Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Efter semestern: Så förändrar du ditt yrkesliv

Är du peppad på att göra något nytt i arbetslivet efter semestern? Här är tipsen som kan hålla gnistan vid liv.
Anita Täpp Publicerad 10 augusti 2022, kl 06:01
Till vänster: Man som sitter i sackosäck vid havet med laptop i knäet. Till höger: Siri Helle, psykolog.
Har semestern gett dig tid att reflektera över yrkelivet och insikter om något du vill förändra? Psykologen Siri Helle ger tips på hur du kan gå till väga. Foto: Shutterstock och Caroline Andersson Renaud.

Om du har fått lite distans till vardagen och kunnat ladda batterierna under semestern så kan det också ha lett till att du har reflekterat över livet och nu känner dig starkt motiverad för att göra en förändring i arbetslivet.

– Efter semestern brukar ju både skilsmässor och byte av jobb vara vanligare. Men det kan också handla om att man vill skaffa sig en ny vana, ta sig an nya projekt och ger nya löften till sig själv, säger psykologen och författaren Siri Helle.

Men lång ifrån alla förändringsplaner blir verklighet, konstaterar hon.

– Redan efter någon månads arbete har många gett upp sina drömmar och förhoppningar. För när vardagen rullar igång igen så nöts ofta motivationen ner.

En orsak till det, påpekar Siri Helle, är att vi har förlitat oss på känslan av motivation som var så stark i början.

– Men som alla känslor är motivation flyktigt och opålitligt. Och vi fungerar alla så att vi blir mer motiverade av snabba belöningar än de som kommer längre fram. Så om man vill genomföra en förändring är det bra att bädda för det genom att använda sig av några strategier som också ger belöning här och nu.

Sätt upp minimål

En sådan belöning får man till genom att sätta upp och uppnå lite enklare minimål liksom lite större delmål på väg mot slutmålet.

– Ett minimål kan exempelvis vara att man bokar in ett möte med chefen eller skaffar redskap för att uppnå den önskade förändringen på jobbet. Då får man direkt enkla vinster och fortsätter känna sig motiverad genom att man ändå har tagit ett steg i rätt riktning i stället för att bara dagdrömma, säger Siri Helle.

– Om slutmålet är att byta jobb kanske ett delmål är få iväg sin första jobbansökan.

Ett annan strategi är att man ägnar sig åt så kallad temptation bundling, fritt översatt till ”frestelsebuntning” på svenska. Det innebär att man kombinerar en sak som man behöver göra för att uppnå den önskade förändringen med något som är direkt belönande och njutbart.

– Kanske tycker man det är tråkigt att behöva förbereda ett möte med chefen. Men om man då ser till att kombinera det med att fika med en kollega som man trivs med och som kanske också kan ge goda råd så får man också den direkta belöningen som behövs för att man ska fortsätta var motiverad, säger Siri Helle.

"Om målet är att byta jobb..."

En ytterligare taktik är att man ser till att höja tröskeln för det som utgör ett hinder för förändringen och sänker tröskeln för det som gynnar den.

– Om målet är att byta jobb men man tycker det är jobbigt att skriva ansökningar så kan man försöka göra det i sällskap med en vän. För även om vännen gör något annat medan man själv ordnar med ansökningshandlingarna så får man då ändå till lite trevlig samvaro som belöning. Och samtidigt höjer man då också tröskeln för att undslippa det tråkiga med att skriva ansökningarna i och med att man ändå inte vill ställa in mötet med vännen, säger Siri Helle.

Hon tipsar också om att ett bra sätt att fortsätta känna sig motiverad är att man planerar för att fira alla sina framgångar, både på vägen mot målet och när man har uppnått det.

– Om man strävar efter att få ett nytt jobb kan man exempelvis fira att man fått iväg sin första ansökan genom att ta en lyxig fika med en kompis. Om målet i stället är att lyckas med ett projekt på jobbet kanske man ska ordna med en rolig after work med kollegorna när projektet har rotts i land. Om man firar sådant har man hela tiden en morot att se fram emot, och en morot är alltid mer motiverande än en piska.

