Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Knäppaste säljaren ska lyfta yrket

Är du beredd att boka en flygbiljett för att få en timme bredvid en potentiell kund, eller baka in dig själv i en tårta för att hoppa upp med din säljpitch? Företaget Lime Go utlyser en tävling för Sveriges alla påhittigaste säljare.
Gabriella Westberg Publicerad
Colourbox
Är du Sveriges knäppaste säljare? Colourbox

Jobbar du som säljare, eller har du en gäng tjoande, serpentinblåsande kollegor längre ner i korridoren? Då kan du från och med i dag nominera till tävlingen Sveriges galnaste säljare.

- Det är min fasta övertygelse att säljare i genomsnitt har roligare på jobbet än de flesta. Detta har tidigare varit en väl bevarad hemlighet inom säljkåren men med den här tävlingen ska vi visa det för resten av befolkningen, säger Lars Andersson, ansvarig på Lime Go, ett företag som jobbar med kundrelationer.

Tävlingen syftar till att höja säljyrkets status, som arrangörerna menar länge varit oförtjänt låg och resulterat i att man döljer uppdraget bakom en mängd anglifierade omskrivningar som Territorium Manager eller Customer Relations Manager. Men också till att sprida glädje.

- Vi vet att det finns otroligt många smått bisarra och extremt underhållande berättelser där ute, syftet med tävlingen är att lyfta upp dem i ljuset, säger Lars Andersson.

Vinnaren koras den 12 december, och belönas med en iPad fylld med utvalda appar.

Är du knäppaste säljaren?

Vill du nominera dig eller en kollega till årets knäppaste säljare?

Gör det och läs mer om tävlingen här.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Fortsatt lång väntan på omställningsstudiestöd

Nu kan du ansöka om omställningsstudiestödet, utan att behöva sitta uppe till midnatt. Men väntetiderna är fortsatt långa. Den som söker nu kan inte förvänta sig svar innan höstterminen drar igång.
Carolina Högling Publicerad 11 mars 2025, kl 12:03
En bild på papper och en bild på ett brev från CSN
Den som vill ansöka om omställningsstudiestöd kan till nästa ansökningsperiod den 1 april söka redan vid klockan 20:00 istället för midnatt. Foto: Colourbox/ Jessica Gow/TT

Från och med den 1 april 2025 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet redan klockan 20:00. Tidigare har ansökan öppnat vid midnatt. 

Förändringen har efterfrågats av de sökande som velat få tillgång till ansökan tidigare på dygnet. CSN har därefter lämnat in ett önskemål till regeringen om att själva få bestämma vilken tid ansökan ska öppna vilket nu har godkänts. Eftersom ansökningarna prövas i den ordning som de kommer in, lönar det sig att vara tidig med att ansöka. 

Lång väntetid för omställningsstudiestöd

De långa handläggningstiderna för studiestödet har tidigare kritiserats. CSN skriver på sin hemsida att de som söker stödet under ansökningsomgången som öppnar den 1 april får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. De skriver även att man inte kan förvänta sig att få besked innan studiestarten för höstterminen. 

Ansökan om omställningsstudiestödet öppnar två gånger per år. Den 1 april för de som ska studera på hösten, och den 1 oktober för de som ska studera på våren. Av de cirka 14 100 ansökningar som kom in under ansökningsomgången som öppnade den 1 oktober 2024 är det just nu cirka 5 700 personer som väntar på besked, varav de flesta är under handläggning. 

CSN: Vi har gjort förbättringar

Annika Fahlhander, avdelningschef för utbetalningsavdelningen på CSN, säger att handläggningstiderna för omställningsstudiestödet under 2024 förbättrats successivt. 

– Våra förbättringar beror dels på att vi har jobbat vidare med att utveckla systemstödet för att handlägga ansökningar men också att vi under 2024 och 2025 har fått medel för att bli fler som handlägger omställningsstudiestödet. Från den 1 april får CSN också tillämpa förenklade regler, bland annat avseende etableringsvillkoret, vilket ytterligare kommer att effektivisera handläggningen, säger Annika Fahlander.