Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

10 datorspel som gör dig till en bättre chef

Är du sugen på att bli chef? I framtiden kommer arbetsgivare söka efter virtuella ledaregenskaper. Här är datorspelen där du tränar samarbete, att ta snabba beslut och att leda ett team mot ett mål.
Lina Björk Publicerad 17 mars 2021, kl 14:23
Shutterstock
World of Warcraft har räder i spelets olika grottor som kräver rätt lagdynamik och att alla vet sina roller. Shutterstock

En virtuell verklighet premierar tydlighet, förmåga att strukturera och tänka kreativt. Färdigheter som krävs i datorspel och som skickliga gamers tränar och är bra på. Gamingvärlden ställer också krav på snabbhet och anpassningsförmåga, att snabbt förhålla sig till nya förutsättningar

Läs mer: "I framtiden är chefen en gamer"

Här tipsar Sverok – Spelhobbyförbundets Jesper Englin, Björn Adriansson och Gabrielle De Bourg om de bästa spelen för att öva på sociala förmågor inom gamingvärlden.

Läs mer: Spela dig till nytt jobb

1. Overcooked

Gå med i ett kock-kollektiv och leverera maträtter under stress och kluriga förhållanden. Ställer stora krav på kommunikation och samarbetsförmåga.

2. Overwatch

Ta rollen som en av sex superhjältar i ett lag och kämpa ner motståndarna genom att använda taktik och superkrafter. Snabba beslut och lagspel är avgörande.

3. Minecraft

Agera visionär arkitekt eller mer operativ byggarbetare och skapa allt från fungerande motorer till ett drömhus under vattnet. Kräver kreativitet och förmåga att samordna ett projekt.

4. League of Legends

Ta dig fram till motståndarens bas och förstör den, tillsammans med fyra lagkamrater. Hundratals valbara karaktärer ställer stora krav på kvicktänkthet och analytisk förmåga när du ska överlista dina motståndare tillsammans med ditt lag.

5. World of Warcraft

En ständigt aktuellt social plattform, där räder i spelets olika grottor kräver rätt lagdynamik och att alla vet sina roller.

6. Monster Hunter

Svårpenetrerad men extremt belönande monsterjägarsimulator. Sylvassa beslut och total koordination med dina medspelare är ett måste.

7. Cities: Skylines

Strategisk och detaljerad stadsbyggarsimulator. God planeringsförmåga och flexibelt tänkande är faktorer som leder till framgång i Skylines.

8. Valheim

Lev som en viking och överlev i den karga naturen tillsammans med dina grannar i vikingabyn. Samla råmaterial och bygg verktyg för att kunna utforska mer av världen.

9. Fortnite

Bli sista överlevaren bland 100 spelare. Sikta och bygg samtidigt för att ta dig eller ditt lag till seger. Snabba och korrekta beslut som lag och förmåga att planera sitt byggande on the fly är avgörande.

10. Keep talking and nobody explodes

Desarmera en bomb genom att tyda en kryptisk manual, alltihop med tidspress. Effektiv kommunikation och stresshantering prövas hårt.

Läs mer: Få kollektivavtal i dataspelsbranschen

Ledarskap

Experten blev en katastrof som chef

När teamets främsta medarbetare utnämndes till chef visade han sig vara helt ointresserad av att leda andra. Ledarskapsexperten Charlotta Wikström tipsar om hur ska man tänka när någon inte fungerar i sin ledarroll.
Ola Rennstam Publicerad 16 januari 2023, kl 14:00
Chef sitter isolerad i en glasbur där medarbetarna inte kan nå honom.
Många gör misstaget att befordra sin bästa specialist till chef. Att vara expert gör inte automatiskt personen till ett chefsämne. Illustration: Dennis Eriksson

FRÅGA MENTORERNA

Chef & Karriär är Kollegas systertidning och vänder sig till dig som är chef och medlem i Unionen.

Har du en fråga om ledarskap till någon av våra mentorer i Chef & Karriär. Mejla [email protected]

FRÅGA: Mitt företag har ett 40-tal anställda. I ett av teamen har det jobbat en medarbetare som alltid varit ett par snäpp vassare än de övriga, han har varit den som alla frågat om hjälp i komplicerade ärenden och hans kompetens har även värdesatt av våra kunder.

Han har länge velat kliva upp i en ledarroll men jag har varit motsträvig eftersom han tillfört gruppen – och bolaget – så mycket. Men när det för ett halvår sedan uppstod en ledig tjänst fick han den, mest för att inte förlora honom till en konkurrent som ryckte i honom. Nu har det dock visat sig att han inte alls fungerar som chef, han verkar inte intresserad av att leda andra. Jag tycks ha misstagit mig på hans ledarskapsegenskaper och nu har det börjat uppstå missnöje. Hur ska jag göra?
 

SVAR: Du tycks ha begått det klassiska misstaget att befordra din bästa specialist. Och du är inte ensam. Talangbrist leder till att många inte är tillräckligt noggranna med att matcha personlighet, drivkrafter och förväntningar med den nya rollen i samband med rekryteringar. Dagens ledare måste ha ett brinnande intresse för att utveckla andra snarare än sig själv.

Detta kan vara en väg framåt:

Gör en noggrann problemanalys genom individuella samtal. Det räcker inte med att några medarbetare har klagat. Vad exakt är det som de inte är nöjda med och varför? Ibland kan det vara en tongivande person som driver ”klagomuren” framför sig på felaktiga grunder. Förhåll dig neutral med inställningen att situationen ska lösas och att alla har ett ansvar att hjälpa till. Häng inte ut chefen.

Ge chefen feedback. Var tydlig med att du vill att han ska lyckas, är beredd att stödja honom men att det måste till en tydlig förändring. Klargör vad du förväntar dig, vilka beteenden du vill se mer av och vilka beteenden du inte vill se. Förklara de negativa konsekvenserna för organisationen. Feedbacksamtalet blir jobbigt så förbered dig väl och kom ihåg att det är beteenden – inte personlighet – som ska förändras.
Säkerställ att han verkligen
vill ändra sig.

Ge chefen en rejäl chans att ändra sig. Jag har sett många dåliga chefer utvecklas genom bra coachning och regelbunden uppföljning. Om det inte fungerar måste du våga flytta på honom. Fundera ut en reträttplats. Ibland kan chefer som hamnat i fel roll uppleva det som en befrielse att få ta ett kliv åt sidan.

Det kan komma mycket gott ur den här situationen. Du kommer lära dig saker som du har nytta av i framtiden, framför allt att vara noggrann med rekryteringar, både interna och externa. Vi har inte råd att slarva.

Charlotta Wikström

GÖR: Senior Advisor på Stardust Consulting.

ÅLDER: 64 år.

KÄND FÖR: Har skrivit bestsellern Vinnande mentorskap – en praktisk handbok.

KARRIÄR: Civilekonom DIHR, 15 år inom SAS-koncernen. Har jobbat på Telia, Com Hem och Stockholmsbörsen, samt som HR-direktör på Eniro.

Läs fler frågor till Chef & Karriärs mentorer: