Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Var är IT-brudarna?

IT-branschen är trots sin relativt unga ålder redan mossig - när det kommer till jämställdhet. Kvinnorna lyser med sin frånvaro på såväl utbildningarna som arbetsplatserna, inte minst på ledande positioner. Varför? Kollega söker svaren.
Gabriella Westberg, Linnea Andersson Publicerad

Några av de största IT-bolagen i världen har jobbat intensivt med att få till en bättre könsfördelning, de senaste åren. Microsoft, Apple, Google, Facebook och Twitter har alla under 2014 stolt offentliggjort siffror som visar att 30 procent av de anställda numer är kvinnor. (Bild nummer 3, ovan.) Siffrorna gäller alla anställda, på tekniska positioner är det fortfarande betydligt högre andel män. Är det så jämställt det kan bli?

I branschens begynnelse var det faktiskt kvinnor som programmerade och utvecklade nya kodspråk. Vad hände sedan?

IT blev männens arena. Efter att IT-bubblan sprack vid millennieskiftet har andelen kvinnor som söker in till IT-utbildningar i Sverige minskat drastiskt. Särskilt illa är det inom Datateknik. Även om kurvan vänt något sedan 2011, har den ökat så mycket snabbare för männen - vilket gör att andelen kvinnor ändå sjunkit. (Se graf nr 1 och 2.)

Varför är det så få kvinnor som söker in till tekniska utbildningar och vart tar de som gör det vägen sedan?  Vi har träffat några kvinnor inom IT och bett dem dela med sig av sina erfarenheter.

Det sägs ibland att kvinnor inte söker IT-jobben, men i många fall sållas de också bort i rekryteringsprocessen. Brittiska Jacqueline de Rojas har gjort en imponerande karriär inom IT, men hon började som rekryterare. Hon tror att det är där nyckeln finns.

Men är det så viktigt att få in fler kvinnor i branschen? Ja, enligt EU-kommissionens ansvariga för den digitala agendan, Neelie Kroes, står hela Europa inför en brist på IT-kompetens motsvarande omkring en miljon anställningar. ”Att få fler kvinnor att jobba med IT är ett idiotsäkert sätt att fylla det gapet”, konstaterade hon vid en presentation inför kommissionen tidigare i år.

För den minoritet kvinnor som verkar inom den mansdominerade branschen behövs nätverk och förebilder. Här tittar vi på några aktuella initiativ.

Det jobbar IT-brudarna med:

Andel kvinnor inom IT-branschen är enligt IT & Telekomföretagen 30 procent.  
Bland dem jobbar de flesta med ekonomi, HR-frågor och personal.

  • Systemutvecklare 20 procent
  • Projektledare 34 procent
  • Chefer 28 procent
  • VD 10 procent
  • HR-chefer 70 procent
  • Ekonomichefer 52 procent
  • IT-chefer 24 procent
  • Personaltjänstemän 75 procent
  • Försäljnings- och marknadschefer 22 procent
  • Verksamhetskonsulter 33 procent
  • Säljare hårdvara 28 procent
  • Säljare mjukvara 38 procent

IT & Telekomföretagen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.