
På rankningen över upplevd arbetsglädje 2014 har Sverige halkat ner från sjunde till nionde plats, bland de undersökta länderna. I topp ligger Mexiko följt av Indien. Större arbetsglädje än svenskarna har också norrmän, holländare, danskar, finnar, brassar och chilenare. Sedan 2013 har både Finland och Chile gått om Sverige.
Det visar en rapport som sedan år 2000 görs årligen av konsultföretaget Ennova, och som jämför resultaten från medarbetarundersökningar i 28 av världens länder. Drygt 6 000 personer har tillfrågats i Sverige.
I undersökningen har även ledarskapsfrågor som tillit, riktning, prestation och feedback mätts. En tredjedel av de drygt 6 000 tillfrågade svenskarna uppger att deras chefer inte klarar av att balansera de dimensionerna i sitt ledarskap. Sämst betyg får chefer på lägre nivåer.
Enligt Ennovas analys beror det ofta på att chefer på lägre nivåer saknar en bredare ledarskapsutbildning, och enbart ges utbildning fokuserad på basfakta, på regler om hur man för ett utvecklingssamtal, vad man får/inte får göra enligt lag och hur kollektivavtalen fungerar. Chefer på högre nivå får i större utsträckning ledarskapsutbildning med fokus på självkännedom, strategiska perspektiv och på hur att ge och ta feedback.
Att få utveckla sig och sin kompetens och att uppleva att det arbete man utför är meningsfullt är enligt rapporten viktigare för arbetsglädjen i de nordiska länderna jämfört med övriga, där istället möjligheterna till karriär och pengar tycks ha en större effekt på hur kul det är att gå till jobbet.
Läs rapporten
Här finns Ennovas rapport: European Employee Index 2015