Så håller du motivationen vid liv:

  • Sätt upp minimål på vägen mot ditt slutmål.
  • Planera även för lite större delmål på väg mot din önskade förändring.
  • Kombinera alltid en tråkig men nödvändig uppgift med något njutbart.
  • Sänk tröskeln för uppgifter du behöver göra och höj tröskeln för sådant som hindrar dig att nå slutmålet.
  • Fira alla framgångar både när det gäller dina minimål och delmål liksom när du har nått slutmålet.
Karriär

Jobbsökarbuddy peppar dig i mål

Känns arbetssökandet motigt? Skaffa en jobbsökarkompis. Det gjorde Helena Tolf och Elisabeth de Brito efter en workshop för arbetssökande.
Publicerad 11 januari 2023, kl 16:00
Jobbsökarkompisarna Elisabeth de Brito och Helena Tolf framför en dator.
Elisabeth de Brito och Helena Tolf stöttar varandra i jobbsökandet. Foto: Fredrik Hjerling

På Linkedin hade Helena Tolf, som arbetat som Head of Category på en apotekskedja, sett ett inlägg om hur bra det var att skaffa en jobbsökarkompis, eller jobbsökarbuddy som det också kallas. Kort därefter lärde hon känna Elisabeth de Brito med ett förflutet som marknadsansvarig på ett stort byggbolag. Då kom hon att tänka på inlägget.

– Jag kände direkt att nu har jag hittat min jobbsökarkompis, säger Helena Tolf.

Elisabeth de Brito kände likadant och innan de skildes åt bytte de kontaktuppgifter.

Vi peppar ihop och växeldrar varandra i upp- och nedgångar. Det är toppen!

De bestämde att träffas ett par dagar i veckan på TRR:s kontor som båda har tillgång till.

– Vi börjar varje vecka med att sammanfatta vad som hänt och berätta vad vi har på gång. Sen jobbar vi med att leta annonser och uppdrag, skriva ansökningar och slipa på våra cv:n. Efter det lunchar vi ihop. Mellan träffarna hörs vi på telefon eller messar varandra.

Vara social viktigt när man är mellan jobb

Helena Tolf betonar hur viktig den sociala biten är när man befinner sig mellan jobb, att bara komma hemifrån, ha rutiner och träffa andra.

– Att vara mellan jobb är som att ha jobbsökarmotorn på 24/7. Känslomässigt är det en liten berg-och-dalbana och det förstår bara den som själv befinner sig där. Därför är det så bra med en jobbsökarkompis. Vi peppar ihop och växeldrar varandra i upp- och nedgångar. Det är toppen!

Helena Tolf och Elisabeth de Brito söker olika slags tjänster men tror att man kan vara jobbsökarkompisar även om man söker samma tjänst.

– Man måste se det från den positiva sidan. Att hjälpas åt och glädjas med varandra. Du får ju ett stort nätverk, för man vet aldrig var man hamnar i framtiden, resonerar Helena tolf.

Men vad händer den dagen någon av er hittar ett arbete?

– Jag kommer vara jätteglad om Elisabeth hittar ett arbete men samtidigt blir det tomt att förlora sitt bollplank.

Elisabeth de Brito håller med.

– Ja det kommer att vara dubbla känslor. Men vi kommer självklart att hålla kontakten.

Två kvinnor som skrattar och dricker kaffe ihop.
Paula Torberntsson och Sara Håff matchade ihop jobbsökarkompisar via sin podd "Hjälp jag är mellan jobb". Foto: Privat

Podd om jobbsökarbuddy

Paula Torberntssons och Sara Håff, personalansvarig respektive hälsocoach, har tidigare varit jobbsökarbuddies. De blev båda arbetslösa, en på grund av omorganisation den andra på grund av Coronapandemin.

Bristen på information om hur det är att vara mellan jobb gav Paula Torberntsson idén att starta podden ”Hjälp jag är mellan jobb”. I podden delar hon bland annat med sig av sin egen resa som arbetssökande.

– Jag bjöd in Sara till avsnitt 6 som handlade om fördelarna med en jobbsökarbuddy. I det avsnittet bad vi också poddens arbetssökande lyssnare att mejla in sina uppgifter så att även de fick en jobbsökarbuddy. Matchningen gjorde vi genom att de fick svara på ett antal värdebaserade frågor.

Paula Torberntsson berättar att de fick runt 40 anmälda deltagare som lärde känna varandra via zoom-möten.

I dag har både Paula och Sara hittat nya arbeten och podden produceras inte längre, men de välkomnar nya arbetssökande att höra av sig.

– Den som är intresserad och vill ta över stafettpinnen med podd och matchningar får gärna kontakta mig via Linkedin, säger Paula Torberntsson.

Katarina Markiewicz

Så skaffar du en jobbsökarkompis

Paula Torberntssons tips:

1. Efterlys på Linkedin. Skriv helt enkelt ”Jag är mellan jobb och söker en sparringpartner”.

2. Kolla på Facebook, där olika yrkeskategorier annonserar ut lediga jobb i så kallade grupper, och efterlys där.