Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Här är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare – för unga

Över 5 000 unga studenter och akademiker har deltagit i en undersökning om vilka som är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Ikea toppar listan – med Spotify hack i häl.
Oscar Broström Publicerad 15 september 2021, kl 08:01
Ikeabutik (till vänster), Spotifys logga (till höger).
Lista över Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Foto: Jessica Gow/TT och Maja Suslin/TT

Det är rekryerings- och bemanningsföretaget Academic Work som, tillsammans med Kantar Sifo, mätt temperaturen på arbetsgivare hos så kallade young professionals (unga studenter och akademiker i början av karriären). Undersökningen kallas för YPAI, young professional attraction index, och har publicerats i flera år.

”Anmärkningsvärt att Google får backa”

Flertalet av företagen i topp är svenskägda eller har huvudkontor i Sverige. Google har tidigare år toppat listan, men är nu nedpetad till en tredjeplats. I stället är det Ikea och Spotify som har första- och andraplatsen.

– Det är anmärkningsvärt att Google får backa för svenska bolag, men denna local loyalty är en trend som vi ser även i andra länder. Det kan också vara så att de globala jättarna har fått en liten negativ törn, de har helt enkelt blivit för stora. Dessutom finns det förstås en stolthet i att det finns svenska bolag som har blivit så framgångsrika. Där vill man gärna arbeta, säger Markus Åberg, strategisk rådgivare på Academic Work, i ett pressmeddelande.

Topplistan 2021:

1. IKEA

2. Spotify

3. Google

4. Microsoft

5. Apple

6. Essity

7. Tesla

8. ICA Gruppen

9. Volvo Cars

10. Avanza

Oscar Broström
Oscar Broström
[email protected]