Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Män ges bättre kompetensstöd

Män ges bättre förutsättningar och mer resurser till sin kompetensutveckling, det visar en ny undersökning från Unionen. En tredjedel av förbundets medlemmar har inte fått någon kompetensutveckling alls under det senaste året.
Linnea Andersson Publicerad
Grafik: Unionen

Lika många kvinnor som män säger att de har fått kompetensutveckling under det senaste året, men däremot skiljer sig stödet från arbetsgivaren åt mellan män och kvinnor. Män får både mer avsatt tid och mer resurser från sina arbetsgivare. Hälften av männen har en planering för sin kompetensutveckling, jämfört med 41 procent av kvinnorna.

Män har dessutom en plan för sin kompetensutveckling i högre grad än kvinnor, 56 procent av männen i jämförelse med 47 procent av kvinnorna.

– Skillnaderna mellan kvinnors och mäns kompetensutveckling motverkar ett mer jämställt arbetsliv. Jämställd kompetensutveckling är ett verktyg för att minska löneklyftor eftersom ökad kompetens ger möjlighet att få nya och kvalificerade arbetsuppgifter och att göra karriär, säger Cecilia Fahlberg, Unionens ordförande, i ett pressmeddelande.

Det är däremot ingen skillnad mellan hur män och kvinnor upplever nyttan av kompetensutveckling och nyttan verkar vara stor. Hela 95 procent svarar att kompetensutvecklingen kommer helt eller delvis till nytta.

Enligt Unionen är det viktigt att möjligheten att utveckla sin kompetens finns genom hela yrkeslivet och menar att det kommer få allt större betydelse på arbetsmarknaden i framtiden. Dessutom menar man att det finns ett stort samhällsintresse. Dels eftersom kompetensutveckling är avgörande för fortsatt tillväxt, dels för att komma till rätta med den matchningsproblematik som finns på dagens arbetsmarknad.

Undersökning gjordes av Ipsos på uppdrag av Unionen under hösten 2014. Totalt har 1 000 medlemmar i Unionen intervjuats per telefon.

Unionen anser:

Att det behövs en modell för kompetensutveckling som finansieras gemensamt av stat, arbetsgivare och arbetstagare.

Det bör dessutom vara skattemässigt fördelaktigt för företag att sätta undan pengar till kompetensutveckling som eventuellt kan behövas i framtiden vid sämre tider och lägre tryck på produktionen.

Kompetensutvecklingsbarometer

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Fortsatt lång väntan på omställningsstudiestöd

Nu kan du ansöka om omställningsstudiestödet, utan att behöva sitta uppe till midnatt. Men väntetiderna är fortsatt långa. Den som söker nu kan inte förvänta sig svar innan höstterminen drar igång.
Carolina Högling Publicerad 11 mars 2025, kl 12:03
En bild på papper och en bild på ett brev från CSN
Den som vill ansöka om omställningsstudiestöd kan till nästa ansökningsperiod den 1 april söka redan vid klockan 20:00 istället för midnatt. Foto: Colourbox/ Jessica Gow/TT

Från och med den 1 april 2025 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet redan klockan 20:00. Tidigare har ansökan öppnat vid midnatt. 

Förändringen har efterfrågats av de sökande som velat få tillgång till ansökan tidigare på dygnet. CSN har därefter lämnat in ett önskemål till regeringen om att själva få bestämma vilken tid ansökan ska öppna vilket nu har godkänts. Eftersom ansökningarna prövas i den ordning som de kommer in, lönar det sig att vara tidig med att ansöka. 

Lång väntetid för omställningsstudiestöd

De långa handläggningstiderna för studiestödet har tidigare kritiserats. CSN skriver på sin hemsida att de som söker stödet under ansökningsomgången som öppnar den 1 april får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. De skriver även att man inte kan förvänta sig att få besked innan studiestarten för höstterminen. 

Ansökan om omställningsstudiestödet öppnar två gånger per år. Den 1 april för de som ska studera på hösten, och den 1 oktober för de som ska studera på våren. Av de cirka 14 100 ansökningar som kom in under ansökningsomgången som öppnade den 1 oktober 2024 är det just nu cirka 5 700 personer som väntar på besked, varav de flesta är under handläggning. 

CSN: Vi har gjort förbättringar

Annika Fahlhander, avdelningschef för utbetalningsavdelningen på CSN, säger att handläggningstiderna för omställningsstudiestödet under 2024 förbättrats successivt. 

– Våra förbättringar beror dels på att vi har jobbat vidare med att utveckla systemstödet för att handlägga ansökningar men också att vi under 2024 och 2025 har fått medel för att bli fler som handlägger omställningsstudiestödet. Från den 1 april får CSN också tillämpa förenklade regler, bland annat avseende etableringsvillkoret, vilket ytterligare kommer att effektivisera handläggningen, säger Annika Fahlander.