Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Öppet hus ska locka kvinnor till Bilprovningen

Att som kvinna jobba i en mansdominerad bransch kan vara tufft. Men besiktningsteknikern Malin Lindahl menar att kollegorna inte är något problem, däremot kan kunder ibland fälla taskiga kommentarer.
Johanna Rovira Publicerad 8 mars 2019, kl 11:22
Erik Sandström
Malin Sandahl och Margareta Eriksson besiktar en bil vars kylarsymbol är järnmärket tillika den astronomiska symbolen för planeten mars som används internationellt som symbol för män eller hanar. Erik Sandström

Bilprovningen bjuder i dag på Internationella kvinnodagen in både kvinnor och män till öppet hus på fyra bilprovningsstationer i landet. De fyra stationerna kommer inte enbart att vara bemannade av kvinnor, men till stor del. Anledningen är framför allt att få fler kvinnor att få upp ögonen för yrket.

När Bilprovningen startade var det bara män som jobbade där. I dag är 12 procent av de som jobbar som besiktningstekniker på Bilprovningen kvinnor tack vare en hård satsning på mångfald. Men innan årets slut ska andelen kvinnor ha ökat till 14 procent är målet.

En som gärna ser det hända är Malin Lindahl, vice ordförande i Unionenklubben ASB nord med 60 medlemmar från Kramfors och uppåt, och besiktningstekniker sedan nio år. Hon jobbar normalt i Örnsköldsvik, men har i dag fattat posto på en av de fyra stationerna som bjuder in till öppet hus – den i Skellefteå.

– Jag är ju intresserad av bilar och läste fordon på gymnasiet, bilsystemteknisk linje. Sedan lämnade jag in mitt CV och fick jobb, berättar Malin Lindahl.

– Målet att få in fler kvinnor är inte bara företagets mål – det är något vi alla vill. Det är klart att det blir bättre på arbetsplatser med mer mångfald, säger Malin Lindahl, som också sitter med i Unionens likabehandlingsgrupp.

Några större problem med att jobba i en mansdominerad bransch kan hon inte se, eftersom hon faktiskt inte har något att jämföra med.

– Visst kan jargongen vara lite tuff, men det är inget som inte känns bekvämt. Kollegorna är inget problem, däremot kan kunderna fälla riktigt elaka kommentarer ibland och ifrågasätta ens kompetens. Har man en dålig dag kan sådant sänka en. Men man får mycket positiva kommentarer från kunder också.

Bilprovningen gör regelbundna lönekartläggningar och Malin Lindahl är som förtroendevald aktiv i det arbetet.

– Ett problem vi har är att tjejerna oftare har kortare anställningstid så det blir svårt att hävda att det är osakliga löneskillnader. Vissa år har vi fått igenom justeringar, men det har hänt att det varit åt andra hållet också – alltså att män legat för lågt, säger Malin Lindahl.

Fakta

Fyra besiktningsstationer bjuder på fika och godis 8 mars. Skellefteå, Rissne, Jönköping och Örebro. Den första kvinnliga besiktningsteknikern på Bilprovningen anställdes 1979. I dag jobbar 51 kvinnor som besiktningstekniker på Bilprovningen.

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström