
Finns det något som väcker så mycket känslor som en lönespecifikation? För många är höjdpunkten på månaden när lönebeskedet dimper ner i brevlådan eller mejlkorgen eller var det nu uppenbarar sig, eftersom det signalerar att det förhoppningsvis kommit in pengar på lönekontot.
Men nästan fyra av tio, 37 procent, låter bli att kontrollera sin specifikation, enligt en ny undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Visma. Detta trots att det enligt samma undersökning är vanligt att lönespecifikationerna innehåller fel – 58 procent av de tillfrågade svarade att de någon gång varit med om att det blivit fel i lönebeskedet. En tiondel svarade att det varit med om det flera gånger.
Även om det inte är nödvändigt att lusläsa sina lönespecifikationer kan det alltså visa sig lönsamt att ägna det några minuter. Än viktigare är att spara dem. Skriv ut dem om de kommer digitalt eller spara ner dem på din egen dator, så du har tillgång till dem om du eventuellt skulle byta jobb eller sluta arbeta.
Därför ska du spara lönespecifikationen
Otaliga gånger har lönebeskedet visat sig vara räddningen när fackmedlemmar hamnat i kläm:
- Om du fått ut för lite i semesterersättning eller fått för låg provision av din arbetsgivare.
- Du kan skicka med lönespecifikationen när du ändrar inkomst hos Försäkringskassan, för att få en snabbare handläggning.
- Om du, liksom många andra, får svårigheter med att få ut arbetsgivarintyg när du slutat ditt jobb, eller får felaktigt arbetsgivarintyg, kan lönespecifikationerna hjälpa dig att få ut rätt a-kassa.
- Om det visar sig att din arbetsgivare missat att betala in din tjänstepension, kan du med hjälp av facket och gamla lönespecifikationer ändå få rätt till pension.
- Har din arbetsgivare gått i konkurs och det uppdagas att det inte betalats in någon skatt och kanske inga arbetsgivaravgifter heller, kan du, om det vill sig illa, bli krävd på pengarna. Har du då kvar din specifikation som visar att skatt dragits från lönen kan du lätt bevisa din oskuld.