Hoppa till huvudinnehåll
Semester

"Boka in regelbunden egen planeringstid"

Tre Unionenmedlemmar om hur de tänker kring motivation och förändring efter att semestern tagit slut.
Anita Täpp Publicerad 10 augusti 2022, kl 06:00
Tre Unionenmedlemmar om att komma tillbaka efter semestern.
Tre Unionenmedlemmar svarar på frågor om hur det är att komma tillbaka efter semestern, och om det finns någon extra motivation att göra förändring i yrkeslivet. Foto: Visma, privat, privat

Caroline Hassvall, projektledare på Visma Enterprise, Ängelholm.

Hur känns det att komma tillbaka efter semestern?

– Jag känner mig taggad. Jag har haft en skön ledighet och nu ser jag fram mot höstens projekt.

Caroline Hassvall, Visma
Foto: Visma

Är du sugen på att göra något nytt nu?

– Nej inte direkt. Eftersom det var väldigt intensivt innan semestern har jag försökt koppla av ordentligt och inte tänka på jobbet. 

Hur ser du till att vara fortsatt motiverad?

– Den största drivkraften för mig är att omge mig med personer och ha en chef om förstår hur jag tänker och pushar mig. Att jag har det så nu motiverar mig till att få nya idéer och driva nya projekt.

"Hade gärna haft längre semester"

Kent Wester, servicetekniker på Clas Ohlson, Insjön.

Hur känns det att komma tillbaka efter semestern?

– Eftersom vi inte har fått några semestervikarier i år är vi i mitt tycke underbannade nu och därför har det också varit småkaotiskt sedan jag kom tillbaka.

Kent Wester, Clas Ohlson
Foto: Privat

Så jag hade gärna haft lite längre semester.

Är du sugen på att göra något nytt nu?

– Nej, jag har kopplat bort jobbet under semestern och inte alls planerat för att göra något nytt. Hos oss beror ens möjlighet att ändra på något på vad det handlar om. Om exempelvis vårt schema ska ändras diskuterar vi i arbetsgruppen alltid och kan ändra på det, vilket är jättebra. Men vi är beroende av andra avdelningar som i sin tur är beroende av oss och att påverka andra avdelningar är svårt. Därför är det inte enkelt att få till några större förändringar.

Hur ser du till att vara fortsatt motiverad?

– Eftersom det inte går att påverka så mycket är jag inte heller särskilt motiverat att försöka göra något nytt.

"Då får jag mer ordning på jobbet"

Jenny Sjöholm, arbetsmiljösamordnare inom Peabkoncernen, Ängelholm.

Hur känns det att komma tillbaka efter semestern?

– Även om det kan vara lite segt de första dagarna, när man kanske inte ens kommer ihåg vad man gjorde innan semestern, så är det alltid kul att komma tillbaka till kontoret och träffa alla kollegorna igen.

Jenny Sjöholm, Peab
Foto: Privat

Är du sugen på att göra något nytt nu?

– Ja, det är att boka in regelbunden egen planeringstid i kalendern, så att jag hela tiden blir påmind om det. För då får jag mer ordning på jobbet och ligger hela tiden före så att jag exempelvis alltid hinner förbereda mig inför olika möten. Och jag brukar faktiskt alltid boka in den här planeringstiden efter långledigheterna då man ju liksom börjar om lite på nytt. Det brukar fungera bra ett tag men blir sedan svårt att hålla i under de sista månaderna innan nästa långledighet.

Hur ser du till att vara fortsatt motiverad?

– Jag försöker vara fortsatt motiverad genom att aldrig ta bort någon inplanerad egentid utan i värsta fall flytta på den om det behövs, eftersom jag vet hur mycket det kommer att ge mig framöver om jag lyckas få till det.

Semester

Röda dagar 2024 – då ska du ta långledigt

Vill du maxa din ledighet 2024? Här är alla röda dagar och helgdagar nästa år – som är fler än 2023. Läs om när det är smartast att ta ledigt för att få så många långhelger som möjligt.
David Österberg Publicerad 2 november 2023, kl 06:01
Hand vrider klossar med texten 2023 till 2024.
Med lite planering kan du få långledigt vid helgdagar 2024. Foto: TT

2024 har fler röda dagar och helgaftnar på vardagar än 2023. Elva av de här lediga dagarna infaller på en vardag jämfört med nio dagar 2023.

Röda dagar är helgdagar som är arbetsfria enligt lag. En helgafton är en dag före allmän helgdag, till exempel skärtorsdagen, då vissa är lediga eller jobbar halvdag, medan andra jobbar, beroende på anställningsavtal. De flesta är lediga på helgaftnar som julafton, midsommarafton och nyårsafton.

Om du planerar smart och tar ledigt vid rätt tillfällen kan du maxa dina röda dagar 2024 och få ut fler långhelger. Till exempel vid nationaldagen i juni och julen 2024. Med bara tre semesterdagar vid julen kan du vara ledig nästan två veckor.

 

Röda dagar 2024

1 januari (måndag) Nyårsdagen

6 januari (lördag) Trettondagen

29 mars (fredag) Långfredagen

31 mars (söndag) Påskdagen

1 april (måndag) Annandag påsk

1 maj (onsdag) Första maj

9 maj (torsdag) Kristi himmelfärdsdag

19 maj (söndag) Pingstdagen

6 juni (torsdag) Sveriges nationaldag

21 juni (fredag) Midsommarafton

22 juni (lördag) Midsommardagen

2 november (lördag) Alla helgons dag

24 december (tisdag) Julafton

25 december (onsdag) Juldagen

26 december (torsdag) Annandag jul

31 december (tisdag) Nyårsafton

 

Maxa ledigheten så här

Påsken

Påsken infaller tidigt i år. Skärtorsdagen är den 28 mars. Du kan välja mellan att ta ledigt fyra dagar före eller efter påsken och få ut tio lata dagar: den 23 mars till 1 april eller 29 mars till 7 april.

Första maj

Ta ledigt torsdagen den 2 maj och fredagen den 3 maj och få fem härliga dagar när våren är som vackrast. En del jobbar dessutom halvdag på Valborgsmässoafton den 30 april och då blir ledigheten extra lång.

Kristi himmelsfärd

Ta ledigt fredagen den 10 maj, efter Kristi himmelfärdsdag, och ta fyra dagars helg 9-12 maj.

Nationaldagen

Ta ledigt fredagen den 7 juni och få fyra dagars helg 6-9 juni.

Julen

Julen 2024 är betydligt bättre än julen 2023, ur ett ledighetsperspektiv. Med hjälp av bara tre semesterdagar kan du få 12 lediga dagar. Ta semester den 23, 27 och 30 december så kan du vara ledig 21 december till 1 januari.