Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

7 tips på hur du gör din röst hörd på möten

Att delta aktivt på möten kan ibland kännas överväldigande. Särskilt om du är blyg, lite klumpig eller har dåligt självförtroende. Här är sju tips på hur du överkommer rädslan!
Linnea Andersson Publicerad
Man håller i ett möte för kollegor.
Foto: Syda Productions/Colourbox.com

Möten är ett utmärkt tillfälle att visa vad du går för, bygga ditt varumärke eller göra din röst hörd. Men om du är introvert, van med en miljö utan medbestämmande eller bara är ny på en arbetsplats kan möten kännas rätt läskiga.

Men Andy Molinsky, professor i psykologi och internationella relationer vid Brandeis University’s International Business School, har i sin forskning sett att människor med hjälp av några enkla knep ofta kan komma över sin talarfobi.

Här är hans 7 bästa tips!

  1. Sätt upp ett specifikt mål.
    Specifika, görbara mål ger dig något att sikta på. Är målet dessutom blygsamt – till exempel att utmana dig själv att säga en enda sak – kommer du enkelt nå ditt mål och genast känna dig nöjd med dig själv.

  2. Gör din hemläxa.
    Ju bättre förberedd du är, desto lättare blir det att delta aktivt. Kanske kan du be om mötesagendan i förväg eller till och med sätta upp dig själv på agendan, förutsatt att du har ett relevant ämne som du känner dig bekväm med att diskutera. Lista dina tankar innan mötet. Att formulera en öppningsfras eller två kan vara en bra hjälp, särskilt om du har svårt att sätta ord på dina tankar på begäran.

  3. Använd din expertis.
    Om du till exempel är ung kanske du har en förmåga att tala så att andra unga tar till sig av en idé eller ett initiativ. Eller så har du kanske erfarenhet av eller kunskap i ett visst ämne? Poängen är att du förmodligen har ett mer unikt perspektiv än du tror. Ta reda på vad det är och använd det till din fördel.

  4. Ta hjälp av ”förmöten”, men med förnuft.
    Ordna en förberedande diskussion med någon som du vet kommer delta på mötet – helst apropå någon särskilt punkt på mötesagendan som du har en åsikt om. På så vis åstadkommer du två saker: Du uppmärksammar den andra personen på att du har något att säga – vilket är särskilt värdefullt om du annars inte hade sagt det spontant under mötet. Dessutom delar du med dig av ditt perspektiv redan på förhand vilket kan inspirera person i fråga att rikta sig till dig under själva mötet – ett ofta trevligt sätt att få sin röst hörd.

  5. Tala med självförtroende (även om du känner dig osäker).
    Undvik ord och fraser som förminskar dina idéer eller låter onödigt trevande (som exempelvis ”Jag vet inte riktigt, men …” eller ”Det här kanske är en dålig idé, men …”). Du kanske känner att du famlar på insidan men det främjar inte ditt budskap att du visar det utåt.

  6. Överväg att räcka upp handen.
    Gör det som ett sätt att snabbt dra till dig uppmärksamhet. Det är i grund och botten en icke-verbal metod att säga ”Hej, jag är näst på tur” eller ”Jag har något att tillägga”.

  7. Kom ihåg att du är där av en anledning.
    Så oroa dig inte över hur andra uppfattar dig. Våga chansa och dela med dig av din kommentar. Resultatet kommer förmodligen att överraska dig.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Fortsatt lång väntan på omställningsstudiestöd

Nu kan du ansöka om omställningsstudiestödet, utan att behöva sitta uppe till midnatt. Men väntetiderna är fortsatt långa. Den som söker nu kan inte förvänta sig svar innan höstterminen drar igång.
Carolina Högling Publicerad 11 mars 2025, kl 12:03
En bild på papper och en bild på ett brev från CSN
Den som vill ansöka om omställningsstudiestöd kan till nästa ansökningsperiod den 1 april söka redan vid klockan 20:00 istället för midnatt. Foto: Colourbox/ Jessica Gow/TT

Från och med den 1 april 2025 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet redan klockan 20:00. Tidigare har ansökan öppnat vid midnatt. 

Förändringen har efterfrågats av de sökande som velat få tillgång till ansökan tidigare på dygnet. CSN har därefter lämnat in ett önskemål till regeringen om att själva få bestämma vilken tid ansökan ska öppna vilket nu har godkänts. Eftersom ansökningarna prövas i den ordning som de kommer in, lönar det sig att vara tidig med att ansöka. 

Lång väntetid för omställningsstudiestöd

De långa handläggningstiderna för studiestödet har tidigare kritiserats. CSN skriver på sin hemsida att de som söker stödet under ansökningsomgången som öppnar den 1 april får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. De skriver även att man inte kan förvänta sig att få besked innan studiestarten för höstterminen. 

Ansökan om omställningsstudiestödet öppnar två gånger per år. Den 1 april för de som ska studera på hösten, och den 1 oktober för de som ska studera på våren. Av de cirka 14 100 ansökningar som kom in under ansökningsomgången som öppnade den 1 oktober 2024 är det just nu cirka 5 700 personer som väntar på besked, varav de flesta är under handläggning. 

CSN: Vi har gjort förbättringar

Annika Fahlhander, avdelningschef för utbetalningsavdelningen på CSN, säger att handläggningstiderna för omställningsstudiestödet under 2024 förbättrats successivt. 

– Våra förbättringar beror dels på att vi har jobbat vidare med att utveckla systemstödet för att handlägga ansökningar men också att vi under 2024 och 2025 har fått medel för att bli fler som handlägger omställningsstudiestödet. Från den 1 april får CSN också tillämpa förenklade regler, bland annat avseende etableringsvillkoret, vilket ytterligare kommer att effektivisera handläggningen, säger Annika Fahlander.