Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Chefer är sämst på engelska

Chefer och högre beslutsfattare tillhör dem som har lägst kunskap i engelska bland yrkesverksamma i Sverige. Det framgår av en ny rapport. Mellanchefen får dock bättre betyg.
Lina Björk Publicerad 18 november 2014, kl 11:31
Colourbox
Högsta chefen är oftast inte den som är bäst på andra språk. Colourbox

Yrken med globala marknader kräver att du kan göra dig förstådd på fler språk än svenska. Och det är vi ganska duktiga på enligt en ny rapport. Svenskarnas kunskaper i engelska rankas som tredje bäst i världen, tätt bakom Holland och Danmark.

Läs mer: Så undviker du pinsam engelska i mejlen

I företagen är språkkunskaperna generellt höga, oavsett bransch, men globalt sett finns de starkaste kunskaperna inom rådgivning, juridik, vetenskap, IT och ingenjörsyrken. I Sverige talar man bäst engelska inom detaljhandeln, mat- och dryckesbranchen, tobaksindustrin och inom juridiken. Förvånande nog finns det mer att önska inom turism och resor, samt IT-sektorn.

Kvinnor är något bättre än män på att göra sig förstådda. Även mellanchefer utmärker sig. De är betydligt bättre på engelska än både sina chefer och medarbetare.  En orsak tros vara att mellancheferna i stor utsträckning sköter de globala kontakterna.

Av de länder som ingår i rapporten hittas fyra nordiska länder i topp fem. Längst ned hamnar Saudiarabien, Algeriet och Costa Rica.

Läs mer: You were saying?

Fakta

Det är språkföretaget EF Education First som genomfört ett språktest under fyra perioder, mellan 2009 och 2013. Testet tar fram ett index för engelskkunskaper hos anställda och företag världen över.