Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Göran kopplar av med Star Wars

Göran Wibergs samling Star Wars-Lego tar upp ett helt hus. Möt försäljningsdirektören som kopplar av med avancerade byggsatser med tusentals bitar.
Ola Rennstam Publicerad 21 januari 2022, kl 07:00
Göran Wiberg står framför sin Star Wars-samling.
På fritiden bygger Göran Wiberg Star Wars-Lego. I sin samling har han fler än 100 modeller. Foto: Fredrik Stehn

Berätta om din samlarvurm!
– Jag har drygt hundra modeller, främst farkoster och miljöer med fokus på de tre första – riktiga – Star Wars-filmerna. Samlingen tar upp hela gästhuset på landet.

Började det med Lego eller Star Wars?
– Jag är Star Wars-fantast och kollar regelbundet på filmerna. Jag köper inte Lego för Legots skull, även om det är en genial idé med allt från konstruktionen till de noggranna sprängskisserna. Allt är så snyggt gjort och jag har aldrig varit med om att en bit saknas i paketen.

– Det började med att jag köpte enklare modeller när våra söner var små, men sedan stuvades allt undan i en låda. 2011 tog yngsta sonen fram allt igen och vi började färgsortera bitarna och bygga upp modellerna igen. Då upptäckte jag hur kul det var och då började jag samla.

Vad är tjusningen?
– En del är jakten på åtråvärda modeller, att leta på nätet och buda. Det är som julafton att få hem en stor kartong med tusentals bitar. Men den stora tjusningen för mig är att följa instruktionen, den kan vara på flera hundra sidor. Jag är en väldigt strukturerad person och gillar ordning och reda. Att bygga helt fritt som i tv-programmet Lego Masters är inget för mig.

Vad säger din familj?
– Min fru delar inte alls mitt intresse, hon tycker allt med Star Wars är helt iskallt. Som förläggare sitter hon med sina böcker och då passar jag på att bygga – vi har varsitt stora intresse.

– Våra vuxna söner delar min förtjusning, det är fint att vi bygger tillsammans ibland. Den stora Millennium Falcon som innehåller 7 541 bitar tog oss över 40 timmar att färdigställa. Man kan bli lite kutryggig efteråt, hehe.

Vilka reaktioner får du av omgivningen?
– Det är roligt att vara känd som Star Wars-tokig. Jag gör filmer om mina byggen till kollegornas barn, men nu vill föräldrarna att jag dämpar mig lite för önskelistorna har börjat innehålla lite väl dyra modeller. Jag åker aldrig på mässor eller träffar andra entusiaster, detta är ett intresse jag bara har för mig själv. Sammanlagt har jag nog lagt runt 100 000 kronor på det här.

Hjälper byggandet dig att hantera ditt jobb?
– Absolut. Det får mig att släppa jobbet och stressen, det är jämförbart med yoga. När jag har påbörjat ett projekt är jag inne i min värld, det är rogivande.

Vad är den största utmaningen?
– Att hålla intresset i schack. Numera är jag ganska selektiv med vad jag köper, det måste tillföra något till samlingen.

GÖRAN WIBERG

GÖR: Försäljningsdirektör på Bonnierförlagen.
ÅLDER: 55 år.
BOR: Stockholm.
BÄSTA LEGOMODELLEN: Dödsstjärnan, den är så snillrikt konstruerad med olika rum från olika episoder i filmen.
DRÖMMODELLEN: Jag letar efter fängelsehålan Rancor Pit, som tillhör Jabba the Hutt’s Palace, där Luke trillar ner i första filmen.