Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Problem med arbetsgivare som vägrar intyg

Tom Arnoldssons förre arbetsgivare vägrade lämna ifrån sig ett arbetsgivarintyg efter att man avslutat hans provanställning. Utan intyg är det inte helt kört att få a-kassa, men det tar längre tid och är krångligare.
Johanna Rovira Publicerad 17 januari 2022, kl 06:00
Unionens a-kassa och person som skriver under intyg
Unionens rådgivare tog emot 700 frågor om arbetsgivarintyg förra året Foto: Ola Rennstam och Shutterstock

När Unionenmedlemmen Tom Arnoldsson fick chansen att jobba med att reparera generatorer sade han upp sig från sitt fasta arbete och tackade ja till provanställning. Allt var kanske inte frid och fröjd på det nya jobbet, men när den sex månader långa provanställningen började närma sig sitt slut fick Tom en uppmuntrande dunk i ryggen och en flaska whisky av sin arbetsgivare.

Tom Arnoldsson
Tom Arnoldsson

  Jag skulle just gå på semester och chefen berättade för mig hur duktig han tyckte att jag var. Det kändes väldigt bra att få sådant beröm, säger Tom Arnoldsson.

En vecka senare, under Tom Arnoldssons semester, ringde chefen och avbröt provanställningen.

– Jag ifrågasatte beslutet, men då blev chefen irriterad.

Bad om arbetsgivarintyg

Tom Arnoldsson bad både muntligen och skriftligen om att få det arbetsgivarintyg som behövs för att få a-kassa. Tidigare hade han fått ligga på för att få ut både anställningsavtal och lönespecifikationer.

Men något arbetsgivarintyg dök aldrig upp, trots att både Unionens ombudsman Thomas Fahrenholz och a-kassan upprepade gånger krävde att arbetsgivaren skulle lämna ifrån sig intyget.

 Så där stod jag fyra månader senare utan arbetsgivarintyg och utan a-kassa.

 Det hade upptäckts fel i mina lönespecifikationer och ombudsmannen hjälpte mig att få ut de pengar som saknades, så jag antar att arbetsgivaren var ovillig att lämna ut arbetsgivarintyg för att han kände sig tillrättavisad, säger Tom Arnoldsson.

Tidsödande problem

Enligt ombudsmannen Thomas Fahrenholz på Unionen Uppland, är Tom Arnoldsson långt ifrån ensam om att få problem med a-kassan på grund av uteblivet arbetsgivarintyg.

– Vi på Unionen lägger ner mycket tid på att hjälpa medlemmar genom att jaga och truga arbetsgivare som är ointresserade av att göra rätt för sig.

Han efterlyser påtryckningsmedel att ta till mot de arbetsgivare som struntar i sin skyldighet att fixa fram intyg.

 Det är naturligtvis inte populärt att ge facken ökad möjlighet att kräva arbetsgivare på skadestånd, men vi behöver verkligen ett verktyg för att kunna hjälpa de medlemmar som hamnar i kläm på grund av ovilja från arbetsgivarnas sida.

Förslag om straff

Anette Ben Naceur, försäkringsansvarig på Unionens a-kassa, påpekar att det i utredningen till ett nytt regelverk för arbetslöshetsförsäkringen finns förslag om förstärkt skyldighet under straffansvar för arbetsgivare som struntar i intyget.

 Däremot står det inget om vilket straff, säger hon.

Anette Ben Naceur menar att flertalet arbetsgivare trots allt lämnar ut intyg.

– Det finns en skyldighet för arbetsgivare att lämna ut intyg, men även om man inte får ut arbetsgivarintyg är det inte helt kört att få a-kassa. Men det blir krångligare, säger Anette Ben Naceur.

Det finns alltså andra sätt att styrka sin rätt till a-kassa på, till exempel genom att visa upp, uppsägningsbesked och lönespecifikationer. Numer finns det också möjlighet för a-kassan att hämta ut uppgifter från Skatteverket.

