Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Hobby blev heltidssyssla för dna-detektiv

Johanna Lindh bytte sin trygga anställning på en webbyrå mot ett friare arbetsliv i egen regi . Numer titulerar hon sig dna-detektiv.
Johanna Rovira Publicerad 10 november 2022, kl 14:44
Johanna Lindh sitter vid ett bord med gamla fotografier.
Dna-detektiven Johanna Lindh. Foto: Anders G Warne

Pandemin fick Johanna Lindh att tänka om. Visst trivdes hon ypperligt på webbyrån hon jobbat på i tio år, men det var svårt att få ihop det så kallade livspusslet när barnen skulle hållas hemma vid minsta snorsträng.

– Jag jobbade som projektledare och sajtbyggare och tyckte jobbet var jätteroligt. Men jag ville prova på att vara min egen, så jag kom överens med min arbetsgivare att jobba deltid ett halvår samtidigt som jag startade eget.

Sista augusti i år klippte hon banden med jobbet för gott. Numer försörjer hon sig som dna-detektiv i sitt företag Hitta pappa.

– Jag har släktforskat sedan tonåren och började först på hobbynivå att hjälpa andra spåra släktingar. Jag utför inte dna-tester utan tolkar de resultat som man får från släktforskarsajter. Det är lite som att lägga pussel, man måste veta vad man ska leta efter – detektivarbete och släktforskning i ett.

Kalla fall

Planen är också att föreläsa om släktforskning och dna-spårning och förhoppningsvis kunna hjälpa polisen att hitta förövare vid så kallade kalla fall, genom att spåra släktingar via gemensamma gener.

Att släktforska kan innebära överraskningar även om man inte har brottslingar i släkten:

– Det är inte ovanligt att förfäders snedsteg gett upphov till okända släktingar, säger Johanna Lindh, som själv, efter att ha dna-testat sig, hittade ny släkt i Norge efter ett utomäktenskapligt barn.    

Karriär

Byta jobb är bra för lönen

Det kan vara svårt att veta om man ska byta jobb eller inte. I bästa fall leder jobbytet till högre lön och roligare arbetsuppgifter. I sämsta fall till en osäkrare anställning.
David Österberg Publicerad 20 oktober 2022, kl 09:44
Man ler och tar annan man i hand.
Att byta jobb kan vara ett bra sätt att få upp lönen. Foto: Shutterstock

Varje år byter ungefär en halv miljon människor jobb. Dessutom stannar vi allt kortare tid på varje arbetsplats.

År 1998 var den genomsnittliga anställningstiden 12 år, enligt en utredning från Näringsdepartementet. 2004 stannade vi i snitt 11 år på en arbetsplats, 2010 i 7 år och nu har anställningstiden sjunkit till omkring 5 år.

Att byta jobb har flera fördelar, enligt Christine Nord som är karriärcoach.

– Ett jobbyte kan till exempel leda till personlig utveckling, att man håller sig ajour med vad som händer i ens bransch och till högre lön, säger hon.

Statistiken visar tydligt att det är bra för lönen att byta jobb. I en rapport från Riksbanken framkommer att jobbytare hade tre procentenheter högre löneutveckling än personer som inte bytt jobb. Siffran är ännu högre för unga personer och för personer med hög utbildning.

Christine Nord står lutad mot en husvägg.
Christine Nord, karriärcoach.

Så hur ofta ska man byta jobb? På den frågan finns inget enkelt svar, enligt Christine Nord.

– Man pratar ofta om att man ska stanna mellan tre och fem år på en arbetsplats innan det är dags att byta. Men som karriärcoach tycker jag inte att man ska byta eller stanna på en arbetsplats bara för att det ska se bra ut på cv:t. Jobbet är en så stor del av ditt liv att det är viktigt att du trivs med det.

Kan det se konstigt ut när man söker jobb om man har bytt jobb väldigt många gånger?

– Jag tror att den uppfattningen var vanligare förr. I dag är det vanligare med exempelvis projektanställningar och frilansuppdrag. Om den som söker jobbet kan förklara varför hon eller han har bytt jobb ofta tycker inte jag att det behöver vara en nackdel. Det borde ses som positivt när någon vågar byta om jobbet inte känns rätt.

Finns det risker med att stanna för länge på en arbetsplats?

– En risk är att man inte utvecklas lika mycket som man kanske hade gjort annars. Å andra sidan kan man ha haft olika roller inom en och samma arbetsplats och utvecklats på det viset. Dessutom tar en del yrken lång tid att lära sig och då är det naturligt att stanna länge.

Den som funderar på att säga upp sig bör först ha en dialog med sin chef, tycker Christine Nord.

– Berätta att du inte trivs och vilka förändringar du skulle vilja se. Du kanske vill ha mer ansvar eller behöver kompetensutveckling. Det kan finnas roller på företaget som du inte känner till eller har tänkt på. Men det finns inget självändamål i att stanna länge på en arbetsplats. Jag peppar ofta mina klienter till att våga testa något annat. Annars finns risken att man får tråkigt på jobbet eller stannar i utvecklingen.

Vilka nackdelar finns med att byta jobb?

– Det kan kännas otryggt i tider av ekonomisk osäkerhet. Innan man säger upp sig för en provanställning ska man förstås ta med det i beräkningen och fundera på hur efterfrågad man är på arbetsmarknaden. Men man ska också tänka på att det kan vara en falsk trygghet att stanna kvar på ett jobb. Om det blir neddragningar på ens arbetsplats spelar det kanske ingen roll att man har en fast anställning. Då kan det vara bättre att röra på sig och utveckla sin kompetens.

Byta jobb? Tänk på det här!

 • Berätta för din chef att du inte trivs innan du säger upp dig. Kanske finns det andra roller på företaget som skulle passa dig?
   
 • Våga! Har du väl börjat få tråkigt på jobbet är risken att det blir värre. Ett jobbyte kan också ge högre lön.
   
 • När du byter jobb blir du oftast provanställd. Under provanställningen har både du och arbetsgivaren rätt att avbryta anställningen utan att uppge något skäl. Det går dock att förhandla sig till en tillsvidareanställning – särskilt om du säger upp dig från en sådan.
   
 • Att du har arbetat länge på en arbetsplats ger inte alltid en tryggare anställning. När du byter arbetsgivare har du chansen att utvecklas och lära nytt – på så sätt ökar du chansen till nya anställningar.
   
 • Om du har bytt arbetsgivare många gånger bör du vara beredd på att motivera varför under en intervju.