Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Svenska chefer mest sextrakasserade

Sverige leder en lista man inte vill ligga i topp på. Vi har både högst andel kvinnor som utsätts för förföljelse och som utsätts för sexuella trakasserier. Nivån är särskilt hög bland kvinnliga chefer. Det framgår av en ny undersökning.
Lina Björk Publicerad 10 mars 2014, kl 11:56

I Sverige har 46 procent av de 1 500 svenska kvinnor som intervjuats erfarenheter av våld eller sexuellt våld. Bara Finland, Danmark och Lettland har högre siffror.

Sverige får också de högsta siffrorna i EU när det gäller sexuella trakasserier och så kallad stalking, förföljelse. Nivån av sexuella trakasserier av höga kvinnliga chefer i Sverige var långt över det europeiska genomsnittet.

I undersökningen har man intervjuat 42 000 kvinnor från samtliga EU-länder om deras erfarenheter av våld, sexuellt våld och trakasserier. Resultatet är dystert för många länder.

En av tre kvinnor, eller 62 miljoner människor om man slår ut talen på alla kvinnor i EU, har någon gång utsatts för våld eller sexuellt våld. Fem procent har någon gång blivit våldtagna och nästan en fjärdedel har blivit slagna eller utsatta för sexuellt våld av sin partner.