
Antalet chefsmöten varierar stort på olika arbetsplatser. Nästan fyra av tio chefer har sju möten eller fler varje vecka. Män sammanträder oftare än kvinnor, det är i alla fall vad de säger. Men de äldre cheferna verkar ha färre möten.
Två av tio ägnar 13 timmar eller mer i veckan åt möten. Männen har också fler mötestimmar än kvinnor, och i Sydsverige är mötena längre än i Norrland. I genomsnitt upptar mötena 8,1 timme per vecka.
Men bara hälften av cheferna upplever att de flesta möten är meningsfulla och effektiva.
Lika stor andel svarar att de flesta möten saknar syfte och mål.
Nästan hälften undviker ofta eller alltid att gå på möten som inte verkar meningsfulla. Det verkar lite vanligare att skånska chefer smiter undan, kanske beroende på att de har fler möten.
Mer än hälften erkänner att de ibland pysslar med annat, som mobilen, under möten. Mer än var tionde man gör det ofta eller varje möte.
Knappt två av tio tycker att morgonmöten fungerar bra. De flesta (63%) tycker att förmiddagar är bäst tid för möten, och övriga föredrar eftermiddagar.
Nästan tre av tio uppger att det alltid eller ofta är någon som kommer för sent till möten. Det kan vara en anledning till att nästan fyra av tio upplever ofta eller alltid att mötena drar ut på tiden.
Nästan åtta av tio chefer försöker minska ner på tiden de lägger på möten genom att exempelvis använda digitala forum. Sex av tio har försökt variera sina möten med nya former, platser eller tider.
Lunchen är ju ledig tid, och två av tio chefer har aldrig lunchmöten. Men nästan lika många gör det varje vecka, och vanligast är det i Stockholm. Att man äter och pratar samtidigt, alltså.
Fakta
871 yrkesarbetande chefer svarade på enkäten. Resultaten har behandlats av Novus, för att vara statistiskt representativa för Unionens chefsmedlemmar med avseende på kön, ålder och region.