Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Problem med arbetsgivare som vägrar intyg

Tom Arnoldssons förre arbetsgivare vägrade lämna ifrån sig ett arbetsgivarintyg efter att man avslutat hans provanställning. Utan intyg är det inte helt kört att få a-kassa, men det tar längre tid och är krångligare.
Johanna Rovira Publicerad 17 januari 2022, kl 06:00
Unionens a-kassa och person som skriver under intyg
Unionens rådgivare tog emot 700 frågor om arbetsgivarintyg förra året Foto: Ola Rennstam och Shutterstock

När Unionenmedlemmen Tom Arnoldsson fick chansen att jobba med att reparera generatorer sade han upp sig från sitt fasta arbete och tackade ja till provanställning. Allt var kanske inte frid och fröjd på det nya jobbet, men när den sex månader långa provanställningen började närma sig sitt slut fick Tom en uppmuntrande dunk i ryggen och en flaska whisky av sin arbetsgivare.

Tom Arnoldsson
Tom Arnoldsson

  Jag skulle just gå på semester och chefen berättade för mig hur duktig han tyckte att jag var. Det kändes väldigt bra att få sådant beröm, säger Tom Arnoldsson.

En vecka senare, under Tom Arnoldssons semester, ringde chefen och avbröt provanställningen.

– Jag ifrågasatte beslutet, men då blev chefen irriterad.

Bad om arbetsgivarintyg

Tom Arnoldsson bad både muntligen och skriftligen om att få det arbetsgivarintyg som behövs för att få a-kassa. Tidigare hade han fått ligga på för att få ut både anställningsavtal och lönespecifikationer.

Men något arbetsgivarintyg dök aldrig upp, trots att både Unionens ombudsman Thomas Fahrenholz och a-kassan upprepade gånger krävde att arbetsgivaren skulle lämna ifrån sig intyget.

 Så där stod jag fyra månader senare utan arbetsgivarintyg och utan a-kassa.

 Det hade upptäckts fel i mina lönespecifikationer och ombudsmannen hjälpte mig att få ut de pengar som saknades, så jag antar att arbetsgivaren var ovillig att lämna ut arbetsgivarintyg för att han kände sig tillrättavisad, säger Tom Arnoldsson.

Tidsödande problem

Enligt ombudsmannen Thomas Fahrenholz på Unionen Uppland, är Tom Arnoldsson långt ifrån ensam om att få problem med a-kassan på grund av uteblivet arbetsgivarintyg.

– Vi på Unionen lägger ner mycket tid på att hjälpa medlemmar genom att jaga och truga arbetsgivare som är ointresserade av att göra rätt för sig.

Han efterlyser påtryckningsmedel att ta till mot de arbetsgivare som struntar i sin skyldighet att fixa fram intyg.

 Det är naturligtvis inte populärt att ge facken ökad möjlighet att kräva arbetsgivare på skadestånd, men vi behöver verkligen ett verktyg för att kunna hjälpa de medlemmar som hamnar i kläm på grund av ovilja från arbetsgivarnas sida.

Förslag om straff

Anette Ben Naceur, försäkringsansvarig på Unionens a-kassa, påpekar att det i utredningen till ett nytt regelverk för arbetslöshetsförsäkringen finns förslag om förstärkt skyldighet under straffansvar för arbetsgivare som struntar i intyget.

 Däremot står det inget om vilket straff, säger hon.

Anette Ben Naceur menar att flertalet arbetsgivare trots allt lämnar ut intyg.

– Det finns en skyldighet för arbetsgivare att lämna ut intyg, men även om man inte får ut arbetsgivarintyg är det inte helt kört att få a-kassa. Men det blir krångligare, säger Anette Ben Naceur.

Det finns alltså andra sätt att styrka sin rätt till a-kassa på, till exempel genom att visa upp, uppsägningsbesked och lönespecifikationer. Numer finns det också möjlighet för a-kassan att hämta ut uppgifter från Skatteverket.

Sparade lönespecifikationer

Thomas Fahrenholz kunde till sist hjälpa Tom Arnoldsson att få ut sin a-kassa tack vare att Tom sparat lönespecifikationerna.

 Det är inte alltid medlemmen tänkt på att spara lönespecifikationer för tolv månader, i synnerhet inte om man haft flera anställningar under tiden. Dessutom är många lönespecifikationer bristfälliga och uträkningen kanske inte blir lika exakt som om man haft ett arbetsgivarintyg att tillgå, säger Thomas Fahrenholz.

Tom Arnoldsson tycker inte att det ska behöva vara så krångligt och ta sådan tid att få a-kassa, men är nöjd över att det till slut löste sig. 

 När man varit med om något sådant här förstår man ändå vikten av att vara med i facket, säger han.

Många frågor om arbetsgivarintyg

Förra året fick Unionens rådgivning 700 frågor om arbetsgivarintyg, vilket är något färre än år 2020 då det kom in närmare 1000 frågor.

A-kassa

Unionens a-kassa tillbaka på normala väntetider

Medlemmar i Unionens a-kassa har fått vänta länge på ersättning det senaste året. Nu har man jobbat ikapp.
Lina Björk Publicerad 20 november 2023, kl 14:15
Till vänster fasadskylt till Unionens a-kassa, till höger en hand som håller i ett stoppur.
Tidigare i år hade Unionens a-kassa längst väntetid av alla a-kassor. Då var väntetiden för att få besked om ersättning 10 veckor - nu är den 5 veckor. Foto: Ola Rennstam/Colourbox.

Först var det en cyberattack, sedan ett ärendehanteringssystem som krånglade. Efter sommaren låg Unionens a-kassa rejält efter i handläggningstider och utbetalningar, vilket Kollega tidigare rapporterat om

Till slut ryckte a-kassornas tillsynsmyndighet IAF ut och startade ett ärende kring väntetiderna med ultimatumet: få ner handläggningstiderna till fem veckor innan december är slut, annars kan statsbidraget helt eller delvis dras in. Och enligt IAF: s senaste statistik har man lyckats med det. Den genomsnittliga väntetiden för att få besked om ersättning är nu fem veckor, att jämföra med 10 veckors väntetid efter sommaren. 

Samarbete och övertid lösningen

Enligt kassaföreståndaren Harald Peterson handlar resultatet dels om att handläggarna jobbat mer, dels tydliga veckomål och uppföljningar.

Harald Peterson
Harald Peterson Mattias Lindbäck

– Vi har jobbat mer men har också lagt in två återhämtningsveckor. Sedan har vi fått visst stöd från andra a-kassor, vilket har underlättat, säger han. 

Tidigare har medlemmar haft svårt att nå a-kassans handläggare då man endast haft en timmes telefontid per dag. 

Kommer medlemmar att kunna nå sina handläggare nu? 

–  Vi jobbar långsiktigt och bygger nu vidare för att bibehålla ett stabilt arbetsläge och där vi också kan stärka tillgängligheten.