Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Chefens ord som skrämmer mest – här är listan

Är du psykopatchef och vill sätta skräck i dina anställda? Be om ett samtal. Ett utbildningsföretag har undersökt vilka fraser som triggar hjärtfrekvensen på anställda mest genom att mäta pulsen på dem.
Johanna Rovira Publicerad
Pulsklocka (till vänster), kvinna som håller händerna för ansiktet (till höger).
Genom att mäta pulsen på medarbetare kunde forskarna se vilka ord från chefen som de reagerade på. Foto: Shutterstock

Jag skulle vilja prata med dig” eller kort och gott: ”Låt oss prata”. Det är frasen som, när den yttrades av chefen, åtminstone lär ha gjort 807 anställda på utbildningsföretaget The Knowledge Academy allra mest uppskakade. Pulsen höjdes hos deltagarna med 84 procent i snitt när de fick höra chefen uttrycka önskemål om ett enskilt samtal. 

Fick bära pulsmätare

Medarbetarna hade dessförinnan utrustats med pulsmätare som de bar varje dag i sex veckor. De visste inte vad experimentet egentligen gick ut på – nämligen att mäta vilka av chefens fraser som fick blodet att rusa mest. Om hjärtfrekvensen gick upp på grund av rädsla, ilska eller möjligtvis förtjusning framgår inte av undersökningen.  

Kan du hålla en presentation för oss?” gav hjärtklappning med i snitt 143 slag i minuten, en ökning med 79 procent, medan frasen ”Kan du dela dina erfarenheter på dagens möte?” hamnade på en tredjeplats med 73 procents ökning av hjärtfrekvensen. 

På fjärde plats kom ”Se bara till att fixa det” följt av ”Har du sett det brådskande mejlet?

Minst känslig av de sexton lömska fraserna uttänkta att öka pulsen hos medarbetarna var den insinuerande frågan: ”Har du någonting du vill diskutera?” Snittpulsen hos medarbetarna efter den frågan var bara 91 slag i minuten – en ökning med 14 procent. 

Inte heller frågan ”Kan vi prata om din klädsel?” fick medarbetarnas blod att svalla lika mycket som den förment oskyldiga frågan: ”Jag skulle vilja prata med dig”. 

Syftet med undersökningen var dock inte att underlätta för demoniska chefer utan att uppmuntra normalt medkännande chefer att tänka till om hur de talar med sina anställda och med kollegor. 

Fraserna som får pulsen att rusa – hela listan

1. Let’s have a chat
2. Would you be able to do a presentation for us?    
3. Can you share your findings in today’s meeting?    
4. Just make it happen    
5. Have you seen that urgent email?    
6. It’s come to my attention…    
7. Have you done X yet?    
8. How do you think it’s going?    
9. Can you elaborate on that?
10. Please advise    
11. Would you mind covering that ex-employee’s role for a while?    
12. What are the learnings here?    
13. I tried to call/zoom you earlier …
14. I accidentally deleted it    
15. Can I talk to you about what you’re wearing?    
16. Do you have anything you want to discuss?

Källa: Careerbright.com

Puls

En normal puls brukar ligga på 70-80 slag i minuten vid vila. Vid hjärtklappning när du är rädd eller stressad, kan hjärtfrekvensen närma sig 200 slag i minuten. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledarskap

Här fixar kollegan jobbstarten

Vattenfall Eldistribution ska växa från 1 200 till 1 800 anställda på två år. För att avlasta chefer har anställda utbildats för att sköta delar av onboardingen.
Ola Rennstam Publicerad 19 november 2024, kl 13:01
Vattenfall Eldistribution expanderar snabbt och rekryterade 100 nya medarbetare i september 2023. Genom att utbilda anställda till att hålla i introduktionsdagarna, avlastas cheferna och nya medarbetare får en engagerande start i företaget. Foto: Colourbox/Jessica Gow/TT.

På Vattenfall Eldistribution minns alla september 2023. Bolaget, som något år tidigare hade drygt tusen anställda, tog då emot hundra nya medarbetare på en gång.

– Vi tar emot nya grupper varje månad, men det där är fortfarande vårt rekord, säger Gustav Sundvall.

Som chef för lärande och utveckling var han med om att ta fram en ny modell för introduktion av medarbetare, för att klara rekryteringstakten.

Ett sådant blev att utbilda frivilliga medarbetare till att hålla i det som bolaget kallar för introduktionsdagar – tre dagar där nyanställda framför allt får det mesta av den bolagsövergripande information som de behöver.

– Det gäller bara tre dagar av en sex månader lång introduktionsperiod. Men det avlastar cheferna som kan fokusera mer på att få in de nya medarbetarna i deras roller ute på avdelningarna, förklarar Gustav Sundvall.

Medarbetarna sköter onboardingen

De introduktionsutbildade medarbetarna kommer in i bilden redan andra dagen av de nyanställdas första arbetsvecka.

– På tisdagen fokuserar de på grundläggande fakta om bolaget, energisystem och säkerhet. På torsdagen ses de igen och har workshop om värdegrund och spelar bolagets scenariospel. Sedan håller de i en tredje dag på distans efter en månad, säger Gustav Sundvall.

För flera av de utbildade medarbetarna har introduktionsuppgiften, som de ägnar sig åt ett par dagar per månad, blivit en injektion, berättar han.

– Det göder deras engagemang för arbetsplatsen otroligt mycket. De får stöttning från oss men äger till stor del utförandet själva.

Enligt Gustav Sundvall stärks företagskulturen av att nya och erfarna medarbetare möts så tidigt. I interna enkäter har 94 procent av de nyanställda sagt sig vara nöjda med sitt första halvår på företaget. De medarbetarledda introduktionsdagarna har fått extra goda betyg.

– Där är nöjdheten faktiskt 100 procent.

Text: John Palm 

Vad tycker du om den nya Vattenfalls modell för onboarding?

Jane Tollqvist, avdelningschef tillstånd och rättigheter.

– Min avdelning har växt från 20 till 60 anställda på några år så det har varit mycket fokus på introduktion. De gemensamma dagarna som de anställda håller i är en väldigt viktig del. Sedan jobbar vi med fadderskap, från första dagen tills att den nya medarbetaren är helt självgående. Fokus är också på att alla ska hjälpa till att ta emot de nya på ett trevligt sätt.

 

 

Johan Tezelson, avdelningschef nätanslutningar.
 

– Introduktionen på bolagsnivå som medarbetare håller i har fungerat väldigt bra för mig, den skapar en tydlighet för oss chefer. Det bästa är att det blir socialt och interaktivt, medarbetarna får träffa varandra och kan börja bygga kontakter och prata om både praktiska saker och om kulturen på arbetsplatsen. Jag har inte sett detta på andra företag, men det fungerar riktigt bra.

 

 

Emma Löfgren, avdelningschef operativ teknik.
 

– Om vi inte hade det systemet skulle mina gruppchefer haft en orimlig arbetsbörda när vi rekryterar så mycket. Uppgifterna i samband med introduktioner behöver helt enkelt spridas ut. Sedan är det ofta erfarna medarbetare som är med och introducerar. För dem är det givande att få vara med och förmedla den kunskap och erfarenhet som de har.