Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Nathalie berättade för chefen om sin psykiska ohälsa

Nathalie Agnekil har tidigare inte vågat berätta på jobbet varför hon så ofta var borta. En dag bestämde hon sig för att lägga korten på bordet och berätta för chefen om sin psykiska ohälsa.
Publicerad 4 november 2020, kl 10:34
Theresia Köhlin
I dag är Nathalie Agnekil glad att hon vågade öppna sig och berätta om sin bipolära sjukdom för sin chef Tommie Ulvöy. Theresia Köhlin

Nathalie Agnekil och hennes chef Tommie Ulvöy tar emot oss på Aktieinvests flotta kontor vid Berzelii park i centrala Stockholm. Här på nätmäklarföretaget har Nathalie arbetat i ett år med IT. Det är en glad tjej som möter oss och man ser inga tecken på att Nathalie inte alltid mår bra. Hon lider sedan tonåren av psykisk ohälsa, med återkommande depressioner sömnsvårigheter och dålig självkänsla.

– När jag var yngre förlorade jag många vänner för att jag mådde dåligt. Det var som att de trodde att det smittade. De sa att de inte ville vara vän med mig längre eftersom jag mådde dåligt trots att de gjorde så mycket för mig. Som om det skulle vara mitt fel hur jag mådde.

– Jag har kämpat länge för att få hjälp men inte fått det. Vården tyckte inte att jag mådde ”tillräckligt dåligt”. För det syns ju inte på utsidan hur jag känner mig.

Till slut, efter flera års kamp, visade en neuropsykiatrisk utredning att Nathalie var bipolär men utan maniska perioder. Det betyder att hon kan vara deprimerad i allt från en dag till flera månader. Hon fick mediciner och regelbundna besök hos en psykiater.

Nathalie kom till Aktieinvest som inhyrd från ett bemanningsföretag. Till en början gick allt bra, trots att hon ofta var frånvarande på grund av sina psykiska besvär. Men så blev hon sjuk i en leversjukdom, som även den krävde åtskilliga läkarbesök.

– Till slut befann jag mig i en situation där jag kände att det inte var rimligt att vara ”förkyld” så ofta – jag var helt enkelt tvungen att prata med min chef. Det fick bära eller brista, minns Nathalie och berättar att hon var väldigt nervös kvällen innan mötet – rädd att bli av med jobbet.

Hon tittar på Tommie som tar vid.

– Ja, det var då jag fick reda på hur dåligt du mådde. I början tänkte jag ju inte på det, men efter en tid noterade jag att du ofta var på läkarbesök.

Nathalie förklarar.

– Jag vågade inte berätta det först. Jag ville ju inte bli definierad utifrån min sjukdom utan utifrån min kompetens.

Tommie berättar hur han som chef resonerade.

– Det är klart att jag blev bekymrad över att Nathalie mådde dåligt men företaget behöver henne och jag bestämde att vi skulle stötta och ge all den hjälp vi bara kunde.

– Nathalie är extremt effektiv och tar alltid igen det hon missat. Dessutom har hon en härlig personlighet. Hon är ansvarsfull, ödmjuk men ändå en riktig vinnarskalle, skrattar han och säger att Nathalie inte är den som ger sig i första taget när ett problem måste lösas.

Aktieinvest erbjöd Nathalie kortare arbetsdagar, jobb hemifrån när hon mådde som sämst, tid för återhämtning samt en samtalscoach som företaget bekostar.

Har man som chef tålamod och visar förståelse får man oftast mångdubbelt tillbaka

Tommie ler.

– Jag fick inspiration av HBO-serien Billions, där just en av nyckelpersonerna arbetar som samtalscoach på ett hedgefondbolag och hjälper både aktiemäklare och chefer.

Nathalie berättar att hennes coach har hjälpt henne otroligt mycket.

– Hon är toppen – jag kan prata med henne om allt.

