
Förändringar är inte alltid av godo och även när de är det kan vägen dit vara krokig. Enligt tidigare forskning finns ett starkt samband mellan omorganisationer och ohälsa hos medarbetare och chefer. Långtidssjukskrivningar och förtidspensionering är till exempel vanliga konsekvenser av organisationsförändringar.
Nu har forskare vid Göteborgs universitet studerat vad som kännetecknar organisationer som lyckats väl med förändringar samt vad som gör att chefer och medarbetare upplever en god psykosocial arbetsmiljö även när de är mitt i en omorganisation.
Enligt studien är tydlighet och delaktighet två avgörande faktorer för personalens psykiska välmående.
– En tydlig ledning är mycket viktigt för medarbetarnas mående vid större omorganisationer. Men lika viktigt är tydlighet i form av riktat organisationsstöd, genom till exempel preventiva hälsoprogram, som är tydligt kopplat till bättre hälsa och färre långtidssjukskrivningar, säger Stefan Szücs, docent vid Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet, i en kommentar.
Vad gäller delaktighet är det personliga samtalet mellan chef och medarbetare särskilt viktigt.
– Det räcker inte att chefen för ut budskapet om en omorganisation via arbetsplatsträffar. Chefskap via andra personliga samtal där chefer och anställda möts i mindre grupper eller enskilt är oerhört viktigt för medarbetarna i ett sådant läge. Det skapar förutsättningar för delaktighet, säger Stefan Szücs.
Ett öppet resonemang är viktigt även för chefen som ska genomföra omorganisationen. Forskarna menar att chefer måste få stöd från personalavdelningen och att det är viktigt att chefens uppdrag är tydligt och avgränsat.