Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Göran kopplar av med Star Wars

Göran Wibergs samling Star Wars-Lego tar upp ett helt hus. Möt försäljningsdirektören som kopplar av med avancerade byggsatser med tusentals bitar.
Ola Rennstam Publicerad 21 januari 2022, kl 07:00
Göran Wiberg står framför sin Star Wars-samling.
På fritiden bygger Göran Wiberg Star Wars-Lego. I sin samling har han fler än 100 modeller. Foto: Fredrik Stehn

Berätta om din samlarvurm!
– Jag har drygt hundra modeller, främst farkoster och miljöer med fokus på de tre första – riktiga – Star Wars-filmerna. Samlingen tar upp hela gästhuset på landet.

Började det med Lego eller Star Wars?
– Jag är Star Wars-fantast och kollar regelbundet på filmerna. Jag köper inte Lego för Legots skull, även om det är en genial idé med allt från konstruktionen till de noggranna sprängskisserna. Allt är så snyggt gjort och jag har aldrig varit med om att en bit saknas i paketen.

– Det började med att jag köpte enklare modeller när våra söner var små, men sedan stuvades allt undan i en låda. 2011 tog yngsta sonen fram allt igen och vi började färgsortera bitarna och bygga upp modellerna igen. Då upptäckte jag hur kul det var och då började jag samla.

Vad är tjusningen?
– En del är jakten på åtråvärda modeller, att leta på nätet och buda. Det är som julafton att få hem en stor kartong med tusentals bitar. Men den stora tjusningen för mig är att följa instruktionen, den kan vara på flera hundra sidor. Jag är en väldigt strukturerad person och gillar ordning och reda. Att bygga helt fritt som i tv-programmet Lego Masters är inget för mig.

Vad säger din familj?
– Min fru delar inte alls mitt intresse, hon tycker allt med Star Wars är helt iskallt. Som förläggare sitter hon med sina böcker och då passar jag på att bygga – vi har varsitt stora intresse.

– Våra vuxna söner delar min förtjusning, det är fint att vi bygger tillsammans ibland. Den stora Millennium Falcon som innehåller 7 541 bitar tog oss över 40 timmar att färdigställa. Man kan bli lite kutryggig efteråt, hehe.

Vilka reaktioner får du av omgivningen?
– Det är roligt att vara känd som Star Wars-tokig. Jag gör filmer om mina byggen till kollegornas barn, men nu vill föräldrarna att jag dämpar mig lite för önskelistorna har börjat innehålla lite väl dyra modeller. Jag åker aldrig på mässor eller träffar andra entusiaster, detta är ett intresse jag bara har för mig själv. Sammanlagt har jag nog lagt runt 100 000 kronor på det här.

Hjälper byggandet dig att hantera ditt jobb?
– Absolut. Det får mig att släppa jobbet och stressen, det är jämförbart med yoga. När jag har påbörjat ett projekt är jag inne i min värld, det är rogivande.

Vad är den största utmaningen?
– Att hålla intresset i schack. Numera är jag ganska selektiv med vad jag köper, det måste tillföra något till samlingen.

GÖRAN WIBERG

GÖR: Försäljningsdirektör på Bonnierförlagen.
ÅLDER: 55 år.
BOR: Stockholm.
BÄSTA LEGOMODELLEN: Dödsstjärnan, den är så snillrikt konstruerad med olika rum från olika episoder i filmen.
DRÖMMODELLEN: Jag letar efter fängelsehålan Rancor Pit, som tillhör Jabba the Hutt’s Palace, där Luke trillar ner i första filmen.

Ledarskap

Fråga Mentorn: Hur återskapa teamets framtidstro?

Hur går man vidare efter en uppslitande omorganisation som skapat misstro och konflikter i gruppen. Chef & Karriärs mentor Charlotta Wikström har svaren.
Ola Rennstam Publicerad 16 februari 2024, kl 06:01
Chef står vid ett mötesbord där fyra medarbetare sitter.
Organisationen är i hamn. Nu ska ett nytt sätt att arbeta - med tuffare mål - implementeras. Hur ska chefen handskas med missnöjet efter alla uppsägningar och få teamet att känna framtidstro igen? Illustration: Dennis Eriksson

FRÅGA MENTORERNA

Chef & Karriär är Kollegas systertidning och vänder sig till dig som är chef och medlem i Unionen.

