördes av TNS Sifo på uppdrag av Unionen under februari och mars 2015. Resultaten bygger på svar från 2 000 privatanställda tjänstemän.