Ännu delar få föräldrar lika på föräldraledigheten.
Enligt Försäkringskassans senaste statistik, från 2020, gäller det bara en knapp femtedel av föräldraparen - där båda tagit ut mellan 40 och 60 procent av föräldraledigheten. Och fortfarande är vanligtvis mammorna mest föräldralediga.
Vad som avgör hur mycket pappaledighet som tas ut är ännu inte helt klarlagt.
Men enligt tidningen Forte Magasin har forskning visat att pappor med högkvalificerade och högavlönade yrken tar ut mer än dubbelt så mycket föräldraledighet än vad pappor med lågkvalificerade yrken gör.
Riskerar inte bli bestraffade
Och i ett nu aktuellt forskningsprojekt vid Sociologiska institutionen på Stockholms universitet har forskaren Helen Eriksson kommit fram till att det bland annat beror på att pappor med högstatusjobb känner sig trygga på jobbet och inte riskerar att bli bestraffade för sin pappaledighet.
I ett annat aktuellt forskningsprojekt, vid Göteborgs universitet, har forskarna funnit att arbetsplatserna av många anledningar kan avgöra hur mycket pappaledighet som tas ut.
– Det finns de som gör det bra, som har en organisationsstruktur och en kultur på arbetsplatsen som gör det enkelt att ta ut pappaledighet, men det finns också de som gör det väldigt svårt för papporna, säger Philip Hwang, professor i psykologi som deltar i forskningsprojektet, till Forte Magasin och tillägger:
– Chefer brukar ofta känna till de anställdas rättighet till pappaledighet och att det inte går att ”göra något åt”, men mellanchefer och andra kollegor på arbetsplatsen kan ibland tycka att det som har med papparollen att göra är någonting som hör till fritiden.
Även könsnormer är viktiga
Philip Hwang påpekar att det enligt forskningen finns fler faktorer inom organisationens struktur som kan underlätta för anställda att ta ut sin pappaledighet. Däribland ekonomiska incitament, som att en extra ersättning till föräldralediga erbjuds, lägre krav och att det finns en större buffert av medarbetare som kan rycka in när man tar ledigt.
Även könsnormer och förväntningar på den anställda är viktigt, framhåller han.