Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Chefens ord som skrämmer mest – här är listan

Är du psykopatchef och vill sätta skräck i dina anställda? Be om ett samtal. Ett utbildningsföretag har undersökt vilka fraser som triggar hjärtfrekvensen på anställda mest genom att mäta pulsen på dem.
Johanna Rovira Publicerad 24 augusti 2021, kl 13:29
Pulsklocka (till vänster), kvinna som håller händerna för ansiktet (till höger).
Genom att mäta pulsen på medarbetare kunde forskarna se vilka ord från chefen som de reagerade på. Foto: Shutterstock

Jag skulle vilja prata med dig” eller kort och gott: ”Låt oss prata”. Det är frasen som, när den yttrades av chefen, åtminstone lär ha gjort 807 anställda på utbildningsföretaget The Knowledge Academy allra mest uppskakade. Pulsen höjdes hos deltagarna med 84 procent i snitt när de fick höra chefen uttrycka önskemål om ett enskilt samtal. 

Fick bära pulsmätare

Medarbetarna hade dessförinnan utrustats med pulsmätare som de bar varje dag i sex veckor. De visste inte vad experimentet egentligen gick ut på – nämligen att mäta vilka av chefens fraser som fick blodet att rusa mest. Om hjärtfrekvensen gick upp på grund av rädsla, ilska eller möjligtvis förtjusning framgår inte av undersökningen.  

Kan du hålla en presentation för oss?” gav hjärtklappning med i snitt 143 slag i minuten, en ökning med 79 procent, medan frasen ”Kan du dela dina erfarenheter på dagens möte?” hamnade på en tredjeplats med 73 procents ökning av hjärtfrekvensen. 

På fjärde plats kom ”Se bara till att fixa det” följt av ”Har du sett det brådskande mejlet?

Minst känslig av de sexton lömska fraserna uttänkta att öka pulsen hos medarbetarna var den insinuerande frågan: ”Har du någonting du vill diskutera?” Snittpulsen hos medarbetarna efter den frågan var bara 91 slag i minuten – en ökning med 14 procent. 

Inte heller frågan ”Kan vi prata om din klädsel?” fick medarbetarnas blod att svalla lika mycket som den förment oskyldiga frågan: ”Jag skulle vilja prata med dig”. 

Syftet med undersökningen var dock inte att underlätta för demoniska chefer utan att uppmuntra normalt medkännande chefer att tänka till om hur de talar med sina anställda och med kollegor. 

Fraserna som får pulsen att rusa – hela listan

1. Let’s have a chat
2. Would you be able to do a presentation for us?    
3. Can you share your findings in today’s meeting?    
4. Just make it happen    
5. Have you seen that urgent email?    
6. It’s come to my attention…    
7. Have you done X yet?    
8. How do you think it’s going?    
9. Can you elaborate on that?
10. Please advise    
11. Would you mind covering that ex-employee’s role for a while?    
12. What are the learnings here?    
13. I tried to call/zoom you earlier …
14. I accidentally deleted it    
15. Can I talk to you about what you’re wearing?    
16. Do you have anything you want to discuss?

Källa: Careerbright.com

Puls

En normal puls brukar ligga på 70-80 slag i minuten vid vila. Vid hjärtklappning när du är rädd eller stressad, kan hjärtfrekvensen närma sig 200 slag i minuten. 

Ledarskap

Ta kontroll över ditt kontrollbehov

En överdrivet detaljstyrande chef riskerar att göra medarbetarna passiva. Känner du dig träffad? Det går att få problemet under kontroll.
Publicerad 25 maj 2023, kl 06:00
Illustration där en hand styr medarbetare framför datorerna som en dockspelare.
Chefer är ofta samvetsgranna. När hjulen börjar snurra allt fortare kan dock ledarskapet övergå i kontrollbehov och detaljstyrning. Illustration: Colourbox.

Är du chefen som gillar att ha koll på detaljerna? Alltid har en minut över för dina medarbetare? Är strukturerad, fokuserad på att prestera, orolig för att det ska bli fel och avskyr att chansa? Då är du sannolikt en samvetsgrann person.
– Personlighetsdraget samvetsgrann är tätt förknippat med framgång och är vanligt hos chefer. Eftersom de här personerna presterar bra blir de ofta befordrade, säger Fredric Bohm, psykolog med fokus på ledarskap, attityder, konflikt- och förändringshantering.

