Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Lika lön för fotbollsspelare oavsett kön i USA

USA:s fotbollsförbund har som första förbundet i världen infört lika lön oavsett kön för sina spelare. I Sverige är fotbollen fortfarande den minst jämställda lagsporten efter ishockey.
Johanna Rovira Publicerad 18 maj 2022, kl 16:54
Megan Rapinoe skriker av glädje och går mot sina lagkamrater.
Nu får Megan Rapinoe och hennes lagkamrater i USA:s damlandslag samma lön som sina manliga kollegor. Foto: Phelan M. Ebenhack/AP Photo/TT

Efter att USA:s damlandslag stämt landets fotbollsförbund för diskriminering har förbundet nu tecknat kollektivavtal som har godkänts av spelarfacken, enligt TT.

Dam- och herrspelare kommer fram till 2028 få lika mycket i VM-bonus, OS-bonus och andra slags bonusar och reklamintäkter. De manliga spelarna erbjuds samma barnomsorg som de kvinnliga.

Shadé Jalali, utredare på Unionen, som jobbar för att få upp damfotbollsspelarnas löner och teckna kollektivavtal för damlagen i Sverige, tycker att avtalet i USA är toppen.

– Fast grejen är att USA:s damlag är överlägsna herrarnas så att spelarna ska få lika mycket pengar betyder inte att det blir jämställt.

Även i Sverige klår damerna herrarna med råge. Damerna är rankade som tvåa på det internationella fotbollförbundet Fifas lista över de bästa herr- och damlandslagen i världen medan de svenska herrarna kommer på plats 19. Men kvinnorna tjänar trots detta betydligt mindre än männen.

– En minoritet av de kvinnliga fotbollsspelarna kan leva på sina fotbollslöner, de flesta måste ha andra jobb, säger Shadé Jalali.

– Vi förhandlar vidare med arbetsgivaralliansen och hoppas på att få till ett kollektivavtal snart, säger hon.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]