Förutom veckovisa möten med coachen föreslog Tommie att Nathalie skulle ansöka om ett så kallat högriskskydd hos Försäkringskassan. Det innebär att om man är sjukskriven ofta slipper man karensdag och att arbetsgivaren inte behöver betala sjuklön.

Samtidigt som Nathalie själv valde att vara öppen om sin psykiska ohälsa vet hon inte om hon skulle råda andra i hennes situation att vara det.

– Allt handlar om hur arbetsklimatet och ledningen är. Jag har inte bara en fantastisk, inkännande chef – även vår vd, Dan, är väldigt förstående. Han säger ofta: ”Tack för att du är här!” och ”tack för att du kämpar på – vi uppskattar det verkligen!”. Det gör att jag känner mig betydelsefull, och det är jätteviktigt för min självkänsla.

– Tyvärr är det fortfarande ett stort stigma kring psykisk ohälsa och jag vet personer som inte alls har haft en sådan tur som jag när de har öppnat sig. Så mitt råd är att berätta, men man behöver inte gå in på alla detaljer om man känner att det inte passar eller att det blir för privat.

Vad gäller Nathalies kollegor tror hon att alla känner till hennes psykiska tillstånd, med tanke på alla sjukskrivningar.

– Vi har inte pratat öppet om det men de behandlar mig som vilken annan medarbetare som helst. Det är skönt att inte bli särbehandlad. De flesta på företaget är väldigt måna om varandra och jag har verkligen hamnat i ett toppenteam!

När konsultuppdraget för Aktieinvest började närma sig sitt slut blev Nathalie kallad till ett möte med Tommie. Där berättade han att företaget gärna ville behålla henne och erbjöd en anställning.

På frågan om han någonsin tvekade svarar Tommie:

– Nej, varför skulle jag göra det? Jag hade ju följt Nathalie under perioder när det varit tungt för henne, men också sett och imponerats av hennes leveranser och vilja att komma tillbaka.

Tommies råd till andra chefer med anställda med psykisk ohälsa är att ha tålamod.

– Har man det och visar förståelse får man oftast mångdubbelt tillbaka.

Undersök vilka stöd som går att få för medarbetaren och företaget, både från Försäkringskassan och från sjukvården.

– En annan viktig sak är att både arbetsgivare och arbetstagare behöver anstränga sig för att hitta lösningar. Man behöver vara helt transparenta med vad som funkar och vad som inte gör det. Det krävs ett väldigt stort förtroende i den dialogen.

Nathalie är tacksam över att ha funnit en arbetsplats som är lyhörd för hennes behov. Och just nu befinner hon sig i en bra period i livet. För förutom att trivas på jobbet, spela bowling, som är hennes stora fritidsintresse, planerar hon även sin framtid med sambon Oskar som alltid varit ett stort stöd för henne.

– Ja, just nu är livet på uppåtgång, konstaterar hon.

Text: Katarina Markiewicz  

STÖDINSATSER

  • Alfa – arbetsmarknadsinsats för dig med psykisk ohälsa. Alfa bidrar till att fler personer med psykisk ohälsa kan få och behålla ett arbete.
  • Mia-projektet stöttar personer med psykisk ohälsa att återkomma i arbete.

BIPOLÄR SJUKDOM
... innebär att du är manisk och deprimerad i olika perioder. Däremellan kan du må bra och leva som vanligt. Det finns olika typer av bipolär sjukdom. Symptomen kan förändras genom livet.

De flesta med sjukdomen är helt utan symptom mellan perioderna, men inte alla. Det finns de som är deprimerade nästan hela tiden och har mycket korta perioder med hypomani eller mani.

1177

Jobbrelationer

Julfesterna som spårade ur

Årstiden är här för en av årets jobbhöjdpunkter: Julfesten. Men tänk på att festa ansvarsfullt – det finns fler än ett tillfälle när det gått över styr.
Oscar Broström Publicerad 9 december 2022, kl 06:00
Till vänster: Fotbollsspelaren Dietmar Hamann. Till höger: Personer skålar vid julfest.
Fotbollsspelaren Dietmar Hamann deltog i en omskriven julfest där han fick Adolf Hitlers "Mein Kampf" i julklapp. Foto: Paul Ellis/AP och Shutterstock.