Samvetsgrann inte samma som kontrollbehov

Fredric Bohm

Att vara samvetsgrann behöver i sig inte betyda att du också har ett kontrollbehov. Men om vi adderar en hög nivå av stress eller en dålig självkänsla och ångest och oro över att inte räcka till, då är det lätt att du börjar peta i detaljerna.
– Mixa någon som har en hög grad av samvetsgrannhet med hård press, se till att det går lite för fort, är lite för svårt och att insatserna är höga, att uppgiften handlar om liv eller död – ja, då kommer kontrollbehovet fram.
– Det ironiska är att eftersom de här personerna är noggranna och detaljfokuserade blir arbetet ofta bättre när de går in och rättar till, säger Fredric Bohm.


Sämre prestation med kontrollerande chef

Problemet – om du är chef – är att dina medarbetare upplever att du inte har något förtroende för dem. De blir passiva, slutar att ta egna initiativ och deras sunda förnuft slås ut. Fredric Bohm beskriver one minute-leadarship, eller en-minuts-chefen, där medarbetarna hela tiden vänder sig till chefen med frågan: ”Har du en minut?”

 – Varför gör de det? Jo, för att de inte vill ta besluten själva, och det gäller vilken liten skitfråga som helst, för de vet att chefen ändå kommer att gå in och ändra. Som chef kanske du upplever att du har den där minuten. Men det finns en gräns, du kan ju inte ha en minut hela tiden.

Emma Pihl

Emma Pihl, ledarskapskonsult, är författare till boken Let go! Bli fri från ditt kontrollbehov. Idén till boken var en forskningsstudie som fångade hennes intresse.

– Forskarna visade att alltför kontrollerande chefer gjorde att både medarbetare och organisationer presterade sämre. Och cheferna la tid på fel saker och brände ut sig, berättar hon.

Måttlig kontroll är förstås bra, poängterar Emma Pihl. Det är när behovet av kontroll tar makten och styr som det blir problem.
– En viss koll är positivt och för att få det lägger man sig till med rutiner. Men man måste vara vaksam på om kontrollrutinerna tar över och inte längre fungerar som ett stöd. När rädslan för att förlora kontrollen blir ett större problem än att missa det som man vill ha koll på, säger Emma Pihl.

Ökad stress triggar kontrollbehovet

En högre grad av hemarbete har stressat många chefer till att behöva hitta nya sätt att hålla koll, menar Emma Pihl. Många medarbetare upplever också nya sätt att bli kontrollerade, som att ständigt behöva vara uppkopplade och närvarande på chattar. På frågan om det är vanligare med kontrollerande chefer i dag än tidigare svarar psykolog Fredric Bohm både ja och nej.
– Det är inte vanligare att samvetsgranna personer befordras till chefer. Däremot har stressen och pressen på chefer ökat, vilket ju triggar kontrollbehovet.

En ytterligare komplikation är att ju högre upp i hierarkin du kommer som chef, desto mindre struktur finns det.
Är du hög chef är det mindre viktigt att du är bra på ditt jobb – som ju är anledningen till att du blev chef – och mer viktigt att vara visionär och kunna agera i det större sammanhanget – något som inte direkt är den samvetsgrannes bästa gren. Fredric Bohm betonar att det inte handlar om att dela in människor i bättre och sämre.
 – Samvetsgranna personer är superbra medarbetare, pålitliga, lojala och ansvarstagande. Men det går inte att vara bra på allt hela tiden, det måste man ha förståelse för.

Text: Ulrika Sundström

SÅ SLÄPPER DU TAGET


1. Bli medveten om hur du fungerar och när kontrollen leder till stress för dina medarbetare. Vidta åtgärder aktivt – det går att träna på att bli bra på att släppa kontrollen.

 2. Alternativet till kontroll är inte noll koll. Öva på systematisk desensibilisering – avtrubbning – genom att släppa kontrollen lite grand i taget och öka undan för undan.

3. Använd STOP-tekniken, Stanna, Tänk efter, Orientera, Planera. Leta upp situationer där du känner kontrollbehov och sätt klistermärken eller en notis i mobilen med STOP. Då hinner du tänka efter om du verkligen behöver ringa det där samtalet till it-avdelningen eller kolla säljavdelningens senaste avtal.

 4. Ha förståelse för att du är dålig på det här. Du kan inte vara bäst på allt men med envishet går det att träna bort ditt kontrollbehov.

5. Träna på att känna dig tillräcklig och tycka om dig själv, även vid bakslag, för att stärka din självkänsla.
Källa: Fredric Bohm och Emma Pihl.