Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Teknikcollege får stöd för bättre matchning

Regeringen har beslutat att ge 3,5 miljoner kronor till Teknikcollege, som arbetar med samverkan mellan teknikutbildningar och industriföretag. Satsningen ska gå till informationsinsatser för att öka intresset för relevanta teknikutbildningar bland både elever, skolor och företagare.
Gabriella Westberg Publicerad

- Det var på tiden, säger Adela Martinovic, kanslichef på Teknikcollege, som berättar att de skickade sin ansökan om stöd till utbildningsdepartementet efter att Jan Björklund uttalat sig om att reformera teknikprogrammet i augusti i fjol.

Teknikcollege är ett slags kvalitetsstämpel för matchning - utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samarbetar för att anpassa utbildningen till industrins kompetensbehov. Det handlar främst om utbildningar på gymnasienivå, men även vidareutbildning på högskola och universitet.

Tillskottet från regeringen kommer att användas för att locka elever att söka sig till teknikutbildningarna, via filmer och webbsidor. Men även för att öka erfarenhetsutbytet mellan regionerna och bygga upp en gemensam idébank. Hur lockar man ungdomar till industrin i dag? Inte genom att prata om smuts och buller i alla fall, konstaterar Adela Martinovic.

- De som är unga i dag tänker inte på industrin som tidigare generationer. Och kommer man till en skola och pratar BNP och exportindustri, det ger ingenting för en niondeklassare. Det gäller istället att få dem att se att teknik är kul! Och att det finns jobb och utvecklingsmöjligheter.

Teknikcollege har 890 företagsrepresentanter i styrgrupperna och omkring 2 000 företag som samverkar genom plattformen. Men det är ett slitgöra att övertyga företagen att engagera sig i utbildningen av framtida arbetskraft, säger Adela Martinovic.

- Tidigare har arbetskraften kommit gratis. Så är det inte längre. Det behövs specialkompetens. Men många företag saknar någon plan för en mer långsiktig kompetensförsörjning, säger hon.

Teknikcollege

Föreningen Teknikcollege bildades 2004. Två år senare certifierades Örebro län som första region.

I dag har 27 regioner över hela landet fått kvalitetsstämpeln, regioner som ofta är kommun- och länsöverskridande.

Det som certifieras är själva den regionala samverkan mellan utbildningarna och företagen.

Bakom Teknikcollege står Industrirådets medlemmar, däribland Unionen och övriga industrifack liksom Teknikföretagen.

Certifieringen utgår från tio kriterier, som finns att se här.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Fortsatt lång väntan på omställningsstudiestöd

Nu kan du ansöka om omställningsstudiestödet, utan att behöva sitta uppe till midnatt. Men väntetiderna är fortsatt långa. Den som söker nu kan inte förvänta sig svar innan höstterminen drar igång.
Carolina Högling Publicerad 11 mars 2025, kl 12:03
En bild på papper och en bild på ett brev från CSN
Den som vill ansöka om omställningsstudiestöd kan till nästa ansökningsperiod den 1 april söka redan vid klockan 20:00 istället för midnatt. Foto: Colourbox/ Jessica Gow/TT

Från och med den 1 april 2025 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet redan klockan 20:00. Tidigare har ansökan öppnat vid midnatt. 

Förändringen har efterfrågats av de sökande som velat få tillgång till ansökan tidigare på dygnet. CSN har därefter lämnat in ett önskemål till regeringen om att själva få bestämma vilken tid ansökan ska öppna vilket nu har godkänts. Eftersom ansökningarna prövas i den ordning som de kommer in, lönar det sig att vara tidig med att ansöka. 

Lång väntetid för omställningsstudiestöd

De långa handläggningstiderna för studiestödet har tidigare kritiserats. CSN skriver på sin hemsida att de som söker stödet under ansökningsomgången som öppnar den 1 april får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. De skriver även att man inte kan förvänta sig att få besked innan studiestarten för höstterminen. 

Ansökan om omställningsstudiestödet öppnar två gånger per år. Den 1 april för de som ska studera på hösten, och den 1 oktober för de som ska studera på våren. Av de cirka 14 100 ansökningar som kom in under ansökningsomgången som öppnade den 1 oktober 2024 är det just nu cirka 5 700 personer som väntar på besked, varav de flesta är under handläggning. 

CSN: Vi har gjort förbättringar

Annika Fahlhander, avdelningschef för utbetalningsavdelningen på CSN, säger att handläggningstiderna för omställningsstudiestödet under 2024 förbättrats successivt. 

– Våra förbättringar beror dels på att vi har jobbat vidare med att utveckla systemstödet för att handlägga ansökningar men också att vi under 2024 och 2025 har fått medel för att bli fler som handlägger omställningsstudiestödet. Från den 1 april får CSN också tillämpa förenklade regler, bland annat avseende etableringsvillkoret, vilket ytterligare kommer att effektivisera handläggningen, säger Annika Fahlander.