Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

TCO kräver jämställd föräldraförsäkring

En tredje reserverad pappamånad stöder män som upplever negativa attityder från arbetsplatsen och ger en mer jämställd fördelning av hushållsarbete. Det är två av TCO:s argument för en mer jämställd föräldraförsäkring.
Lina Björk Publicerad

Trots att centralorganisationen TCO är partipolitiskt obunden, driver man ändå politiska krav för att åstadkomma förändringar på arbetsmarknaden. Oavsett färg på regering kommer TCO att ställa två krav inför hösten: Ett höjt tak i arbetslöshetsförsäkringen och en tredje jämställdhetsmånad i föräldraförsäkringen. För att få gehör hos blocken, presenterade man under ett seminarium i Almedalen tio argument till varför föräldraförsäkringen bör förbättras.

- Unga i dag lever mer jämställt än någonsin. Tills man får sitt första barn, då halkar kvinnorna efter i pension, lön och kompetensutveckling. Det är hög tid att göra någonting åt det, säger Eva Nordmark, ordförande på TCO.

De fyra första argumenten handlar om ekonomi. När män tar ut längre föräldraledighet gör de även mer av omsorgsarbetet i familjen, vilket leder till att kvinnors arbetstid kan utökas, vilket i sin tur leder till att lön och pension förbättras och blir mer jämställd med männens.

Även relationer och människosyn är viktigt för TCO. När män tar ut längre föräldraledighet skapar de samtidigt en nära relation till barnet och uppväxten tryggas på ett annat sätt, än för pappor som inte tar ut någon ledighet alls. Dessutom ges barn en realistisk bild av vad manlighet är, vad samhället förväntar sig kring omvårdnad, liksom vilka förväntningar som läggs på människor utifrån vilket kön de har.

- Jag tror att även bilden av arbetstagaren förändras, till att det blir en självklarhet och inte ett undantag att anställda har flera olika ansvarsområden i livet, inte bara förvärvsarbete, säger Ulrika Hagström, som jobbar med jämställdhetsfrågor på TCO.

Fakta

Här är TCO:s tio argument för en jämställd föräldraförsäkring

1. Statistisk diskriminering minskar och ger mer jämställda löner. Begreppet betyder att man av andra förväntas bete sig på ett visst sätt beroende på den grupp man tillhör. Att exempelvis kvinnor i fertil ålder snart blir mödrar, föräldralediga och i längden mer frånvarande från jobbet.

2. Jämställd närvaro på jobbet ger en mer jämställd löneutveckling

3. Minskat deltidsarbete ger färre fattigpensionärer

4. Jämställda förväntningar på föräldraledighet kan ge bättre könsfördelning på toppostioner

5. Fler reserverade månader stöder män som upplever negativa attityder från arbetsplatsen

6. Längre föräldraledighet för män minskar risken för att de tappar kontakten med sina barn efter en separation

7. Barn skulle oftare vända sig till sina pappor när de behöver stöd

8. Längre föräldraledighet för män ger en mer jämställd fördelning av hushållsarbetet

9. Med ett jämställt föräldraansvar kommer anställda inte längre att ses som några som behöver specialanslutningar

10. Med en längre föräldraledighet för män skulle uppfattningar om vad som är typiskt kvinnligt och manligt förändras.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.