Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Nätverk för kvinnor inom IT

Det är flera som har tröttnat på det tröga maskineriet när det gäller jämställdhet i IT-branschen. WiTEC, Geek Girl Meetup och WIT är tre exempel på initiativ för att få in fler kvinnor på tekniska utbildningar och i den mansdominerade branschen.
Linnea Andersson Publicerad 14 november 2014, kl 15:20
José Figueroa
Årets andra WIT-konferens hölls på onsdagen i samband med konferensen SIME på Cirkus i Stockholm. Deltog i panelen gjorde (fv) Monika Hansson, Viaplay/MTG, Galina Shubina, Schibsted Digital, Alexandra Drevenlid, Tele2, Karin Zingmark, Microsoft, Cecilia Beck-Friis, TV4/Bonnier, och Katarina Berg, Spotify. Moderator var Ulrika Fjällborg. José Figueroa

Ingrid Thuresson, ordförande WiTEC Sweden och regeringens ambassadör för kvinnors företagande, tror att en anledning till att kvinnor lyser med sin frånvaro i IT-branschen är att såväl utbildningarna som branschen har ett alltför stort fokus på det tekniska och glömmer bort funktionerna.

– Jag tror att kvinnor tänker mer på hur något ska användas och vad man har för nytta av det, hur något ska underlätta mitt arbete eller mitt vardagsliv.

– I Sverige har vi ingen karriär bland tjejer på IT-sidan. Men det ser likadant ut i övriga Europa. Frågan är hur vi kan hitta lösningar på det, säger Ingrid Thuresson,

En lösning kan vara att följa upp tjejer som söker praktik, ofta under sista året på sin utbildning, för att hjälpa dem i deras framtida karriär. WiTEC:s ambition är att göra så genom någon form av mentorskap.

Dessutom vill de följa upp kvinnor på de tekniska utbildningarna för att se vart de tar vägen. Om kvinnorna försvinner till helt andra yrken eller om de ändå kan ha nytta av sin kompetens, trots att de har yrken som de varken hade tänkt eller hoppats på.

Förutom kön säger Ingrid Thuresson att de i framtiden även vill titta på utländsk bakgrund inom branschen. Framför allt vill de följa upp kvinnor med ingenjörsutbildning från sitt land som trots sin examen inte får jobb när de kommer till Sverige.

WIT, Geek Girl Meetup & WiTEC

WIT – Women in Tech:
Organisation vars mål är att locka och inspirera fler kvinnor till IT- och mediabranschen genom att nätverk och erfarenhet från framgångsrika kvinnor och män i branschen.

Konferensen har hittills arrangerats två gånger i Sverige, senast under den gångna veckan i samarbete med SIME-konferensen.

Geek Girl Meetup:
Nätverk som sedan 2010 ordnar ”deltagardrivna konferenser”, för teknikintresserade kvinnor, med syfte att kvinnor ska välja och känna sig hemma i teknikbranschen. Det försöker man bland annat åstadkomma genom att lyfta kvinnliga förebilder.

Nästa träff, innehållandes workshops och föreläsningar, arrangeras i Malmö den 23 november i år.

WiTEC - European Association For Women In Science Engineering & Technology:
Ideell förening med målet att få in fler tjejer på naturvetenskapliga och tekniska utbildningar, inte minst på IT-sidan, för att kvinnor i slutändan ska ta sig in i de mansdominerade branscherna. Föreningen jobbar även för kvinnors entreprenörskap och innovationer.

Bildades 1988 på Halmstad högskola, men är sedan slutet av 2000-talet en ideell förening oberoende av högskolan.

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström