Hoppa till huvudinnehåll
Lön

5 skäl att spara din lönespecifikation

Ditt lönebesked kan vara räddningen när du som minst anar det. Ändå struntar 37 procent att ens kolla sin lönespecifikation, visar en ny Sifo-undersökning.
Johanna Rovira Publicerad 29 september 2021, kl 07:01
Kvinna läser på laptop.
Det kan vara bra att spara dina lönebesked, oavsett om du får dem digitalt eller per post. Foto: Shutterstock

Finns det något som väcker så mycket känslor som en lönespecifikation? För många är höjdpunkten på månaden när lönebeskedet dimper ner i brevlådan eller mejlkorgen eller var det nu uppenbarar sig, eftersom det signalerar att det förhoppningsvis kommit in pengar på lönekontot.

Men nästan fyra av tio, 37 procent, låter bli att kontrollera sin specifikation, enligt en ny undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Visma. Detta trots att det enligt samma undersökning är vanligt att lönespecifikationerna innehåller fel – 58 procent av de tillfrågade svarade att de någon gång varit med om att det blivit fel i lönebeskedet. En tiondel svarade att det varit med om det flera gånger.

Även om det inte är nödvändigt att lusläsa sina lönespecifikationer kan det alltså visa sig lönsamt att ägna det några minuter. Än viktigare är att spara dem. Skriv ut dem om de kommer digitalt eller spara ner dem på din egen dator, så du har tillgång till dem om du eventuellt skulle byta jobb eller sluta arbeta.

Därför ska du spara lönespecifikationen

Otaliga gånger har lönebeskedet visat sig vara räddningen när fackmedlemmar hamnat i kläm: 

 • Om du fått ut för lite i semesterersättning eller fått för låg provision av din arbetsgivare. 
   
 • Du kan skicka med lönespecifikationen när du ändrar inkomst hos Försäkringskassan, för att få en snabbare handläggning.
   
 • Om du, liksom många andra, får svårigheter med att få ut arbetsgivarintyg när du slutat ditt jobb, eller får felaktigt arbetsgivarintyg, kan lönespecifikationerna hjälpa dig att få ut rätt a-kassa.
   
 • Om det visar sig att din arbetsgivare missat att betala in din tjänstepension, kan du med hjälp av facket och gamla lönespecifikationer ändå få rätt till pension.
   
 • Har din arbetsgivare gått i konkurs och det uppdagas att det inte betalats in någon skatt och kanske inga arbetsgivaravgifter heller, kan du, om det vill sig illa, bli krävd på pengarna. Har du då kvar din specifikation som visar att skatt dragits från lönen kan du lätt bevisa din oskuld.
Lön

7 korta utbildningar som ger hög lön

Kort utbildning, hög lön. Det finns flera utbildningar som är korta men som ändå ger hög lön. Både universitet och yrkeshögskolan erbjuder korta utbildningar som kan leda till jobb med hög lön.
David Österberg Publicerad 17 januari 2024, kl 06:01
6 studenter samlade vid datorskärmar, ser glada ut.
Hög lön och kort utbildning. Vi listar några yrken där det är bra betalt, utan många års studier Foto: Colourbox.

Vill du ha ett jobb med hög lön, men inte gå en lång utbildning? Här listar Kollega sju utbildningar som är korta – men ändå kan ge ett jobb med hög lön. Löneintervallen baseras på Unionens statistik över marknadslöner 2022. Lönerna gäller för personer som jobbat några år. Ingångslönerna är lägre.

 

 1. Inköpare

Lön: 35 000-44 000.

Gör: Analyserar marknaden. Har kontakt med leverantörer och letar efter nya leverantörer. Begär in offerter, förhandlar och tecknar avtal.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

2. Systemutvecklare

Lön: 36 000-47 000, men kan vara betydligt högre.

Gör: Programmerar, testar program, utvecklar och förvaltar IT-projekt.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola, men finns också treårig universitetsutbildning.

 

3. Säljare

Lön: 39 000-50 000, vanligt med provision.

Gör: Kontakt med nya och befintliga kunder. Utreder kundernas behov och föreslår lösningar. Förhandlar om priser och villkor och tecknar avtal.

Utbildning: Stort utbud av utbildning. Från en termin till två år.

 

4. Fastighetsmäklare

Lön: 40 000-62 000, vanligt med provision.

Gör: Visar och marknadsför bostäder, sköter förhandlingar och skriver kontrakt. 

Utbildning: Två års studier på högskola i ämnen som juridik, redovisning och byggnadsteknik.

 

5. Redovisningsekonom

Lön: 35 000-42 000

Gör: Kontrollerar in- och utbetalningar. Ser till att skatt, moms och arbetsgivaravgifter betalas in och sammanställer årsbokslut.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

6. Spelutvecklare

Lön: 36 000-60 000

Gör: Programmerar och utvecklar spel och andra interaktiva medier.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola eller tre år på universitet.

 

7. Drifttekniker

Lön: 35 000-46 000

Gör: Styr och övervakar anläggningar. Felsöker och åtgärdar driftstörningar.

Utbildning: Mellan ett och två år på yrkeshögskola, men finns också som universitetsutbildning.

 

På studera.nu hittar du information om utbildningar och kurser. På yrkeshogskolan.se kan du se Yrkeshögskolans utbud av utbildningar.