Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Lisa sommarjobbade som vd

Lisa Henning, har sommarjobbat som vd på HR-företaget Adecco i en månad. Nu har hon gjort sin sista dag och summerar sina intryck.
Ola Rennstam Publicerad 27 augusti 2019, kl 11:39
Ola Rennstam/Kollega
Lisa Henning provade på jobbet som vd. Ola Rennstam/Kollega

Hur var det att vara vd?
– Till att börja med kändes det otroligt hedrande att väljas ut bland 4 000 sökande. Det har varit ett intensivt program, tiden har flugit iväg. Dagarna har bestått av väldigt mycket möten, från hög till låg nivå. Jag har följt vd:n, Torben Sneve, i hans dagliga arbete och i alla de frågor som han är engagerad i. Jag har träffat andra chefer inom Adecco, varit med på intervjuer och besökt lokala kontor över hela landet – allt för att förstå verksamheten i grunden. Det har varit en fantastisk månad och det känns lite tomt att sluta.

Vad har varit den största utmaningen med jobbet?
– Det blev en extrem störtdykning – från dag ett. Det är svårt att som utomstående komma rätt in i de högsta besluten och faktiskt förstå vad de innebär och samtidigt ge värdefull input. Att varje sekund försöka snappa upp vad som händer har varit en utmaning. Men jag har verkligen blivit lyssnad på och mött förståelse för att jag inte kunnat hela organisationen.

Vad har du fått med dig för lärdomar?
– Framför allt vikten av ett bra ledarskap och av att som vd verkligen se varje människa, alltså att de mjuka värdena har betydelse. Jag kan tänka mig att det är först om några år, oavsett vilken roll jag kommer att ha, som jag verkligen kommer inse värdet av det jag fått uppleva den här månaden.

Du fick vd-jobbet för din ambition att jobba med mångfald – hur har det gått?
– Jag har fått driva ett eget projekt där jag kartlagt hur Adecco jobbar med mångfaldsfrågan i dag och även presenterat ett antal förslag på åtgärder som organisationen kan arbeta vidare med. Mångfald hamnar ofta lite ”vid sidan om” och jag tror framför allt att det behövs tydligare riktlinjer om vad som gäller. Och att fler inser att se effekten av ett sådant arbete kommer längre fram än nästa halvår. Jag hoppas ha bidragit med att se dessa frågor med lite nya ögon.

Har du känt dig som en riktig vd?
På sätt och vis, även om jag förstås inte haft något formellt ansvar så har det varit helt öppna dörrar. Det har varit häftigt att verkligen få insyn i verksamheten utan någon sekretess.

Har du fått en annan bild av vad en vd gör hela dagarna?
– Tidigare tänkte jag att det är verksamhetens natur som avgör hur ledarskapet och en vd-tjänst ser ut, nu har jag insett hur stor betydelse de personliga egenskaperna har. Det var en aha-upplevelse att en vd är engagerad i så många saker, smått som stort, min bild förut var att man mest befattade sig med de största övergripande frågorna.

Vad ska du göra nu?
– Redan i dag börjar jag på EY:s (tidigare Ernst & Young) avdelning för konsulttjänster. Jag kommer att ta med mig mycket härifrån.

vd för en månad

Namn: Lisa Henning
Ålder: 27
Bor: Stockholm
Utbildning: Kandidatexamen i ekonomi vid Uppsala universitet
Aktuell: ”Avgående” vd på HR-företaget Adecco Group

För tionde året i rad ger Adecco Group  en ung person möjligheten att ta över vd-posten under en månad, med en lön på 100 000 kronor.

Ledarskap

Chefers arbetsmiljö glöms bort

Stress och en ohållbar arbetssituation. Det är vardagen för många av landets chefer. Trots det faller ansvaret för deras arbetsmiljö ofta mellan stolarna. Den slutsatsen drar Arbetsmiljöverket efter att ha inspekterat 1 100 företag.
Ola Rennstam Publicerad 25 april 2024, kl 08:01
Dålig arbetsmiljö för chefer. En kvinnlig chef masserar sin handled och en manlig chef har hela sin datorskärm täckt med kom ihåg-lappar.
När Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsmiljön för chefer i privat sektor fann man brister på 65 procent av fallen. Foto: Colourbox.

I juni 2022 inledde Arbetsmiljöverket en stor insats med fokus på chefer inom privat sektor. Sammanlagt gjordes 1 100 inspektioner under ett och ett halvt års tid – och nu är rapporten klar. Den visar att myndighetens inspektörer fann brister i arbetsmiljöarbetet på 65 procent av de inspekterade företagen. 

Insatsen har fokuserat på första linjens chefer, alltså de chefer som är närmast medarbetarna.

– Det är yrkesgrupp som ofta pressas både uppifrån och nedifrån i organisationen, vilket kan leda till stress och en ohållbar arbetsmiljö, säger Malin Cato, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket.

Chefers arbetsmiljö glöms bort

Rapporten visar att ansvaret för chefernas arbetsmiljö ofta faller mellan stolarna. Första linjens chefer exkluderas från medarbetarundersökningar, skyddsronder och medarbetarsamtal. Malin Cato anser att chefernas arbetsmiljö behöver lyftas och synliggöras.

Malin Cato, Arbetsmiljöverket

– På många företag är det inte självklart att tänka på cheferna som vanliga arbetstagare. En chef är också en medarbetare, som behöver en bra arbetsmiljö för att kunna vara ett bra stöd åt andra. Om chefen har en bra arbetsmiljö är chansen större att medarbetarna har det, säger hon.

Varför glöms chefernas arbetsmiljö bort?
– Inspektionerna har visat att den person som ansvarar för första linjens chefers arbetsmiljö, det vill säga dennes chef, inte alltid har förstått att det ingår i arbetsuppgifterna. Många saknar också tillräcklig kunskap inom arbetsmiljöområdet. Risken är att de arbetsmiljöfrågor som berör chefer inte tas om hand och det kan i sin tur leda till ohälsa och olyckor.

Arbetsmiljöombud saknas för chefer

Arbetsmiljöverket påpekar att första linjens chefer ofta saknar arbetsmiljöombud*. I många fall finns arbetsmiljöombud på arbetsplatsen men de representerar medarbetarna gentemot arbetsgivaren.

– Cheferna ses ofta som arbetsgivarrepresentanter och som en motpart. Här har arbetsmiljöombuden en viktig roll i att påtala arbetsmiljörisker. Även chefer kan behöva arbetsmiljöombud, säger Malin Cato.

Arbetsmiljöverket understryker att majoriteten av de inspekterade företagen har åtgärdat de påpekade bristerna.

*Inom Unionen benämns rollen "arbetsmiljöombud" men lagstiftningen och Arbetsmiljöverket använder benämningen  "skyddsombud".