På torsdagseftermiddagen presenterades TCO:s rapport Ny kunskap för nya jobb – Eftergymnasialt utbildningsutbud för yrkesverksamma. Det är den första nationella undersökningen som gjorts av utbudet på utbildningsplatser för yrkesverksamma i högskola och YH-skola.
Rapporten visar att utvecklingen vad gäller vidareutbildning för yrkesverksamma på högskola och YH-skola går åt fel håll. Antalet platser på korta utbildningar och fristående kurser minskar, utbudet av kurser på helg- och kvällstid liksom sommarkurser är mycket litet och utbildningsplatserna på distans och deltid i högskolan minskar – samtidigt som behovet av omställning och livslångt lärande ökar. Inom YH-skolan ökar antalet platser på distansutbildningar, men är fortfarande mycket lågt. Möjligheten för yrkesverksamma att söka in på utbildningar på yrkeserfarenhet har tagits bort och rätten att ta studielån begränsas vid 47 år och stoppas vid 56 år.
För att vända utvecklingen vill TCO rikta ett omställningsuppdrag till staten, lärosätena och till berörda myndigheter. Se ruta till höger.
Den kanske enskilt viktigaste åtgärden för att underlätta vidareutbildning för yrkesverksamma är att förbättra studiefinansieringen, menar rapportförfattaren, för att människor med några år i arbetslivet och en annan privatekonomisk situation än unga studenter ens ska kunna överväga att studera vidare. Det lovade också kunskapsminister Aida Hadzialic, som deltog i ett panelsamtal i samband med rapportpresentationen, att titta på.
- Steg två i kunskapslyftet tar vi tag i nu och då ska vi se över studiefinansieringen, sa hon och tillade senare att hon där gärna ser ett blocköverskridande samarbete, med adress till Christer Nylander (fp), vice ordförande i utbildningsutskottet, som också deltog i panelen.
Ministern lovade också att YH-skolan kommer att reformeras för att även ge fristående kurser. Ett sådant förslag är för närvarande ute på remiss. Yrkeshögskolan ska även kunna få långsiktigare tilldelning, för exempelvis investeringstunga utbildningar.
TCO:s förslag för omställning
TCO föreslår ett omställningsuppdrag för staten, lärosätena och berörda myndigheter. I korthet:
- Bygg ut den eftergymnasiala utbildningen, och inte med fler helårsplatser men platser på korta kurser, deltidsplatser och platser på campus eller distans – den typ av kurser som lämpar sig för den som samtidigt arbetar.
- Uppdatera uppdraget till högskolor och universitet, släpp den ensidiga fokusen på ungdomsutbildning i långa program och låt yrkesverksammas behov och livslångt lärande få väga tyngre. Stärk samverkan mellan högskolan och näringslivet, omställnings-organisationerna, Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadens parter.
- Se över studiefinansiering, antagning och studievägledning. Regler, åldersgränser, belopp och andra delar av studiemedlet bör ses över i syfte att underlätta den omställning i arbetslivet som kommer att bli allt vanligare och allt viktigare för både individer och arbetsgivare.