Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Julkalender Lucka 13: AD

Julestämning hamnar lätt
I en tingsrätt, rätt och slätt
Finns det kollektivavtal
Hamnar den i AD:s sal
Johanna Rovira Publicerad

Här har vi samlat alla luckor i Julkalendern

Arbetsdomstolen, AD, är domstolen där arbetstvister avgörs – till exempel om en medlem i ett fackförbund blivit avskedad eller uppsagd av personliga skäl, inte fått ut sin lön eller semesterersättning. Arbetsgivare kan också väcka talan mot anställda.

Står tvisten mellan företag som har tecknat kollektivavtal och fackförbund, går den direkt till AD. Saknas kollektivavtal eller om en anställd inte är med i eller har stöd av något fackförbund, väcks talan vid en tingsrätt, men domen kan sedan överklagas till AD. AD är sista instans och dess domar kan inte överklagas.

Diskrimineringsombudsmannen kan också väcka talan direkt till AD i vissa fall. Till AD kommer dessutom tvister där företag inte vill träffa kollektivavtal och hur kollektivavtal ska tolkas.

Hittills i år har Unionen lämnat in 83 stämningar till AD och tingsrätten. För att få juridisk hjälp av förbundet krävs att man varit medlem i minst tre månader innan tvisten uppstod.

Läs mer: 22 miljoner till Unionens medlemmar

Läs mer: Unionen stämmer färre

Kollegas julkalender

I Kollegas fackliga julkalender innehåller varje lucka ett fackligt begrepp, presenterat i form av ett julklappsrim. Du kan läsa mer om varje begrepp under respektive lucka.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Sades upp via WhatsApp

Redovisningskonsulten sades upp via chattjänsten WhatsApp. Arbetsgivarens motivering: ”Du känns disträ och ofokuserad på arbetet”.
Lina Björk Publicerad 3 februari 2025, kl 06:00
En grön app
Kvinnan fick ett meddelande på chattjänsten WhatsApp med rubriken uppsägning. Foto: Magnus Lejhall/TT

Kvinnan praktiserade i sex månader på finansbolaget innan hon skrev på ett anställningskontrakt för en fast tjänst i mars förra året. Men efter sommaren fick hon ett meddelande i chattjänsten WhatsApp med rubriken uppsägning. 

I meddelandet skrev arbetsgivaren att hon skulle sägas upp med omedelbar verkan. Orsakerna var enligt bolaget flera: hon hade kommit sent till jobbet, inte meddelat sin frånvaro i förväg och verkat disträ och ofokuserad. 


Arbetsgivaren kom inte till förhandling

En uppsägning ska lämnas personligen till den som sägs upp. Går inte det, ska det helst lämnas med rekommenderat brev. Att säga upp någon via en chatt strider mot reglerna i lagen om anställningsskydd, enligt den stämningsansökan som Unionen lämnat till tingsrätten. Men det stannar inte där. Arbetsgivaren ska varsla om uppsägningen innan den görs, vilket arbetsgivaren struntade i. De kvittade dessutom hela hennes sista lön. 

Tvisten kunde inte redas ut då finansbolaget aldrig kom till den förhandling som Unionen kallade till. Förbundet lämnade därför in en stämningsansökan och begär sammanlagt 200 000 kronor i skadestånd för bland annat brott mot lagen om anställningsskydd, kvittningslagen och medbestämmandelagen.