Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

10 datorspel som gör dig till en bättre chef

Är du sugen på att bli chef? I framtiden kommer arbetsgivare söka efter virtuella ledaregenskaper. Här är datorspelen där du tränar samarbete, att ta snabba beslut och att leda ett team mot ett mål.
Lina Björk Publicerad 17 mars 2021, kl 14:23
Shutterstock
World of Warcraft har räder i spelets olika grottor som kräver rätt lagdynamik och att alla vet sina roller. Shutterstock

En virtuell verklighet premierar tydlighet, förmåga att strukturera och tänka kreativt. Färdigheter som krävs i datorspel och som skickliga gamers tränar och är bra på. Gamingvärlden ställer också krav på snabbhet och anpassningsförmåga, att snabbt förhålla sig till nya förutsättningar

Läs mer: "I framtiden är chefen en gamer"

Här tipsar Sverok – Spelhobbyförbundets Jesper Englin, Björn Adriansson och Gabrielle De Bourg om de bästa spelen för att öva på sociala förmågor inom gamingvärlden.

Läs mer: Spela dig till nytt jobb

1. Overcooked

Gå med i ett kock-kollektiv och leverera maträtter under stress och kluriga förhållanden. Ställer stora krav på kommunikation och samarbetsförmåga.

2. Overwatch

Ta rollen som en av sex superhjältar i ett lag och kämpa ner motståndarna genom att använda taktik och superkrafter. Snabba beslut och lagspel är avgörande.

3. Minecraft

Agera visionär arkitekt eller mer operativ byggarbetare och skapa allt från fungerande motorer till ett drömhus under vattnet. Kräver kreativitet och förmåga att samordna ett projekt.

4. League of Legends

Ta dig fram till motståndarens bas och förstör den, tillsammans med fyra lagkamrater. Hundratals valbara karaktärer ställer stora krav på kvicktänkthet och analytisk förmåga när du ska överlista dina motståndare tillsammans med ditt lag.

5. World of Warcraft

En ständigt aktuellt social plattform, där räder i spelets olika grottor kräver rätt lagdynamik och att alla vet sina roller.

6. Monster Hunter

Svårpenetrerad men extremt belönande monsterjägarsimulator. Sylvassa beslut och total koordination med dina medspelare är ett måste.

7. Cities: Skylines

Strategisk och detaljerad stadsbyggarsimulator. God planeringsförmåga och flexibelt tänkande är faktorer som leder till framgång i Skylines.

8. Valheim

Lev som en viking och överlev i den karga naturen tillsammans med dina grannar i vikingabyn. Samla råmaterial och bygg verktyg för att kunna utforska mer av världen.

9. Fortnite

Bli sista överlevaren bland 100 spelare. Sikta och bygg samtidigt för att ta dig eller ditt lag till seger. Snabba och korrekta beslut som lag och förmåga att planera sitt byggande on the fly är avgörande.

10. Keep talking and nobody explodes

Desarmera en bomb genom att tyda en kryptisk manual, alltihop med tidspress. Effektiv kommunikation och stresshantering prövas hårt.

Läs mer: Få kollektivavtal i dataspelsbranschen

Ledarskap

Fråga Mentorn: Hur återskapa teamets framtidstro?

Hur går man vidare efter en uppslitande omorganisation som skapat misstro och konflikter i gruppen. Chef & Karriärs mentor Charlotta Wikström har svaren.
Ola Rennstam Publicerad 16 februari 2024, kl 06:01
Chef står vid ett mötesbord där fyra medarbetare sitter.
Organisationen är i hamn. Nu ska ett nytt sätt att arbeta - med tuffare mål - implementeras. Hur ska chefen handskas med missnöjet efter alla uppsägningar och få teamet att känna framtidstro igen? Illustration: Dennis Eriksson

FRÅGA MENTORERNA

Chef & Karriär är Kollegas systertidning och vänder sig till dig som är chef och medlem i Unionen.

