Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Här är företagen som betalar bäst

Den som vill ha hög lön gör klokt i att välja rätt företag. De företag som betalar bäst i Sverige har månadslöner på över 100 000 kronor. Högst löner har företagen i Stockholm.
David Österberg Publicerad 15 december 2021, kl 15:45
Henrik Montgomery/TT
Idel månadslöner över 100 000 kronor. Här är företagen som betalar bäst i Sverige. Henrik Montgomery/TT

Vill du ha hög lön? Då gäller det att välja rätt bransch, rätt företag och rätt stad. Företaget Creditsafe, som jobbar med kreditupplysning, har gjort en lista på Sveriges 100 bäst betalande företag. Överst på listan finns riskkapitalbolaget EQT Partners. Där är den genomsnittliga månadslönen 262 750 kronor.

På andra plats kommer den svenska delen av telekomföretaget Huawei Technologies. Snittlönen där är 167 750 kronor. Tredjeplatsen kniper Nordeas dotterbolag Nordea Investment Management. Varje anställd tjänar i snitt 154 000 kronor i månaden.

Branscherna med högst lön

Tre branscher dominerar listan: teknik, läkemedel och investment. Och företagen verkar inte ha påverkats negativt av pandemin.

– Lönenivåerna hos företagen som betalar bäst i Sverige har tagit ett rejält kliv uppåt, detta samtidigt som vi haft ett år med global pandemi. Vi har idag betydligt fler företag som betalar miljonlöner till sina anställda och det är första gången i vår kartläggning som vi ser en snittlön på över tre miljoner kronor, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, i ett pressmeddelande.

Städerna med högst lön

Det är också tydligt att lönenivån är betydligt högre i Stockholm jämfört med övriga Sverige. Samtliga företag på tio-i-topp-listan finns i Stockholm. Göteborg tar sig in först på plats elva genom det medicintekniska företaget Getinge. Den genomsnittliga månadslönen där är 135 000 kronor.

Av de 100 bäst betalande företagen i Sverige finns 82 i Stockholm. Åtta finns i Malmöregionen och sex i Göteborg. Även Linköping och Älmhult finns med på listan.

– Centralisering av höga löner runt Stockholm är något vi sett år efter år och det är ingen skillnad detta året. För den som vill se en snabbare löneutveckling är en flytt till Stockholm ett effektivt sätt, säger Henrik Jacobsson.

Företag och snittlön

1. EQT Partners – 262 750 kronor i månaden

2. Huawei Technologies – 167 750

3. Nordea Investment Management – 154 000

4. ABG Sundal Collier – 152 500

5. Handelsbanken Fonder – 146 900

6. EQT – 146 600

7. Intrum – 145 800

8. SFDC Sweden – 142 800

9. The Boston Group Consulting – 142 500

10. Autoliv – 140 100

Fotnot: Listan består av aktiebolag med mer än 50 anställda. Den baseras på lönekostnaden delat på antalet anställda. Lön till vd och styrelse ingår ej.

Lön

Tandsköterskor i löneuppror

Tandsköterskorna har fått mer ansvar under åren. Men lönen har inte hängt med. Nu kräver de bättre betalt och en skyddad yrkestitel.
Lina Björk Publicerad 21 mars 2023, kl 14:39
Tandläkarutrustning på en tandläkarmottagning.
I upproret "Löneuppror Tandsköterskor" står ingångslönerna i fokus, men även en skyddad titel för tandsköterskor, vilket skulle kunna höja statusen för yrket Foto: Foto Bertil Ericson / SCANPIX.

Yrket som tandsköterska har förändrats mycket genom åren. I dag arbetar de flesta tandvårdsmottagningar med så kallad delegerad tandvård, det vill säga att vissa behandlingar eller delar av behandlingen utförs av en tandsköterska. Det kan till exempel vara att ge bedövning, röntga, polera och göra provisoriska fyllningar.

Men trots att ansvaret har växt har lönen inte gjort det i samma omfattning. Enligt Unionen ligger lönen för tandsköterskor på mellan 29 000 till 35 000 kronor i månaden, men ingångslönen är betydligt lägre än så och för tandsköterskor som inte jobbar delegerat kan den ligga på cirka 21 000 kronor i månaden.
 

Löneuppror på Facebook

För fyra veckor sedan skapades Facebookgruppen ” Löneuppror Tandsköterskor” som nu har över 3 900 medlemmar.

Liza Löfberg, ordförande för Privata Tandvårdsanställdas Samverkansgrupp inom Unionen.
Liza Löfberg Foto: Privat

– Tandsköterskor lämnar yrket för att det inte går att leva på lönen. Har man gått en YH-utbildning på minst tre terminer och tagit studielån så räknar man med en lön som är rimlig, säger Liza Löfberg, ordförande för Privata Tandvårdsanställdas Samverkansgrupp inom Unionen.

I upproret står ingångslönerna i fokus, men även en skyddad titel för tandsköterskor, vilket skulle kunna höja statusen för yrket. I dag kan en tandläkare ha outbildad personal som utför en tandsköterskas arbetsuppgifter, något som Socialstyrelsen också tillåter.


Inte patientsäkert med outbildad personal

Unionen organiserar 2 500 privatanställda tandsköterskor och förbundet ställer sig också bakom kravet om en skyddad yrkestitel.

–  Under YH-utbildningen, som följer den nationella kursplanen, ingår bland annat anatomi, anestesi, odontologi, oral hälsa, smittskydd och hygien. Vi konkurrerar med personal utan utbildning och lönerna hålls nere när arbetsgivaren kan ta in precis vem som helst och kalla den för tandsköterska. I slutändan är detta inte patientsäkert, säger Liza Löfberg.

Tandsköterskornas avtal går ut i juni. Från och med juli i år kan undersköterskor söka om skyddad yrkestitel, något Liza Löfberg tror kan ge en skjuts fram för tandsköterskornas fråga.

– Vi har jobbat med det här under lång tid och ger inte upp förrän våra tandsköterskor får en skyddad yrkestitel, säger hon.

Tandsköterskeupprorets krav:

  • Ingen tandsköterska ha en lön under 28 000 kronor i månaden
  • En plan för snabbare lönekarriär
  • En skyddad yrkestitel
  • Nationell ingångslön på minst 28 000 kronor i månaden