Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Problem med arbetsgivare som vägrar intyg

Tom Arnoldssons förre arbetsgivare vägrade lämna ifrån sig ett arbetsgivarintyg efter att man avslutat hans provanställning. Utan intyg är det inte helt kört att få a-kassa, men det tar längre tid och är krångligare.
Johanna Rovira Publicerad 17 januari 2022, kl 06:00
Unionens a-kassa och person som skriver under intyg
Unionens rådgivare tog emot 700 frågor om arbetsgivarintyg förra året Foto: Ola Rennstam och Shutterstock

När Unionenmedlemmen Tom Arnoldsson fick chansen att jobba med att reparera generatorer sade han upp sig från sitt fasta arbete och tackade ja till provanställning. Allt var kanske inte frid och fröjd på det nya jobbet, men när den sex månader långa provanställningen började närma sig sitt slut fick Tom en uppmuntrande dunk i ryggen och en flaska whisky av sin arbetsgivare.

Tom Arnoldsson
Tom Arnoldsson

  Jag skulle just gå på semester och chefen berättade för mig hur duktig han tyckte att jag var. Det kändes väldigt bra att få sådant beröm, säger Tom Arnoldsson.

En vecka senare, under Tom Arnoldssons semester, ringde chefen och avbröt provanställningen.

– Jag ifrågasatte beslutet, men då blev chefen irriterad.

Bad om arbetsgivarintyg

Tom Arnoldsson bad både muntligen och skriftligen om att få det arbetsgivarintyg som behövs för att få a-kassa. Tidigare hade han fått ligga på för att få ut både anställningsavtal och lönespecifikationer.

Men något arbetsgivarintyg dök aldrig upp, trots att både Unionens ombudsman Thomas Fahrenholz och a-kassan upprepade gånger krävde att arbetsgivaren skulle lämna ifrån sig intyget.

 Så där stod jag fyra månader senare utan arbetsgivarintyg och utan a-kassa.

 Det hade upptäckts fel i mina lönespecifikationer och ombudsmannen hjälpte mig att få ut de pengar som saknades, så jag antar att arbetsgivaren var ovillig att lämna ut arbetsgivarintyg för att han kände sig tillrättavisad, säger Tom Arnoldsson.

Tidsödande problem

Enligt ombudsmannen Thomas Fahrenholz på Unionen Uppland, är Tom Arnoldsson långt ifrån ensam om att få problem med a-kassan på grund av uteblivet arbetsgivarintyg.

– Vi på Unionen lägger ner mycket tid på att hjälpa medlemmar genom att jaga och truga arbetsgivare som är ointresserade av att göra rätt för sig.

Han efterlyser påtryckningsmedel att ta till mot de arbetsgivare som struntar i sin skyldighet att fixa fram intyg.

 Det är naturligtvis inte populärt att ge facken ökad möjlighet att kräva arbetsgivare på skadestånd, men vi behöver verkligen ett verktyg för att kunna hjälpa de medlemmar som hamnar i kläm på grund av ovilja från arbetsgivarnas sida.

Förslag om straff

Anette Ben Naceur, försäkringsansvarig på Unionens a-kassa, påpekar att det i utredningen till ett nytt regelverk för arbetslöshetsförsäkringen finns förslag om förstärkt skyldighet under straffansvar för arbetsgivare som struntar i intyget.

 Däremot står det inget om vilket straff, säger hon.

Anette Ben Naceur menar att flertalet arbetsgivare trots allt lämnar ut intyg.

– Det finns en skyldighet för arbetsgivare att lämna ut intyg, men även om man inte får ut arbetsgivarintyg är det inte helt kört att få a-kassa. Men det blir krångligare, säger Anette Ben Naceur.

Det finns alltså andra sätt att styrka sin rätt till a-kassa på, till exempel genom att visa upp, uppsägningsbesked och lönespecifikationer. Numer finns det också möjlighet för a-kassan att hämta ut uppgifter från Skatteverket.

Sparade lönespecifikationer

Thomas Fahrenholz kunde till sist hjälpa Tom Arnoldsson att få ut sin a-kassa tack vare att Tom sparat lönespecifikationerna.

 Det är inte alltid medlemmen tänkt på att spara lönespecifikationer för tolv månader, i synnerhet inte om man haft flera anställningar under tiden. Dessutom är många lönespecifikationer bristfälliga och uträkningen kanske inte blir lika exakt som om man haft ett arbetsgivarintyg att tillgå, säger Thomas Fahrenholz.

Tom Arnoldsson tycker inte att det ska behöva vara så krångligt och ta sådan tid att få a-kassa, men är nöjd över att det till slut löste sig. 

 När man varit med om något sådant här förstår man ändå vikten av att vara med i facket, säger han.

Många frågor om arbetsgivarintyg

Förra året fick Unionens rådgivning 700 frågor om arbetsgivarintyg, vilket är något färre än år 2020 då det kom in närmare 1000 frågor.