Har du en fråga om ledarskap till någon av våra mentorer i Chef & Karriär. Mejla [email protected]

FRÅGA: Företaget jag jobbar på har genomgått en omfattande omorganisation det senaste året. Avdelningar har slagits ihop och bemanningen har minskats med en tredjedel. Min avdelning har drabbats hårt och det har varit en uppslitande process både för de som tvingats sluta och för dem som blivit av med arbetsuppgifter och ansvar. Det har lett till sjukskrivningar och en hel del konflikter.

Nu är vi i hamn med omorganisationen, men såren finns kvar. Som chef ska jag implementera ett helt nytt sätt att arbeta – och nya tuffare mål - samtidigt som vi är färre och förtroendet för ledningen är svagt. Hur ska jag göra för att få med mig gruppen, hur ska jag prata kring det som varit och hur ska jag få alla att känna framtidstro igen?

SVAR: Välkommen till en tuff situation som många ledare i dagens snabbrörliga och konkurrensutsatta värld känner igen. Rätt genomförd kan din utmaning omvandlas till en möjlighet och starten på något nytt. Men det gäller för dig att ha tålamod och att arbeta strukturerat och nära din personal med tydliga mål så att de återfår förtroendet och den egna motivationen.  Så här kan man tänka:
 

NULÄGE. Samla ditt team och förklara syftet med neddragningen. Backa bandet och sätt beslutet i ett större perspektiv med ökad konkurrens och behov av högre effektivitet. Du måste vara ärlig och transparent med skälen bakom besluten. Visa på styrkor och svagheter i den gamla strukturen. 
Kom ihåg din arbetsgivarroll och stå bakom förslaget till nytt arbetssätt och var lojal, men samtidigt visa att även du tycker det är en jobbig situation.  Understryk att du förväntar dig att alla ställer upp och bidrar.
I den här fasen ställs ditt ledarskap verkligen på prov och du måste vara tydlig och agera kraftfullt och inte tillåta gnäll, samtidigt som du är empatisk och inlyssnande. Se till att det finns gott om tid för diskussioner och frågor och att alla kommer till tals. Även de som brukar vara tysta. Kan du inte besvara frågorna - be att få återkomma vid nästa tillfälle.

FRAMTID. Nästa fas innebär att identifiera din organisation med nya roller, ansvar och mål. Här förutsätter jag att du har någon idé om hur den ska se ut. Om inte - gör ett grovt förslag som du sen presenterar för teamet och be om input. Låt det gå lite tid emellan mötena. Lyssna in stämningar i korridoren och motverka gnäll genom att uppmana alla att vara konstruktiva. Förändringen kan medföra utvecklingsmöjligheter för dina medarbetare, fokusera lite extra på dem som är positiva eller i alla fall minst negativa. 
Ge varje medarbetare i uppgift att gå igenom sin nya roll och sina nya arbetsuppgifter. Be dem dokumentera de största utmaningarna och förslag på hur de kan lösas. Ställ alltså lite krav här. 

IMPLEMENTERING. Ha enskilda täta möten med var och en för att gå igenom den nya situationen och deras nya roller. Fokusera på deras prioriteringar och dina förväntningar.
Säkerställ att ni är överens om att tillsammans göra det bästa av situationen. Detta är en tidskrävande fas men helt nödvändig för att ni ska lägga en ny gemensam grund. Ingenting kan vara viktigare nu än att få med alla på tåget - så se till att du är tillgänglig.

SAMMANFATTNINGSVIS: Detta en gigantisk kommunikationsinsats och du kan aldrig kommunicera för mycket. Berätta om allt, stort som smått och ta tid att prata med medarbetarna. Motverka gnäll och uppmuntra framåtblick.

CHARLOTTA WIKSTRÖM

GÖR: Senior Advisor på Stardust Consulting.

ÅLDER: 65.

KARRIÄR: Civilekonom DIHR, 15 år inom SAS-koncernen. Har jobbat på Telia, Com Hem och Stockholmsbörsen, samt som HR-direktör på Eniro