Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Högt betyg till YH-skolan

Nio av tio studenter som tagit examen från Yrkeshögskolan hade sysselsättning ett år senare och så många som sju av tio hade börjat jobba redan innan examen. Det visar IFAU:s utvärdering.
Gabriella Westberg Publicerad
Brita Nordholm/TT
Kristoffer-Robin Lotze bygger ett vinställ kombinerat med datorförvaring och extra sittmöbel på KY-utbildningen i Compact Living Technology i Valdemarsvik, 2008. Brita Nordholm/TT

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, har utvärderat arbetsmarknadsutfall och examensgrad för 40 297 studenter vid Yrkeshögskolan och Kvalificerad yrkesutbildning, mellan åren 2006 och 2010.

Rapporten visar att de flesta som går en YH-utbildning förbättrar sin situation på arbetsmarknaden jämfört med innan utbildningen, fler är sysselsatta och tjänar betydligt mer.

Ett år efter examen hade YH-eleverna ökat sina årsinkomster från i genomsnitt drygt 100 000 kronor per år till 250 000 kronor per år.

- Den stora inkomstökningen visar att studenterna tycks ha stärkt sin ställning på arbetsmarknaden. Många bytte arbetsgivare, de arbetade mer och med bättre betalda jobb efter examen, säger Alexander Westerberg som är en av rapportförfattarna i en kommentar.

80 procent av de som fullföljer studierna går vidare till en ny arbetsgivare, medan avhoppare tenderar gå tillbaka till samma arbetsgivare som innan studierna. Avhoppare visar inte heller någon skillnad i inkomst och sysselsättningsgrad före och efter studierna. Enligt rapporten tycks de flesta som avbryter studierna innan examen hoppa av tidigt. Mellan 60-70 procent av YH-eleverna tar examen, beroende på ämnesområde, och 15-20 procent fullföljer studierna utan att ta examen.

I studien jämfördes också studenter som gått en yrkesutbildning med studenter som gått en högskoleutbildning inom samma ämnesområde. De som studerade på Yrkeshögskolan var generellt äldre, hade lägre betyg från grundskolan och kom från mindre studievana hem. Ändå kom YH-skolans elever snabbare ut i sysselsättning än de som gått en högskoleutbildning. En större andel av YH-eleverna hade dock i högre grad arbetslivserfarenhet innan utbildningen.

Efter fem år var skillnaderna borta, och båda grupperna visade samma sysselsättningsgrad. Dock tjänade då högskolestudenterna 15 000 kronor mer per år.

I studien har IFAU tittat på utfall från både den tidigare KY-utbildningen och YH-utbildningen, se ruta till höger.

KY/YH-utbildning

År 2009 beslutade riksdagen att inrätta yrkeshögskola för att samla eftergymnasiala yrkesutbildningar, YH,  som inte är högskoleutbildningar och som bygger på kunskap från arbetslivet. Där ingick då det som tidigare kallades kvalificerad yrkesutbildning, KY-utbildning.

YH-utbildningarna anpassas efter arbetslivets krav på kompetens vad gäller praktiska yrkeskunskaper och ska ha en högre arbetsmarknadsrelevans än till exempel högskoleutbildningar. Det vill säga, det ska finnas en befintlig efterfrågan på den kompetens utbildningarna ger.

Här kan du söka YH-utbildning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Fortsatt lång väntan på omställningsstudiestöd

Nu kan du ansöka om omställningsstudiestödet, utan att behöva sitta uppe till midnatt. Men väntetiderna är fortsatt långa. Den som söker nu kan inte förvänta sig svar innan höstterminen drar igång.
Carolina Högling Publicerad 11 mars 2025, kl 12:03
En bild på papper och en bild på ett brev från CSN
Den som vill ansöka om omställningsstudiestöd kan till nästa ansökningsperiod den 1 april söka redan vid klockan 20:00 istället för midnatt. Foto: Colourbox/ Jessica Gow/TT

Från och med den 1 april 2025 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet redan klockan 20:00. Tidigare har ansökan öppnat vid midnatt. 

Förändringen har efterfrågats av de sökande som velat få tillgång till ansökan tidigare på dygnet. CSN har därefter lämnat in ett önskemål till regeringen om att själva få bestämma vilken tid ansökan ska öppna vilket nu har godkänts. Eftersom ansökningarna prövas i den ordning som de kommer in, lönar det sig att vara tidig med att ansöka. 

Lång väntetid för omställningsstudiestöd

De långa handläggningstiderna för studiestödet har tidigare kritiserats. CSN skriver på sin hemsida att de som söker stödet under ansökningsomgången som öppnar den 1 april får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. De skriver även att man inte kan förvänta sig att få besked innan studiestarten för höstterminen. 

Ansökan om omställningsstudiestödet öppnar två gånger per år. Den 1 april för de som ska studera på hösten, och den 1 oktober för de som ska studera på våren. Av de cirka 14 100 ansökningar som kom in under ansökningsomgången som öppnade den 1 oktober 2024 är det just nu cirka 5 700 personer som väntar på besked, varav de flesta är under handläggning. 

CSN: Vi har gjort förbättringar

Annika Fahlhander, avdelningschef för utbetalningsavdelningen på CSN, säger att handläggningstiderna för omställningsstudiestödet under 2024 förbättrats successivt. 

– Våra förbättringar beror dels på att vi har jobbat vidare med att utveckla systemstödet för att handlägga ansökningar men också att vi under 2024 och 2025 har fått medel för att bli fler som handlägger omställningsstudiestödet. Från den 1 april får CSN också tillämpa förenklade regler, bland annat avseende etableringsvillkoret, vilket ytterligare kommer att effektivisera handläggningen, säger Annika Fahlander.