Sparade lönespecifikationer

Thomas Fahrenholz kunde till sist hjälpa Tom Arnoldsson att få ut sin a-kassa tack vare att Tom sparat lönespecifikationerna.

 Det är inte alltid medlemmen tänkt på att spara lönespecifikationer för tolv månader, i synnerhet inte om man haft flera anställningar under tiden. Dessutom är många lönespecifikationer bristfälliga och uträkningen kanske inte blir lika exakt som om man haft ett arbetsgivarintyg att tillgå, säger Thomas Fahrenholz.

Tom Arnoldsson tycker inte att det ska behöva vara så krångligt och ta sådan tid att få a-kassa, men är nöjd över att det till slut löste sig. 

 När man varit med om något sådant här förstår man ändå vikten av att vara med i facket, säger han.

Många frågor om arbetsgivarintyg

Förra året fick Unionens rådgivning 700 frågor om arbetsgivarintyg, vilket är något färre än år 2020 då det kom in närmare 1000 frågor.

A-kassa

Lång väntan på pengar från Unionens a-kassa

Det är fortsatt långa väntetider på Unionens a-kassa. Anders Magnusson fick vänta 12 veckor på beslut om ersättning.
Lina Björk Publicerad 27 april 2023, kl 06:00
Fasadbild på Unionens a-kassa och en plånbok med sedlar
Det är fortsatt långa väntetider på Unionens a-kassa. En cyberattack och ett nytt ärendehanteringssystem är några förklaringar. Foto: Ola Rennstam/Izabelle Nordfjell/TT.

Vid jul blev en av Sveriges a-kassor utsatt för en cyberattack som gjorde att alla a-kassor valde att stänga ner sina system för att utreda läget. Efter en vecka kunde man starta upp verksamheten igen men det medförde att medlemmar fick vänta extra länge på både beslut och pengar. Unionens a-kassa var dessutom pilot för ett nytt ärendehanteringssystem som skulle införas på samtliga a-kassor, vilket medförde ytterligare förseningar.


Tolv veckor till beslut

Enligt inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen var det fem a-kassor där medlemmar fick vänta längre än vanligt förra året. Och Unionens a-kassa låg i topp. Men det är fortfarande en del grus i maskineriet. En av dem som fått erfara de långa väntetiderna i år är Anders Magnusson, som väntade i 12 veckor på beslut om ersättning och vad som gäller vid studier.

Anders Magnusson
Anders Magnusson

– Det är för dåligt. Jag var tvungen att rapportera in varje vecka men de kunde sitta och trycka på svar i flera veckor. Som tur var gällde min ersättning inte så många dagar men jag tänker på dem med knappa marginaler, få personer har en buffert för tre månader, säger han.

Enligt Harald Petersson, som är chef för Unionens a-kassa hör 12 veckor till ovanligheten. Sedan en tid tillbaka ligger väntetiden på ungefär sex veckor i snitt.

Harald Pettersson
Harald Petersson Foto: Mattias Lindbäck

– Vi ser fortfarande utvecklingsbehov för det nya systemet och jobbar för att få ner väntetiderna ytterligare. Samtidigt är det en komplicerad försäkring och vissa förseningar kan bero på att vi behöver få in mer material eller att personen fått nej och behöver en ny prövning, säger han.

Målet för Unionens a-kassa är att komma tillbaka på normala väntetiden som tidigare var fyra veckor. Till dess är prioriteringsordningen att de äldsta ansökningarna behandlas först.
Unionens a-kassa har ett tillsynsärende hos IAF som ska följa upp hur det nya it-systemet fungerar.

De har längst väntetider i snitt

  • Alfakassan                           9 veckor
  • Kommunalarbetarna          9 veckor
  • Unionen                               6 veckor
  • Livsmedelsarbetarna          6 veckor
  • ST                                          6 veckor
  • Transportarbetarna            6 veckor
  • GS                                         6 veckor
  • Akademikernas                   6 Veckor
  • Småföretagarna                  5 veckor

Källa: IAF:s veckostatistik