Hoppa till huvudinnehåll
Lön

De som tjänar allra mest är inte smartast

Personer som tjänar mycket pengar tror att de är smartare än andra. Men det stämmer bara delvis: de som tjänar allra mest har lägre intelligens än de med lägre lön. En ny studie har undersökt sambandet mellan lön och IQ.
David Österberg Publicerad 14 februari 2023, kl 13:01
Tecknad illustration. Tre ritade gubbar som håller varsin hög med mynt ovanför huvudet.
Den som tjänar mer än 57 000 kronor i månaden har antagligen inte fått sin höga lön på grund av hög IQ. Illustration: Colourbox.

Det går att tjäna riktigt mycket pengar i Sverige. På investmentbolaget EQT Partners är till exempel årslönen i snitt 3,3 miljoner kronor, enligt en sammanställning som kreditupplysningsföretaget Creditsafe har gjort. På listan över företagen med högst löner finns totalt 82 företag där de anställda har en snittlön på över en miljon kronor om året.

Är rika människor smartare?

Men orsaken till de höga lönerna är inte personalens extremt höga intelligens.
I en studie från Linköpings universitet jämförde forskarna inkomster med resultaten från värnpliktigas inskrivningsprov. Jämförelsen visade att det finns ett samband mellan intelligens och lön – men bara upp till en viss nivå: vid en årslön på 680 000 kronor planade skillnaden ut.

Den procent som tjänade allra mest klarade till och med testerna sämre än dem som låg strax under – trots att de tjänade dubbelt så mycket.

Tror att de är smartare än de är 

I en annan studie, från Handelshögskolan i Stockholm, undersöktes sambandet mellan lön och uppskattad intelligens. Personer som angav att de tjänade mer än medianlönen trodde också att deras IQ var högre än snittet. I IQ-tester framkom att de också hade högre IQ – men inte alls så hög som de trodde att de hade.

Social kompetens kan ge hög lön

Det finns också forskning som har försökt förklara inkomstskillnader med skillnader i personlighetsdrag. Enligt en studie från University of Cambridge och University of Kent finns det ett samband mellan hög lön och gott självförtroende och social kompetens. Det är också bra att vara positiv, noggrann, grundlig och välplanerad om man vill ha en hög lön.

Lön

Tandsköterskor i löneuppror

Tandsköterskorna har fått mer ansvar under åren. Men lönen har inte hängt med. Nu kräver de bättre betalt och en skyddad yrkestitel.
Lina Björk Publicerad 21 mars 2023, kl 14:39
Tandläkarutrustning på en tandläkarmottagning.
I upproret "Löneuppror Tandsköterskor" står ingångslönerna i fokus, men även en skyddad titel för tandsköterskor, vilket skulle kunna höja statusen för yrket Foto: Foto Bertil Ericson / SCANPIX.

Yrket som tandsköterska har förändrats mycket genom åren. I dag arbetar de flesta tandvårdsmottagningar med så kallad delegerad tandvård, det vill säga att vissa behandlingar eller delar av behandlingen utförs av en tandsköterska. Det kan till exempel vara att ge bedövning, röntga, polera och göra provisoriska fyllningar.

Men trots att ansvaret har växt har lönen inte gjort det i samma omfattning. Enligt Unionen ligger lönen för tandsköterskor på mellan 29 000 till 35 000 kronor i månaden, men ingångslönen är betydligt lägre än så och för tandsköterskor som inte jobbar delegerat kan den ligga på cirka 21 000 kronor i månaden.
 

Löneuppror på Facebook

För fyra veckor sedan skapades Facebookgruppen ” Löneuppror Tandsköterskor” som nu har över 3 900 medlemmar.

Liza Löfberg, ordförande för Privata Tandvårdsanställdas Samverkansgrupp inom Unionen.
Liza Löfberg Foto: Privat

– Tandsköterskor lämnar yrket för att det inte går att leva på lönen. Har man gått en YH-utbildning på minst tre terminer och tagit studielån så räknar man med en lön som är rimlig, säger Liza Löfberg, ordförande för Privata Tandvårdsanställdas Samverkansgrupp inom Unionen.

I upproret står ingångslönerna i fokus, men även en skyddad titel för tandsköterskor, vilket skulle kunna höja statusen för yrket. I dag kan en tandläkare ha outbildad personal som utför en tandsköterskas arbetsuppgifter, något som Socialstyrelsen också tillåter.


Inte patientsäkert med outbildad personal

Unionen organiserar 2 500 privatanställda tandsköterskor och förbundet ställer sig också bakom kravet om en skyddad yrkestitel.

–  Under YH-utbildningen, som följer den nationella kursplanen, ingår bland annat anatomi, anestesi, odontologi, oral hälsa, smittskydd och hygien. Vi konkurrerar med personal utan utbildning och lönerna hålls nere när arbetsgivaren kan ta in precis vem som helst och kalla den för tandsköterska. I slutändan är detta inte patientsäkert, säger Liza Löfberg.

Tandsköterskornas avtal går ut i juni. Från och med juli i år kan undersköterskor söka om skyddad yrkestitel, något Liza Löfberg tror kan ge en skjuts fram för tandsköterskornas fråga.

– Vi har jobbat med det här under lång tid och ger inte upp förrän våra tandsköterskor får en skyddad yrkestitel, säger hon.

Tandsköterskeupprorets krav:

  • Ingen tandsköterska ha en lön under 28 000 kronor i månaden
  • En plan för snabbare lönekarriär
  • En skyddad yrkestitel
  • Nationell ingångslön på minst 28 000 kronor i månaden