Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Chefens ord som skrämmer mest – här är listan

Är du psykopatchef och vill sätta skräck i dina anställda? Be om ett samtal. Ett utbildningsföretag har undersökt vilka fraser som triggar hjärtfrekvensen på anställda mest genom att mäta pulsen på dem.
Johanna Rovira Publicerad 24 augusti 2021, kl 13:29
Shutterstock
Genom att mäta pulsen på medarbetare kunde forskarna se vilka ord från chefen som de reagerade på. Shutterstock

Jag skulle vilja prata med dig” eller kort och gott: ”Låt oss prata”. Det är frasen som, när den yttrades av chefen, åtminstone lär ha gjort 807 anställda på utbildningsföretaget The Knowledge Academy allra mest uppskakade. Pulsen höjdes hos deltagarna med 84 procent i snitt när de fick höra chefen uttrycka önskemål om ett enskilt samtal. 

Fick bära pulsmätare

Medarbetarna hade dessförinnan utrustats med pulsmätare som de bar varje dag i sex veckor. De visste inte vad experimentet egentligen gick ut på – nämligen att mäta vilka av chefens fraser som fick blodet att rusa mest. Om hjärtfrekvensen gick upp på grund av rädsla, ilska eller möjligtvis förtjusning framgår inte av undersökningen.  

Kan du hålla en presentation för oss?” gav hjärtklappning med i snitt 143 slag i minuten, en ökning med 79 procent, medan frasen ”Kan du dela dina erfarenheter på dagens möte?” hamnade på en tredjeplats med 73 procents ökning av hjärtfrekvensen. 

På fjärde plats kom ”Se bara till att fixa det” följt av ”Har du sett det brådskande mejlet?

Minst känslig av de sexton lömska fraserna uttänkta att öka pulsen hos medarbetarna var den insinuerande frågan: ”Har du någonting du vill diskutera?” Snittpulsen hos medarbetarna efter den frågan var bara 91 slag i minuten – en ökning med 14 procent. 

Inte heller frågan ”Kan vi prata om din klädsel?” fick medarbetarnas blod att svalla lika mycket som den förment oskyldiga frågan: ”Jag skulle vilja prata med dig”. 

Syftet med undersökningen var dock inte att underlätta för demoniska chefer utan att uppmuntra normalt medkännande chefer att tänka till om hur de talar med sina anställda och med kollegor. 

Fraserna som får pulsen att rusa – hela listan

1. Let’s have a chat
2. Would you be able to do a presentation for us?    
3. Can you share your findings in today’s meeting?    
4. Just make it happen    
5. Have you seen that urgent email?    
6. It’s come to my attention…    
7. Have you done X yet?    
8. How do you think it’s going?    
9. Can you elaborate on that?
10. Please advise    
11. Would you mind covering that ex-employee’s role for a while?    
12. What are the learnings here?    
13. I tried to call/zoom you earlier …
14. I accidentally deleted it    
15. Can I talk to you about what you’re wearing?    
16. Do you have anything you want to discuss?

Källa: Careerbright.com

Läs mer: Chefen från helvetet 

Puls

En normal puls brukar ligga på 70-80 slag i minuten vid vila. Vid hjärtklappning när du är rädd eller stressad, kan hjärtfrekvensen närma sig 200 slag i minuten. 

Johanna Rovira
[email protected]