Chefen som gjorde ”ligglista” över anställda

Ett stort callcenter i Sverige laddade för julfest. Då gjorde en av cheferna på företaget en lista över vad som skulle hända, vilka som skulle hångla och vilka som skulle ligga.

– Vi skrev om det som vi trodde oss kunna förutspå skulle hända på julfesten, kommenterade chefen listan, när den blev känd.

Listan blev inte särskilt populär bland de anställda.

– Man gör inte så här som medmänniska och särskilt inte som chef. Det är omoget och väldigt kränkande, sa en medarbetare till Aftonbladet.

Premiärministern hade julfest under lockdown

Huruvida själva julfesten var något över det vanliga lämnar vi därhän, men få julfester har fått så mycket uppmärksamhet som den som ägde rum på 10 Downing Street i London i december 2020.

Samtidigt som Storbritannien var i så kallad ”lockdown” – nedstängning – på grund av pandemin, var det julfest i premiärminister Boris Johnsons boning. När ”partygate” uppdagades blev det en stor skandal som bidrog till att Boris Johnson tvingades avgå som det konservativa partiets ledare och Storbritanniens premiärminister.

Stripshow på äldreboende

Efter sillen, grönkålen och skinkan dök den manliga strippan upp och utförde sin lättklädda show, skriver Hallands-Posten, i en beskrivning av vad som skedde på julfesten för anställda på ett äldreboende.

När bilder från stripshowen på äldreboendet spreds i sociala medier, tog de flesta inblandade avstånd från händelsen.

– Jag tycker inte det är något som hör hemma på en julfest, speciellt inte när man jobbar med vård och omsorg, säger en anställd.

”Någon bajsade i en vask”

Det hör inte till ovanligheterna att polisens julfester blir stökiga, om man ska lita på antalet artiklar som handlar om just det.

Ett exempel är Stockholmspolisens julfest 2016 som ägde rum på personalrestaurangen Plommonträdet.

– Några var uppe i ledningskorridoren och suddade ut direktiv som var skrivna på tavlan. Någon bajsade i en vask inne på damtoaletten och använda kondomer hittades vid ett skrivbord där alla saker var undankastade, säger en anställd.

Fotbollsfesterna

Några av de mest infamösa julfesterna har Premier Leagues välbetalda fotbollsspelare stått för. Under 90- och 00-talet var det nästan regel att de brittiska tabloiderna skrev spaltmeter i december om fylla, slagsmål och tveksamt beteende efter att lagen tagit på sig tomteluvor och härjat runt. Här är några exempel från fotbollstidskriften Four Four Two:

  • Chelsea, 1994: Laget lekte kast med kortväxt person: ”Tanken var att plocka upp en dvärg och kasta iväg honom så långt du kunde”, berättade spelaren Tony Cascarino.
  • Newcastle, 1998: Spelarna gav varandra julklappar. Den tyska spelaren Dietmar Hamann fick Hitlers ”Mein Kampf”. En annan spelare fick ett fårhjärta.
  • West Ham 2001: Den australiensiske spelaren Hayden Foxe klättrar upp på baren, drar ner byxorna och urinerar på alla nedanför.

Spex med automatkarbin

Det kan vara kul med att skämta med varandra och varför inte gå all-in på julfesten?

Det verkar i alla fall ha varit inställningen hos en anställd på en skola i en kranskommun till Malmö. Mannens skämt med en kvinnlig kollega gick ut på att han gömde en automatkarbin-attrapp i hennes bil, hävdade att hon svävade i livsfara och fick henne att följa med till Malmöstadsdelen Rosengård för att göra en vapenaffär med ”juggemaffian”.

Mannen åtalades därefter för bland annat grovt olaga hot mot kvinnan.