Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Serverat för föräldrargav Servera Guldnappen

Föräldraledighet är långt ifrån en självklarhet på mansdominerade företag. Men det finns undantag.<br />Jesper Karlsson, som arbetar på livsmedelsgrossisten Servera, fick tummen upp när han ville vara hemma med dottern Ebba.<br />
Publicerad

Dagarna går fort för Ebba Karlsson, elva månader, och pappa Jesper. Radarparet på Vikbolandet utanför Norrköping hittar på en massa skoj tillsammans.
- På förmiddagen blir det lek och en längre promenad och då brukar Ebba som regel somna. Sedan är det dags för lunch, hon tycker om att hjälpa till att laga mat och baka. På eftermiddagen brukar vi åka på utflykt eller hälsa på någon av Ebbas kompisar, berättar Jesper Karlsson.
En dag i veckan besöker de dagverksamheten i ett samhälle några mil bort medan fredagarna är vikta för babysim.

Längtar inte tillbaka nu
Jesper Karlsson har varit pappaledig i två månader och just nu längtar han inte tillbaka till sitt jobb på livsmedelsgrossisten Servera.
- För mig är det helt självklart att vara föräldraledig, jag förstår inte varför man väljer att bli pappa om man inte vill umgås med sitt barn. Att få betald föräldraledighet är en fantastisk möjlighet och det är urdumt att inte utnyttja den, säger han.
- Att vara hemma med Ebba blir bara bättre och bättre, man ser att hon utvecklas och vi har blivit riktiga kompisar. Bara på de här veckorna har hon blivit mindre "mammig" och tyr sig till båda två på ett annat sätt än tidigare.
Förutom den givande kontakten med dottern har föräldraledigheten också gett andra perspektiv på livet.
- Man får en möjlighet att stanna upp och tänka till. Det är lätt att bara jobba på, men det finns mycket annat än arbetet, säger Jesper Karlsson.

Fått bra uppbackning
På Serveras rikslager i Norrköping jobbar cirka 350 personer och det är en mansdominerad arbetsplats. Men det är många män som tar ut föräldraledighet i samhället och Jesper känner att han fått ett bra stöd från sin arbetsgivare.
- Det har bara varit positiva tongångar. Hade Servera motarbetat mitt beslut att jag ville vara pappaledig hade jag nog sagt upp mig, men jag har fått bra uppbackning med att hitta vikarier och lösa saker rent praktiskt, säger han.
Jesper och hans fru Jessica tjänar i stort sett lika mycket, vilket underlättade beslutet.
- Det kan nog vara svårt ekonomiskt i familjer där det är stor skillnad på inkomsterna. Först ville jag vara ledig ännu längre, men så börjar man räkna på vad det kostar, det blir för lite ersättning helt enkelt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.