Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Mellanchef fejkade dödshot – krävs på halv miljon

En mellanchef på ett företag i Vimmerby kommun fejkade dödshot från anställda och fick en tillfällig hemlig bostad från sin arbetsgivare. Sedan visade det sig att han hade hittat på alltihop.
Oscar Broström Publicerad 20 april 2022, kl 10:28
En mans armar vilar på bord.
Mellanchefen fejkade dödshot från anställda. Nu åtalas han och krävs på skadestånd på nästan en halv miljon kronor. Foto: Shutterstock.

Det var under hösten 2020 som mellanchefen berättade för sin arbetsgivare att han mottagit dödshot från anställda, uppger SVT. Mannen ska ha visat upp tre anonyma hotbrev som var riktade mot honom.

Mellanchefen arbetade på ett industriföretag, hade personalansvar och hoten ska ha kommit mot bakgrund av mannens roll som chef.

För att skydda mellanchefen fixade arbetsgivaren ett tillfälligt hemligt boende under tre månader samt en hyrbil. Dessutom vidtog företaget ett så kallat ”etiskt säkerhetsstopp” för att utreda hoten.

Har erkänt brott

SVT skriver att företaget även vidtog andra kostsamma åtgärder. Bland annat betalade man för en gärningsmannaprofil och en riskutredning, och totalt uppgick kostnaderna till över 450 000 kronor.

Men det fanns ingen hotbild mot mannen. Mellanchefen hade, enligt åtalet, hittat på hela historien och hotbreven var fejkade.

Mellanchefen åtalas nu för oredligt förfarande – en form av bedrägeri – och arbetsgivaren kräver honom på skadestånd för alla kostnader kopplade till insatserna för att hantera hoten. Den åtalade mannen har erkänt brott.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.