Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

10 datorspel som gör dig till en bättre chef

Är du sugen på att bli chef? I framtiden kommer arbetsgivare söka efter virtuella ledaregenskaper. Här är datorspelen där du tränar samarbete, att ta snabba beslut och att leda ett team mot ett mål.
Lina Björk Publicerad 17 mars 2021, kl 14:23
Shutterstock
World of Warcraft har räder i spelets olika grottor som kräver rätt lagdynamik och att alla vet sina roller. Shutterstock

En virtuell verklighet premierar tydlighet, förmåga att strukturera och tänka kreativt. Färdigheter som krävs i datorspel och som skickliga gamers tränar och är bra på. Gamingvärlden ställer också krav på snabbhet och anpassningsförmåga, att snabbt förhålla sig till nya förutsättningar

Läs mer: "I framtiden är chefen en gamer"

Här tipsar Sverok – Spelhobbyförbundets Jesper Englin, Björn Adriansson och Gabrielle De Bourg om de bästa spelen för att öva på sociala förmågor inom gamingvärlden.

Läs mer: Spela dig till nytt jobb

1. Overcooked

Gå med i ett kock-kollektiv och leverera maträtter under stress och kluriga förhållanden. Ställer stora krav på kommunikation och samarbetsförmåga.

2. Overwatch

Ta rollen som en av sex superhjältar i ett lag och kämpa ner motståndarna genom att använda taktik och superkrafter. Snabba beslut och lagspel är avgörande.

3. Minecraft

Agera visionär arkitekt eller mer operativ byggarbetare och skapa allt från fungerande motorer till ett drömhus under vattnet. Kräver kreativitet och förmåga att samordna ett projekt.

4. League of Legends

Ta dig fram till motståndarens bas och förstör den, tillsammans med fyra lagkamrater. Hundratals valbara karaktärer ställer stora krav på kvicktänkthet och analytisk förmåga när du ska överlista dina motståndare tillsammans med ditt lag.

5. World of Warcraft

En ständigt aktuellt social plattform, där räder i spelets olika grottor kräver rätt lagdynamik och att alla vet sina roller.

6. Monster Hunter

Svårpenetrerad men extremt belönande monsterjägarsimulator. Sylvassa beslut och total koordination med dina medspelare är ett måste.

7. Cities: Skylines

Strategisk och detaljerad stadsbyggarsimulator. God planeringsförmåga och flexibelt tänkande är faktorer som leder till framgång i Skylines.

8. Valheim

Lev som en viking och överlev i den karga naturen tillsammans med dina grannar i vikingabyn. Samla råmaterial och bygg verktyg för att kunna utforska mer av världen.

9. Fortnite

Bli sista överlevaren bland 100 spelare. Sikta och bygg samtidigt för att ta dig eller ditt lag till seger. Snabba och korrekta beslut som lag och förmåga att planera sitt byggande on the fly är avgörande.

10. Keep talking and nobody explodes

Desarmera en bomb genom att tyda en kryptisk manual, alltihop med tidspress. Effektiv kommunikation och stresshantering prövas hårt.

Läs mer: Få kollektivavtal i dataspelsbranschen

Ledarskap

Sofie Allert: ”Alger är framtidens råvara”

Hon är algnörden och ingenjören som byggt en unik havsfabrik på västkusten. Vd:n Sofie Allert vill revolutionera hudvården, öka lagringskapaciteten hos batterier och boosta omställningen med kiselalger.
Elisabeth Brising Publicerad 26 april 2024, kl 06:02
Sofie Allert, vd, Swedish Algae Factory.
Bara kör, tänk inte så mycket, säger Sofie Allert, entreprenör och vd för Swedish Algae Factory. Hon märker när hon rekryterar att kvinnor ofta har en tendens att säga: "Det här klarar nog inte jag, medan män säger: det här kan inte jag än - men snart."

Hur kom du på att sälja algskal?

