Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Mandela, pappa och Pia Sundhage

De flesta chefer har en särskild förebild. Det visar de svar vi fått från Positions chefspanel. Populärast är Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela och gamle SAS-chefen Jan Carlzon. På tredje plats kommer en kvinna - fotbollslandslagets förbundskaptén Pia Sundhage.
Dag Bremberg Publicerad
Adam Ihse / TT
Förebild för många chefer. Förbundskaptén Pia Sundhage, här vid en träning på Ullevi. Adam Ihse / TT

Alla har dock inte namngett sina förebilder. Många skriver ”min förre chef”, ”min pappa” eller ”min fru”. Även mamma, mormor och morfar får några röster.

Bland de namngivna är dessa 10-i-topp:

  1. Nelson Mandela
  2. Jan Carlzon
  3. Pia Sundhage
  4. Ingvar Kamprad
  5. Richard Branson
  6. Percy Barnevik
  7. Jan Eliasson
  8. Steve Jobs
  9. Jan Stenbeck
  10. Barack Obama

Enstaka röster fick bl a: Gunde Svan, Nalle Puh, Kofi Annan, Mahatma Gandhi, Dalai Lama, Erik Hamrén, Martin Luther King,  Johan Ehrenberg, Carl Bennet, Torbjörn Nilsson, Hans Vestberg, Leif Johansson, Hillary Clinton, Zlatan Ibrahimovic och Bengt Johansson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledarskap

5 skäl att skippa medarbetarsamtalet

Som chef förväntas du ha medarbetarsamtal varje år. Men hur bra är de egentligen? Mindre bra om du frågar ledarskapsutvecklaren Charlotta Wikström som ger tips på hur du kan göra i stället.
Petra Rendik Publicerad 13 januari 2025, kl 06:01
En kvinna på medarbetarsamtal med tre chefer. Alla ler.
Skippa medarbetarsamtalet - ge feedback dagligen. Regelbunden återkoppling visar att du bryr dig om dina medarbetares utveckling. Satsa på att ge konstruktiv feedback tre gånger per dag för bästa resultat. Foto: Colourbox.

 

1 Feedback varje dag

Spara inte återkopplingen till medarbetarsamtalet. Ge den regelbundet, helst varje dag. Det visar att du bryr dig om dina medarbetares utveckling och framgångar. Bestäm att du ska ge konstruktiv feedback tre gånger per dag – det är svårt, men träning ger resultat.

2 Mål och verksamhetsplan

Ha alltid verksamhetsmålet som bas när du pratar med dina medarbetare om deras utveckling och behov. Vad har vi för mål och hur ska vi göra för att uppnå resultat? Se till att alla verkligen har koll på planen.

3 Använd rikmodellen

RIK står för Resultat, Insats och Kompetens. Använd modellen en gång i veckan, till exempel under teamets morgonmöte. Vad ska ni uppnå i veckan som kommer? Vad behöver ni för att lyckas och hur kan du som chef stötta? Har alla den kompetens som krävs för att nå målet?

4 Skaffa en kompis

Se till att det finns förutsättningar för alla i ditt team att internt ha en mentor eller “buddy“ att prata lite mer informellt med, som stöttar och inspirerar. Det stärker sammanhållningen i teamet och det är ju ofta då de bästa resultaten uppstår.

5 Bygg relationer

I slutändan handlar allt om tillit. För att medarbetarna ska utvecklas och trivas bör du jobba på relationen med dem. En närvarande, coachande chef skapar en psykologisk trygghet där medarbetarnas utveckling står i fokus, vilket leder till resultat.

Därför kan samtalen misslyckas

Problem hanteras inte i tid. Chefer tenderar ibland att skjuta upp viktiga och svåra diskussioner till utvecklingssamtalen i stället för att genast ta itu med det som skaver.

Planen hinner bli inaktuell. En utvecklingsplan som bestäms under ett medarbetarsamtal en gång om året hinner bli inaktuell. Man fokuserar mer på det som hänt i stället för att blicka framåt.

Det är tidskrävande. Mallar och formulär passar inte in på alla (förutom möjligtvis HR), men måste ändå fyllas i och rapporteras vidare.