Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Här är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare – för unga

Över 5 000 unga studenter och akademiker har deltagit i en undersökning om vilka som är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Ikea toppar listan – med Spotify hack i häl.
Oscar Broström Publicerad 15 september 2021, kl 08:01
Ikeabutik (till vänster), Spotifys logga (till höger).
Lista över Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Foto: Jessica Gow/TT och Maja Suslin/TT

Det är rekryerings- och bemanningsföretaget Academic Work som, tillsammans med Kantar Sifo, mätt temperaturen på arbetsgivare hos så kallade young professionals (unga studenter och akademiker i början av karriären). Undersökningen kallas för YPAI, young professional attraction index, och har publicerats i flera år.

”Anmärkningsvärt att Google får backa”

Flertalet av företagen i topp är svenskägda eller har huvudkontor i Sverige. Google har tidigare år toppat listan, men är nu nedpetad till en tredjeplats. I stället är det Ikea och Spotify som har första- och andraplatsen.

– Det är anmärkningsvärt att Google får backa för svenska bolag, men denna local loyalty är en trend som vi ser även i andra länder. Det kan också vara så att de globala jättarna har fått en liten negativ törn, de har helt enkelt blivit för stora. Dessutom finns det förstås en stolthet i att det finns svenska bolag som har blivit så framgångsrika. Där vill man gärna arbeta, säger Markus Åberg, strategisk rådgivare på Academic Work, i ett pressmeddelande.

Topplistan 2021:

1. IKEA

2. Spotify

3. Google

4. Microsoft

5. Apple

6. Essity

7. Tesla

8. ICA Gruppen

9. Volvo Cars

10. Avanza

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 6 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Karriär

7 sätt att hitta nytt jobb

Letar du efter ett nytt jobb? Här är sju smarta strategier för att nätverka, skicka spontanansökningar och använda LinkedIn effektivt för att hitta ditt drömjobb.
Publicerad 4 oktober 2024, kl 06:01
Att hitta ett nytt jobb kan vara en utmaning, men med rätt strategi kan du öka dina chanser. Läs våra sju tips om nätverkande, spontanansökningar och hur du använder LinkedIn effektivt.
Behöver du ett nytt jobb? Upptäck sju smarta sätt att nätverka, skicka spontanansökningar och använda LinkedIn för att landa ditt drömjobb. Illustration: Mattias Käll.

Kontakta folk som jobbar där du vill jobba

Börja med en kontaktförfrågan på Linkedin och berätta varför du har ett intresse av företaget. Fråga om ni kan boka in en kvarts samtal (informationsintervju). Har personen inte tid, fråga när du kan återkomma. Se dig som en säljare. Du hämtar först in information och bygger relation innan du börjar sälja (fråga om jobb). Ingen vill ”köpa” i ett första samtal.

Skicka en spontanansökan

Mejla en spontan ansökan med länk till Linkedin. Skicka till kontakten du har fått och här kan du även mejla till HR. Använd den information om företaget som du har inhämtat och beskriv hur din kompetens kan bidra till företaget. Följ upp efter ett par veckor.

Informera om ditt nätverk

Gå igenom ditt nätverk noggrant, både gamla och nya kontakter på Linkedin och andra sociala medier. Berätta att du söker jobb och vad det är du söker.

Ha hisspitchen redo

Glöm inte att ha en hisspitch i bakfickan. Det betyder en snabbpresentation av vem du är och vad du söker. Man vet aldrig när den kan komma till nytta. Kanske stöter du på en gammal kollega som arbetar på en ny intressant arbetsplats, eller grannen som arbetar på ett företag du sneglat på.

Var aktiv på LinkedIn

Följ professionellt intressanta personer och företag. Kommentera, lajka det andra skrivit, dela andras inlägg. Bidra med värden genom att skriva egna inlägg. Ge mer än du tar. Algoritmerna på Linkedin fungerar så. Ju mer aktiv du är, desto större chans att någon ser dig och kan hjälpa dig. Glöm inte att markera din profilbild med Linkedins arbetssökarsymbol.

Ta kontakt med rekryteringsföretag

Ta kontakt med för din bransch relevanta rekryteringsföretag och berätta vad du vill göra och att du är tillgänglig. Försök att etablera en närmare kontakt med vissa rekryterare och berätta att du är tillgänglig och att hen ska ha dig i bakhuvudet om något intressant dyker upp.

Håll regelbunden kontakt med rekryteraren.

Gå på mässor, föreläsningar och seminarier

Bevaka branschintressanta mässor, gå på föreläsningar och frukost- eller lunchseminarier. Många av branschevenemangen är gratis. Mingla med folk som jobbar där du vill jobba och kan det du vill kunna.

Källa: Jonas Maurutzson, TRR.

Text: Katarina Markiewicz.