Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Löneskillnaderna minskar för tolfte året i rad

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortsätter att minska. Förra året var skillnaden 9,9 procent. Men risken finns att coronapandemin ökar klyftan.
David Österberg Publicerad 16 september 2020, kl 08:45
Shutterstock
Löneskillnaden mellan män och kvinnor har minskat årligen sedan 2007, då Medlingsinstitutet började mäta skillnaden. Shutterstock

En man i Sverige tjänar i genomsnitt 37 200 kronor i månaden. Genomsnittslönen för kvinnor är 33 500 kronor. Det betyder att kvinnornas lön är 90,1 procent av männens. Det visar Medlingsinstitutets senaste rapport över löneskillnaderna i Sverige.

Löneskillnaderna beror på flera olika saker. Den viktigaste faktorn är att kvinnor och män arbetar i olika yrken med olika lönenivåer. Män arbetar i högre utsträckning i privat sektor – där lönerna är högre – och kvinnor i högre utsträckning i offentlig sektor, där lönerna är lägre. Det beror i sin tur bland annat på hur olika yrken värderas och på hur lönebildningen fungerar.

Minst är skillnaden inom kommunal sektor där män i snitt tjänar 2,4 procent mer än kvinnor. Störst – 18,8 procent – är skillnaden i regionerna. Det beror på att regionanställda män och kvinnor i högre utsträckning har olika yrken.

Den oförklarade löneskillnaden mellan män och kvinnor är 4,2 procent. Enligt Medlingsinstitutet går det dock inte att säga att skillnaden beror på könsdiskriminering. Den skulle delvis kunna bero på det, men kan också bero på andra faktorer som inte undersökts.

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor har minskat varje år sedan 2007, då Medlingsinstitutet började undersöka skillnaderna. År 2007 var skillnaden 16,4 procent och har alltså minskat med 6,5 procentenheter.

– Det är glädjande att se hur skillnaden minskar från år till år. Det är svårt att säga annat än att det är en dramatisk utveckling, säger IreneWennemo, Medlingsinstitutets generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Att skillnaden minskar beror bland annat på att fler kvinnor arbetar i mansdominerade branscher och att fler kvinnor är chefer.

Hur löneskillnaderna mellan män och kvinnor påverkas av coronakrisen är fortfarande oklart. Om många lågavlönade kvinnor blir arbetslösa på grund av krisen kommer skillnaderna att minska. Om krisen främst drabbar lågavlönade män blir följden den motsatta.

Svårt att bevisa diskriminering

Den oförklarade löneskillnaden mellan män och kvinnor är 4,2 procent. Den får man fram genom att ta bort faktorer som påverkar lönen, såsom yrke, sektor, utbildning, ålder och om en person arbetar hel- eller deltid.

Den oförklarade löneskillnaden kan helt eller delvis bero på könsdiskriminering, men enligt Medlingsinstitutet går det inte att bevisa det.

David Österberg
David Österberg
[email protected]