– Jag gjorde ett arbete om alger på bioteknikprogrammet och blev algnörd på kuppen. Alger är framtidens råvara. Vart femte andetag är skapat av kiselalgers syreproduktion. Arten har ett unikt skal som vi utvinner. Om ingen annan gör det får väl jag sälja materialet, tänkte jag. På Chalmers entreprenörskola träffade jag professor Angela Wulff och vi startade ett forskningsprojekt som sedan blev Swedish Algae Factory.

Algfabriken Swedish Algae Factory.
Algodling på land. Foto: Swedish Algae Factory

Vad gör ni i algfabriken?

– Vi odlar kiselalger, som är en sorts mikroalger, i ett växthus i Kungshamn. Vårt varumärkes produkter säljs framför allt till hudvårdsindustrin som alternativ till mikroplaster och kemiska UV-filter, det finns till exempel i solskydd och fuktgivande ansiktsprodukter. Globalt har vi över 50 hudvårdsföretag som kunder.

Berätta om ert hållbarhetstänk.

– Vi har i nuläget en produktionskapacitet på 250 kilo per år. Materialet har låg densitet och det krävs bara 0,1 gram i en deciliter hudvårdsmedel till exempel. Vi strävar mot en så cirkulär produktion som möjligt. Näringen till fabrikens odling kan förhoppningsvis snart tas från avfallsvatten från den landbaserade fiskodlingen Smögenlax. Koldioxid från Absolut Vodkas produktion ger i dag näring till algerna.

Sofie Allert.
Sofie Allert. Foto: Nicke Messo

Hur är du som chef?

– En nästan irriterande stor optimist. Dyker det upp ett problem ser jag bara möjligheter att bli bättre. Vi har haft många utmaningar – vår anläggning höll på att rasa, algerna slutade växa, men vi löste alla problem på ett bra sätt i slutändan. Jag är passionerad för det vi gör och gillar att inspirera andra att göra sitt bästa på jobbet.

Vad har du för tips till andra unga ledare?

– Bara kör, tänk inte så mycket. Våga tro och satsa. Jag märker ofta när jag rekryterar att kvinnor har tendens att tänka ”det här klarar jag nog inte”, medan män i stället säger: ”Det här kan inte jag än – men snart.” Vill man ha barn får man se till att välja en partner som tycker att det är viktigt att dela på föräldraledighet och sådant. Det har jag.

Hur ser framtiden ut?

– Vår råvara testas av kommersiella aktörer inom flera olika branscher. Kiselalgsskal har visat sig kunna öka kapaciteten i litiumjonbatterier och solpaneler, de prövas som ingrediens i sårvård och biofiltrering. Men det kräver en större algproduktion. Än så länge drivs vi av bidrag, lån och riskkapital, men vi ser att det finns potential att bli vinstgivande inom två år.

Vad har du personligen för relation till havsmiljön?

– Jag är gammal simmare som gillar dykning och brinner för miljöfrågor. Jag känner frustration över att man i onödan släpper ut föroreningar som skadar hav, djur och växter och påverkar vår hälsa negativt. Det känns extra roligt att fokusera på hållbarhet nu när jag har barn som jag vill ska ha det bra efter mig.

SOFIE ALLERT

GÖR: Vd för Swedish Algae Factory med 17 anställda.

ÅLDER: 34 år.

BOR: Torslanda.

KARRIÄR: Bioteknisk ingenjör vid Chalmers, masterexamen i affärsutveckling och entreprenörskap, Chalmers entreprenörskola. Grundade Swedish Algae Factory 2016. Talare vid FN:s konferens för havsmiljö 2017, och The Nobel Week Dialogue 2018. Vinnare av Postcode Lotteries Green Challenge 2019. 

Förebild: Våra alger framförallt. Jag har även mycket släktingar som drivit eget, bland annat åkeri, snickeri och kalkningsverksamhet. 

Fritid: Hitta på saker med min tvååriga dotter och sambo. Dyka, simma, allt med havet.

Algfabriken Swedish_Algae_Factory.
Algfabriken Swedish Algae Factory. Foto: Swedish Algae Factory