
Sedan något år erbjuder universitet som Stanford, Berkeley och Harvard kurser på distans över internet. Kursformen kallas för MOOC (Massive Open Online Courses).
Till skillnad mot traditionella distansutbildningar är de öppna för vem som helst att anmäla sig. Det finns inga formella krav som måste vara uppfyllda. Var och en får själv avgöra om man har tillräcklig kompetens för att följa kursen. De är dessutom gratis.
– Jag har låtit mina chefer ta en valfri MOOC som kompetensutveckling. Eftersom vi jobbar med utbildning tycker jag det är viktigt att alla ser hur den här typen av distansutbildning fungerar, säger Pär Lager, vd på utbildningskoncernen Anthon B Nielsen.
Han har själv gått flera MOOC-kurser, varav en om ledarskap. Den hette Disruptive technology och handlade om hur man som ledare hanterar kraftiga förändringar på en marknad.
— Jag valde den dels för att det är ett högintressant ämne eftersom min bransch befinner sig i en kraftig förändring, just på grund av MOOC. Sedan kändes upplägget bra med en tydlig teoribildning och många intressanta fallbeskrivningar från verkligheten.
Kursen gavs av Maryland University, där bland annat NASA har utbildningar. Det var inte avgörande för Pär Lager att den gavs av just det universitetet. Själva inriktningen på kursen och att det var en känd professor var viktigare.
– Kursen har fått mig att fundera kring hur vi jobbar och gett perspektiv på vår verksamhet, säger Pär Lager.
Själva kursformen innebär att föreläsningarna är förinspelade. Studenterna behöver inte vara inloggade vid särskilda tider utan kan titta när de vill. Den som vill få ett bevis för att man slutfört en kurs kan avlägga prov och få en så kallad badge. Det brukar kosta några hundra kronor.
— För mig passar flexibiliteten väldigt bra. Jag har barn och ett jobb som kräver mycket tid. Att gå en traditionell kurs på universitetet är svårt just nu.
Men helt utan begränsningar är inte MOOC-kurserna. Det som Pär Lager upplever som den största nackdelen är den begränsade personliga kontakten med lärarna och de andra studenterna. Eftersom det sociala trycket från föreläsare och studiekamrater inte finns kräver det stark självdisciplin för att genomföra kursen. Ett sätt att få ut mer av en kurs kan vara att gå den ihop med kollegor.
— Jag har gått andra MOOC där vi har varit flera från samma organisation som tagit kursen. Det fungerade väldigt bra. Då diskuterade vi tillsammans innehållet i föreläsningarna och utbytte erfarenheter.
Terese Hallman
brev@kollega.se
Gör så här!
Undervisningen sker oftast genom föreläsningar som du kan titta på, via egenstudier av kurslitteraturen och diskussionsforum via någon av plattformarna (nedan) där du kan ställa frågor till professorerna och lärarna och de andra studenterna. Studenterna kan forma lokala studiegrupper fysiskt eller via nätet.
De största kursplattformarna
- Till EdX hör bland annat Massachusetts Institute of Technology (MIT), Harvard men också universitet i Asien, Europa och Australien anslutna. Karolinska institutet som är det enda lärosäte i Sverige som ger MOOC finns här.
- Coursera är en annan där man hittar Yale och många andra universitet runt om i USA, liksom övriga världen. Copenhagen Business School är ansluten till den.
- Udacity är knuten till Stanford och har kurser inom programmering, fysik och psykologi. De är gratis men för en mindre kostnad får man en personlig coach och annan hjälp.
- FutureLearn är en europeisk kursplattform, ett konsortium bestående av i dag ett 20-tal universitet i Storbritannien, och leds från Open University.
- Iversity är ett annat initiativ från Tyskland