A-kassa

Utför samhällstjänst – hamnade i limbo hos a-kassan

Mikael Joelsson utför eftersök på vilt på lediga timmar. Efter en uppsägning var han utan pengar i tre månader innan Unionens a-kassa godkände hans bisyssla.
Lina Björk Publicerad 17 maj 2024, kl 06:01
Mikael Joelsson till vänster. Till höger varningsflagga för vilt.
Det är polisen som ger uppdraget om eftersök på vilt. Men de ger inte ut något arbetsgivarintyg, vilket blev ett bekymmer när Mikael Joelsson skulle söka a-kassa. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hur många trafikolyckor inträffar varje år och hur många kommer du att åka ut på? En omöjlig ekvation att svara på för Mikael Joelsson som sysslat med eftersök på vilt i många år. 

– Enkelt uttryck har jag jour 365 dagar om året och 24 timmar om dygnet. Men hur många olyckor jag kommer att åka ut på går inte att svara på, säger han. 

I början av året blev Mikael Joelsson uppsagd från sitt jobb på grund av arbetsbrist. Samma vecka sökte han ersättning från Unionens a-kassa, men när han skulle fylla i blanketterna tog det stopp – av fler orsaker. För det första ville kassan att han skulle fylla i sina bisysslor och hur många timmar han ägnar sig åt dem. För det andra ville de ha ett arbetsgivarintyg från hans arbetsgivare där bisysslorna utfördes. 

 

På uppdrag av polisen

Att utföra eftersök på vilt som blivit påkörda i trafiken är en samhällstjänst på uppdrag av Polisen, som ger tillstånd. Men personen som utför eftersöket är inte anställd av polisen utan arvoderas utifrån varje uppdrag och polisen kan därför inte utföra något arbetsgivarintyg. 

Utan intyg och uppskattade timmar blev det tvärnit för Mikael Joelsson. 

– Den dokumentation a-kassan vill att jag ska fylla i stämmer inte överens med min verklighet. Om jag uppskattar arbetade timmar mellan tummen och pekfingret ska jag sedan längst ned i dokumentet bekräfta att alla uppgifter jag lämnat är sanningsenliga. Det kan jag inte. Det skulle vara falskt intygande, säger han. 

Mikael Joelsson väntade på ersättning från Unionens a-kassa i sammanlagt tre månader. När han kontaktade kassan fick han besked att hans ärende var under granskning, eftersom det var så speciellt.  

– Jag hamnade i limbo. Jag försöker verkligen att göra rätt men blir straffad av det på grund av ett systemfel. Den extrauppgift jag tagit på mig i form av eftersöket har känts behjärtansvärt, men nu vet jag inte om jag kommer fortsätta, säger han. 

 

Eftersök ingen bisyssla

Det är möjligt att ha ett extraarbete som inte påverkar din ersättning från a-kassan. Men då finns en del saker att ta hänsyn till. Exempelvis får inkomsterna inte överstiga 3 060 kronor per vecka, det ska vara skilt från ditt huvudsakliga arbete och får inte hindra dig från att söka eller ta ett nytt heltidsarbete. I Mikael Joelssons fall bedömde man till slut att eftersöket på vilt inte utgjorde något hinder för honom att söka nytt jobb. 

Anna-Lena Leksell, som är försäkringsansvarig för Unionens a-kassa förklarar att kassan till slut kom fram till att eftersök av vilt inte är att betrakta som förvärvsarbete över huvud taget och att det därför inte ens är att bedöma som en bisyssla. 

Vi har alltså inte godkänt uppdraget som bisyssla utan den sökande har själv att bedöma om uppdraget hindrar från att ta ett arbete.

Extraarbete- vad gäller? 

Anställning utöver ditt huvudsakliga jobb: 

 • Du ska ha haft extraarbetet i minst 12 månader vid sidan om ditt heltidsarbete
 • Inkomsten från extraarbetet får inte överstiga 3060 per vecka.
 • Det får inte hindra dig från att söka eller ta ett nytt heltidsjobb.
 • Måste gå att hålla isär från ditt huvudsakliga arbete. 

Volontärarbete

 • Om du jobbar ideellt eller som volontär ska det inte påverka din rätt till ersättning från a-kassan. Undantaget är om du lägger så mycket tid på ditt ideella uppdrag att det hindrar dig från att söka nya jobb. 

Eget företag

Om du har ett eget företag vid sidan om en heltidsanställning kan det bli godkänt som extraarbete om: 

 • Du ska ha haft företaget i minst 12 månader samtidigt som du jobbat heltid
 • Företaget ska inte hindra dig från att söka och ta ett heltidsjobb
 • Om du tjänar mer än 3060 kronor per vecka dras det överskjutande beloppet av från din ersättning. 

Deltidsjobb och företag
Om du har kombinerat deltidsarbete med ett eget företag måste dessa krav vara uppfyllda: 

 • Du ska ha varit anställd minst 17 timmar per vecka.
 • Du ska ha jobbat högst tio timmar i veckan i företaget.
 • Du ska ha haft din deltidsanställning minst parallellt med företaget i minst sex månader.
 • Veckoinkomsten från företaget får inte överstiga 3600 kronor.

  Källa: Unionens a-kassa