Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Föräldrars död påverkar högre utbildning

Barn som varit med om en förälders bortgång har mindre sannolikhet att fortsätta till högre utbildning. Det visar en ny studie.
Lina Björk Publicerad
Siluett av barn som håller vuxen i hand i motljus.
Sambandet mellan en pappas död och skolbetyg var starkare än om en mamma gick bort. Foto: Shutterstock

När en mamma eller pappa dör påverkas livet på både kort och lång sikt. Sorgen orsakar ohälsa och ekonomin för den kvarvarande föräldern kan förändra vardagen.

En ny studie, som tittat på närmare en miljon barn födda i Sverige, visar att barn som förlorat en förälder i tidig ålder hade 40 procent mindre sannolikhet att gå vidare till högskola och universitet, jämfört med barn med båda föräldrar kvar i livet.

Lisa Berg
Lisa Berg

– Barnens situation påverkas av familjens situation i övrigt i exempelvis socioekonomisk kontext eller hur den andra föräldern mår. Att skolbetyg sjunker och möjligheter till fortsatta studier blir begränsad kan få stora konsekvenser senare i livet. Studier visar också att goda skolresultat kan vara en skyddande faktor för olika typer av ohälsa över livsloppet, säger Lisa Berg, docent i folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet och en av författarna till rapporten.

Av barnen som var med i studien hade ungefär 22 600, eller 2,5 procent varit med om en förälders bortgång vid åldern 17 år eller yngre. När man tittade på syskonpar tenderade det yngre syskonet att få det tuffare i skolan än det äldre, när det gällde betygen. 

En pappas död påverkar betygen mer

Sambandet mellan en pappas död och skolbetyg var starkare än om en mamma gick bort. Detta kan enligt studien ha flera förklaringar. Änkor och änklingar skiljer sig åt, vilket påverkar barnet på olika sätt. Exempelvis påverkas kanske ekonomin mer av att en pappa dör då det fortfarande finns stora inkomstskillnader mellan könen.

– En familj som sörjer behöver stöd på många olika plan. Både psykosocialt för sitt mående och pedagogiskt för att inte halka efter i skolan, säger Lisa Berg.

Hur ska det stödet se ut?
– Barnets behov och situation behöver uppmärksammas och det är viktigt att i ett tidigt skede kunna erbjuda råd, information och stöd. Skolan kan fungera som en arena för dessa barn där man kan erbjuda hjälp både till barnet men också familjen, och ett ökat stöd i skolarbetet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Karriär

Hatet fick Lotta Vikström att lägga ned verksamheten

Linkedin-profilen Lotta Vikström har under flera år drivit ett rekryteringsbolag. Av branschkollegor har hon på senare tid fått så elaka kommentarer att hon tappat engagemanget och nu valt att lägga ned.
– Det finns nog ingen bransch där man pratar så illa om varandra som i rekryteringsbranschen, säger hon.
Carolina Högling Publicerad 12 mars 2025, kl 06:02
En bild på Lotta Vikström och en bild på en telefonskärm med apparna Facebook och LinkedIn.
Efter flera år i rekryteringsbranschen har Lotta Vikström valt att lägga ned sin verksamhet. Detta efter att under en längre tid ha fått elaka kommentarer och meddelanden från branschkollegor på sociala medier.
Foto: Carolina Högling/Colourbox

Lotta Vikström startade rekryteringsbolaget Be proud 2016. Ett företag som skulle se människan bakom cv:t och använda sig av personliga möten i stället för automatiserade tester. Hon har tidigare berättat för Kollega att hon inte tycker att personlighetstester är rätt väg att gå i rekrytering och att de snarare skrämmer bort lämpliga kandidater. 

Lotta Vikström 

Gör: Grundare av Be best som arbetar med utbildningar och rådgivning om arbetsmiljö. 

Ålder: 53 år. 

Bor: Stockholm. 

Lägger ned

Nu meddelar Lotta Vikström på Linkedin att hon lägger ned efter att motståndet med både hat och hot blivit för mycket. 

– Jag har känt under en tid att rekryteringsbranschen har väldigt stora utmaningar. Det har blivit en ganska bedrövlig bransch. Jag kände att jag inte vill vara en representant för den.  Jag fick hat i flöden och kommentarer. Människor har postat bilder på mig och jag har fått skärmdumpar från vänner och andra i branschen, säger hon. 

Lotta Vikström berättar att det är människor i samma bransch som skrivit om, och till henne och hon upplever att klimatet har förändrats. Samtidigt vill hon understryka att det också finns många som gör mycket bra i branschen. 

Det är inte som det varit förut när man hjälpte varandra och det fanns en gemensam tanke att vi ska hjälpa våra arbetssökande att hitta ett jobb. Det finns inte alls längre. 

Pågått i flera år

De elaka meddelandena och kommentarerna på sociala medier började redan för ett par år sedan när hon skrev inlägg om rekryteringstester och ifrågasatte hur bra de egentligen är. Då var tonen inte lika hård och Lotta Vikström upplevde att det var lättare att föra en diskussion. 

På senare tid har hatet eskalerat, hävdar hon. Lotta Vikström berättar att hon fått meddelanden och läst kommentarer som ”hur fan kan hon få plats i media?”, ”hon är en jävla amatör” och ”hon kan ingenting om forskning”. 

Efter jag skrivit en debattkrönika i Arbetsvärlden kände jag att jag inte orkar hålla på och försvara mig längre. En sådan här verksamhet bygger på att man själv vill och att det finns ett engagemang och driv och jag känner att det har tagit slut nu.

Under inlägget på Linkedin har Lotta Vikström fått mycket stöttning i form av positiva kommentarer vilket hon berättar har betytt mycket för henne. 

Framåt ska hon arbeta med sitt andra bolag Be best som hon tidigare har jobbat med parallellt med rekrytering. Be best arbetar med rådgivning och utbildningar om arbetsmiljö till chefer, medarbetare, elever och lärare.