Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Unionen: EU saknar mandat att besluta om minimilön

Den överenskommelse Europaparlamentet och ministerrådet gjort till direktiv om minimilöner är djupt problematisk och kan ifrågasättas lagligt, anser fackförbundet Unionen.
Johanna Rovira Publicerad 7 juni 2022, kl 16:14
Hand håller upp kuvert med euro (till vänster), EU-flagga på stång (till höger)
"Vi anser att EU inte har mandat att besluta om lönefrågor och välkomnar att Sverige röstar nej," säger Martin Linder, fackförbundet Unionens ordförande. Foto: Stefan Gustavsson/SvD/TT, Henrik Montgomery/TT

På tisdagen meddelade förhandlingsdelegationerna för Europaparlamentet och ministerrådet att man nått en provisorisk överenskommelse om ett EU-direktiv om minimilöner.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark lämnade samtidigt beskedet att regeringen säger nej till direktivet för att markera att lönebildning hanteras bäst så nära dem de angår som möjligt – alltså av fack och arbetsgivare i Sverige.

Fackförbundet Unionen är fortsatt mycket kritisk till lagstadgad minimilön inom EU.

Martin Linder
Foto: Jessica Gow/TT

 Överenskommelsen är djupt problematisk och kan ifrågasättas rättsligt. Vi anser att EU inte har mandat att besluta om lönefrågor och välkomnar att Sverige röstar nej, säger Unionens ordförande Martin Linder.

Eva Nordmark har, enligt TT, sagt att det finns ett undantag i texten till direktivet, som innebär att den svenska modellen inte påverkas. Men Martin Linder är skeptisk till det undantaget.

 Jag har noterat att man använt ordet undantag, men antingen är det en ren missuppfattning eller ett medvetet retoriskt grepp. Det handlar ju om ett direktiv som omfattar samtliga medlemsländer, även Sverige.

Han menar, liksom flertalet motståndare till ett direktiv om minimilöner, att även om regeringen såväl som arbetsmarknaders parter är överens om att den svenska arbetsmarknadsmodellen ska skyddas, så kan ingen bedöma vad direktivet för med sig på sikt.

 I slutändan blir det EU-domstolen som avgör. Den osäkerheten kan leda till att det fattas beslut som äventyrar den lönemodell vi har i Sverige och som gjort oss till ett av de få länder där flertalet ändå kan leva på sin lön.

 Vi har ingen annan syn än att alla inom EU ska ha löner som går att leva på, men vi tror inte att ett direktiv om minimilöner är lösningen. Tvärtom tyder allt på att de länder som redan har minimilöner har störst problem, säger Martin Linder.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv anser att förslaget till minimilöner är dåliga nyheter och Industriarbetsgivarna skriver i ett pressmeddelande att förslaget kan få förödande konsekvenser för svenska modellen om det går igenom.

Enligt Eva Nordmark kommer överenskommelsen med all sannolikhet att leda till ett direktiv.

Minimlön

  • Minimilöner innebär att det sätts en lagstadgad lägstanivå för lönerna.
  • Det finns inte förslag om siffror eller lägstanivåer, men krav på tydliga kriterier för hur man räknat fram lönerna och hur de uppdateras.
  • 21 av 27 medlemsländer har minimilön i dag och dessa varierar kraftigt.
Lön

Här är yrkena med högst lön

Vill du ha ett jobb med riktigt, riktigt hög lön? Här är listan med de bäst betalda yrkena, enligt SCB.
Oscar Broström Publicerad 17 november 2022, kl 08:12
Person håller i bunt med 500-lappar
Här är de bäst betalda yrkesgrupperna i Sverige, enligt SCB:s statistik över genomsnittlig månadslön. Foto: Henrik Montgomery/TT

Pengar är inte allt, men ett saftigt lönekuvert kan för många vara en stark drivkraft i arbetslivet. 

En liten genväg, eller åtminstone förutsättning, för att få mycket pengar i lön kan vara att rikta in sig mot de yrken som betalar bäst. Enligt SCB:s lönestatistik för 2021 ser den yrkeslistan ut som följande.

Siffrorna anger genomsnittlig månadslön.

Chefer inom bank, finans och försäkring (nivå 1) 144 900 kronor

General-, region- och kommundirektörer 99 900 kronor

Mäklare inom finans 91 300

Verkställande direktörer 87 300

Ekonomi- och finanschefer (nivå 1) 85 300

Specialistläkare 83 200

Informations-, kommunikations och PR-chefer (nivå 1) 81 600

Chefer inom bank, finans och försäkring (nivå 2) 81 300

Forsknings- och utvecklingschefer (nivå 1) 78 500

Driftchefer inom bygg, anläggning och gruva (nivå 1) 78 000

IT-chefer (nivå 1) 76 000

SCB anger genomsnittlig månadslön för chefer på olika nivåer, där 1 är den högsta och bäst betalda.