Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

10 datorspel som gör dig till en bättre chef

Är du sugen på att bli chef? I framtiden kommer arbetsgivare söka efter virtuella ledaregenskaper. Här är datorspelen där du tränar samarbete, att ta snabba beslut och att leda ett team mot ett mål.
Lina Björk Publicerad 17 mars 2021, kl 14:23
Shutterstock
World of Warcraft har räder i spelets olika grottor som kräver rätt lagdynamik och att alla vet sina roller. Shutterstock

En virtuell verklighet premierar tydlighet, förmåga att strukturera och tänka kreativt. Färdigheter som krävs i datorspel och som skickliga gamers tränar och är bra på. Gamingvärlden ställer också krav på snabbhet och anpassningsförmåga, att snabbt förhålla sig till nya förutsättningar

Läs mer: "I framtiden är chefen en gamer"

Här tipsar Sverok – Spelhobbyförbundets Jesper Englin, Björn Adriansson och Gabrielle De Bourg om de bästa spelen för att öva på sociala förmågor inom gamingvärlden.

Läs mer: Spela dig till nytt jobb

1. Overcooked

Gå med i ett kock-kollektiv och leverera maträtter under stress och kluriga förhållanden. Ställer stora krav på kommunikation och samarbetsförmåga.

2. Overwatch

Ta rollen som en av sex superhjältar i ett lag och kämpa ner motståndarna genom att använda taktik och superkrafter. Snabba beslut och lagspel är avgörande.

3. Minecraft

Agera visionär arkitekt eller mer operativ byggarbetare och skapa allt från fungerande motorer till ett drömhus under vattnet. Kräver kreativitet och förmåga att samordna ett projekt.

4. League of Legends

Ta dig fram till motståndarens bas och förstör den, tillsammans med fyra lagkamrater. Hundratals valbara karaktärer ställer stora krav på kvicktänkthet och analytisk förmåga när du ska överlista dina motståndare tillsammans med ditt lag.

5. World of Warcraft

En ständigt aktuellt social plattform, där räder i spelets olika grottor kräver rätt lagdynamik och att alla vet sina roller.

6. Monster Hunter

Svårpenetrerad men extremt belönande monsterjägarsimulator. Sylvassa beslut och total koordination med dina medspelare är ett måste.

7. Cities: Skylines

Strategisk och detaljerad stadsbyggarsimulator. God planeringsförmåga och flexibelt tänkande är faktorer som leder till framgång i Skylines.

8. Valheim

Lev som en viking och överlev i den karga naturen tillsammans med dina grannar i vikingabyn. Samla råmaterial och bygg verktyg för att kunna utforska mer av världen.

9. Fortnite

Bli sista överlevaren bland 100 spelare. Sikta och bygg samtidigt för att ta dig eller ditt lag till seger. Snabba och korrekta beslut som lag och förmåga att planera sitt byggande on the fly är avgörande.

10. Keep talking and nobody explodes

Desarmera en bomb genom att tyda en kryptisk manual, alltihop med tidspress. Effektiv kommunikation och stresshantering prövas hårt.

Läs mer: Få kollektivavtal i dataspelsbranschen