Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Föräldrars död påverkar högre utbildning

Barn som varit med om en förälders bortgång har mindre sannolikhet att fortsätta till högre utbildning. Det visar en ny studie.
Lina Björk Publicerad 19 april 2022, kl 11:02
Siluett av barn som håller vuxen i hand i motljus.
Sambandet mellan en pappas död och skolbetyg var starkare än om en mamma gick bort. Foto: Shutterstock

När en mamma eller pappa dör påverkas livet på både kort och lång sikt. Sorgen orsakar ohälsa och ekonomin för den kvarvarande föräldern kan förändra vardagen.

En ny studie, som tittat på närmare en miljon barn födda i Sverige, visar att barn som förlorat en förälder i tidig ålder hade 40 procent mindre sannolikhet att gå vidare till högskola och universitet, jämfört med barn med båda föräldrar kvar i livet.

Lisa Berg
Lisa Berg

– Barnens situation påverkas av familjens situation i övrigt i exempelvis socioekonomisk kontext eller hur den andra föräldern mår. Att skolbetyg sjunker och möjligheter till fortsatta studier blir begränsad kan få stora konsekvenser senare i livet. Studier visar också att goda skolresultat kan vara en skyddande faktor för olika typer av ohälsa över livsloppet, säger Lisa Berg, docent i folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet och en av författarna till rapporten.

Av barnen som var med i studien hade ungefär 22 600, eller 2,5 procent varit med om en förälders bortgång vid åldern 17 år eller yngre. När man tittade på syskonpar tenderade det yngre syskonet att få det tuffare i skolan än det äldre, när det gällde betygen. 

En pappas död påverkar betygen mer

Sambandet mellan en pappas död och skolbetyg var starkare än om en mamma gick bort. Detta kan enligt studien ha flera förklaringar. Änkor och änklingar skiljer sig åt, vilket påverkar barnet på olika sätt. Exempelvis påverkas kanske ekonomin mer av att en pappa dör då det fortfarande finns stora inkomstskillnader mellan könen.

– En familj som sörjer behöver stöd på många olika plan. Både psykosocialt för sitt mående och pedagogiskt för att inte halka efter i skolan, säger Lisa Berg.

Hur ska det stödet se ut?
– Barnets behov och situation behöver uppmärksammas och det är viktigt att i ett tidigt skede kunna erbjuda råd, information och stöd. Skolan kan fungera som en arena för dessa barn där man kan erbjuda hjälp både till barnet men också familjen, och ett ökat stöd i skolarbetet.

Karriär

Det här irriterar när tjänstemän söker jobb

En av tre tjänstemän tycker att det är svårt att hitta relevanta tjänster när de söker jobb. Det visar en undersökning från TRR. Jenny Lindahl Nyberg från Hässleholm varit med om många märkliga rekryteringsprocesser.
Lina Björk Publicerad 4 mars 2024, kl 14:51
rekrytering
Jenny Lindahl Nyberg tycker att rekryteringsprocesser skulle kunna skötas mycket bättre. Foto/Shutterstock/privat

Det är tufft att vara mellan jobb. Och rekryteringsprocesser kan dra ut på tiden. Det visar Trygghetsrådets nya rapport om jobbsökande. Där svarar fyra av tio tjänstemän att de tycker att det tog lång tid innan processen var färdig. Jenny Lindahl Nyberg från Hässleholm bytte jobb för att komma närmare sina barn, men efter fyra år som administratör skulle företaget omorganisera och hennes tjänst försvann. 

– Det var tufft att bli arbetslös som 50-åring mitt i pandemin, säger hon. 

Jenny Lindahl

Här startar Jennys jobbsökande – och erfarenheter av rekryteringsprocesser, som många gånger gav mer att önska. Hon har varit med om IQ-tester, språktester och självskattningstester som egentligen inte haft något med hennes arbetsuppgifter att göra. 

– Jag har suttit och flyttat fyrkanter, undersökt mönster och logik. Det är långa processer och man lägger mycket tid på det, för att i slutändan kanske inte ens få ett svar tillbaka. Det är förnedrande.

Dock var majoriteten av tjänstemännen i TRR:s undersökning nöjda med den återkoppling de fått av rekryteraren efter tester och intervju. Endast 12 procent var missnöjda. Jenny Lindahl Nyberg uppskattar att ungefär 50 procent av de företagen hon sökt jobb hos, inte återkommit med svar efter att hon skickat in sina uppgifter. 

– Grovhugget kanske en fjärdedel återkommer under rimlig tid. Sedan är det en balansgång att ligga på själv, utan att bli påstridig och besvärlig. 

 

Svårt att skriva personligt brev

I själva rekryteringsprocessen tyckte många i undersökningen att det svåraste momentet var att skriva det personliga brevet. Andra saker upplevs betydligt enklare, som exempelvis att hämta in referenser och skriva CV. Jenny Lindahl Nyberg upplever att hon gör sig bäst öga mot öga med en rekryterare. 

– Det är något annat att ses och få en bild över personen, jämfört med att skicka in ett test, säger hon. 

Efter några jobbvändor och flera ansökningsprocesser fick hon hjälp av sin omställningsorganisation TRR, som tipsade henne om en YH-utbildning. Nu pluggar hon till Hotell Supervisor, ett val hon inte har ångrat. 

– Jag gör praktik nu och det känns helt rätt. I juni blir jag färdig. 

Om undersökningen

TRR är en omställningsorganisation som arbetar för företag och tjänstemän i den privata sektorn. 

Enkäten genomfördes mellan december 2023 och januari 2024.
Sammanlagt svarade 1403 personer.