Har du en fråga om ledarskap till någon av våra mentorer i Chef & Karriär. Mejla [email protected]

FRÅGA: Företaget jag jobbar på har genomgått en omfattande omorganisation det senaste året. Avdelningar har slagits ihop och bemanningen har minskats med en tredjedel. Min avdelning har drabbats hårt och det har varit en uppslitande process både för de som tvingats sluta och för dem som blivit av med arbetsuppgifter och ansvar. Det har lett till sjukskrivningar och en hel del konflikter.

Nu är vi i hamn med omorganisationen, men såren finns kvar. Som chef ska jag implementera ett helt nytt sätt att arbeta – och nya tuffare mål - samtidigt som vi är färre och förtroendet för ledningen är svagt. Hur ska jag göra för att få med mig gruppen, hur ska jag prata kring det som varit och hur ska jag få alla att känna framtidstro igen?

SVAR: Välkommen till en tuff situation som många ledare i dagens snabbrörliga och konkurrensutsatta värld känner igen. Rätt genomförd kan din utmaning omvandlas till en möjlighet och starten på något nytt. Men det gäller för dig att ha tålamod och att arbeta strukturerat och nära din personal med tydliga mål så att de återfår förtroendet och den egna motivationen.  Så här kan man tänka:
 

NULÄGE. Samla ditt team och förklara syftet med neddragningen. Backa bandet och sätt beslutet i ett större perspektiv med ökad konkurrens och behov av högre effektivitet. Du måste vara ärlig och transparent med skälen bakom besluten. Visa på styrkor och svagheter i den gamla strukturen. 
Kom ihåg din arbetsgivarroll och stå bakom förslaget till nytt arbetssätt och var lojal, men samtidigt visa att även du tycker det är en jobbig situation.  Understryk att du förväntar dig att alla ställer upp och bidrar.
I den här fasen ställs ditt ledarskap verkligen på prov och du måste vara tydlig och agera kraftfullt och inte tillåta gnäll, samtidigt som du är empatisk och inlyssnande. Se till att det finns gott om tid för diskussioner och frågor och att alla kommer till tals. Även de som brukar vara tysta. Kan du inte besvara frågorna - be att få återkomma vid nästa tillfälle.

FRAMTID. Nästa fas innebär att identifiera din organisation med nya roller, ansvar och mål. Här förutsätter jag att du har någon idé om hur den ska se ut. Om inte - gör ett grovt förslag som du sen presenterar för teamet och be om input. Låt det gå lite tid emellan mötena. Lyssna in stämningar i korridoren och motverka gnäll genom att uppmana alla att vara konstruktiva. Förändringen kan medföra utvecklingsmöjligheter för dina medarbetare, fokusera lite extra på dem som är positiva eller i alla fall minst negativa. 
Ge varje medarbetare i uppgift att gå igenom sin nya roll och sina nya arbetsuppgifter. Be dem dokumentera de största utmaningarna och förslag på hur de kan lösas. Ställ alltså lite krav här. 

IMPLEMENTERING. Ha enskilda täta möten med var och en för att gå igenom den nya situationen och deras nya roller. Fokusera på deras prioriteringar och dina förväntningar.
Säkerställ att ni är överens om att tillsammans göra det bästa av situationen. Detta är en tidskrävande fas men helt nödvändig för att ni ska lägga en ny gemensam grund. Ingenting kan vara viktigare nu än att få med alla på tåget - så se till att du är tillgänglig.

SAMMANFATTNINGSVIS: Detta en gigantisk kommunikationsinsats och du kan aldrig kommunicera för mycket. Berätta om allt, stort som smått och ta tid att prata med medarbetarna. Motverka gnäll och uppmuntra framåtblick.

CHARLOTTA WIKSTRÖM

GÖR: Senior Advisor på Stardust Consulting.

ÅLDER: 65.

KARRIÄR: Civilekonom DIHR, 15 år inom SAS-koncernen. Har jobbat på Telia, Com Hem och Stockholmsbörsen, samt som HR-direktör på Eniro