Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Mammor vårdar barn, pappor studerar

När kvinnor går ner i deltid är vård av barn den vanligaste orsaken. För män är det studier. Det visar siffror från Unionen. Och det är en skillnad som får effekt på löneutveckling, karriärsmöjligheter och framtida pension.
Gabriella Westberg Publicerad

Att kvinnor i mycket högre utsträckning än män jobbar deltid är ingen nyhet. Men nya siffror från Unionen visar att gapet mellan deltidsarbete mellan män och kvinnor ökar markant i åldern 30-40 år. Unionen kallar det ”mammapuckeln” (se grafen ovan).

På hela arbetsmarknaden jobbar nästan var tredje kvinna deltid och var tionde man, enligt SCB. Bland Unionens medlemmar är andelen deltidsarbetande lägre, men samma mönster går igen; 16 procent av kvinnorna jobbade deltid under 2014 mot tre procent av männen.

Den vanligaste anledningen att välja deltidsarbete för kvinnor är vård av barn medan orsaken för män är studier. Det är en skillnad som får effekter. Lönegapet vidgas parallellt med ”mammapuckeln”, under småbarnsåren, visar förbundets lönestatistik. Kvinnorna får en sämre karriärs- och löneutveckling än männen sedan de fått barn och senare i livet en lägre pension.

- Det handlar om riktigt viktiga och allvarliga saker. Alla vi som kan och har chans att påverka måste kavla upp ärmarna och göra det. Vi måste göra alla medvetna om hur verkligheten ser ut och att vi inte är så jämställda som vi tror, säger Martin Linder till DN.

Nu drar avtalsrörelsen igång. I dag presenterade Facken inom Industrin, som sätter märket för resten av arbetsmarknaden, sina krav inför förhandlingarna. Ett av kraven är att införa en gemensam modell för ett systematiskt jämställdhetsarbete för att kontinuerligt arbeta med de situationer där ojämställdhet på grund av kön förekommer.

- Vi vet att lönekartläggningar är ett effektivt sätt att belysa löne- och kompetensskillnader som finns bland de anställda. Då har arbetsplatserna en chans att se om det finns några omotiverade skillnader och i så fall åtgärda det, säger Martin Linder.

Därutöver behövs mer föräldravänliga arbetsplatser, där föräldraskapet underlättas och ses som en tillgång, menar Unionen. Ökade möjligheter till fortlöpande kompetensutveckling genom yrkeslivet är också en viktig del för att öka karriärsmöjligheterna. Men det krävs också en attitydsförändring.

De allra flesta på arbetsmarknaden som jobbar deltid gör det för att de inte erbjuds någon heltidstjänst. Andra, varav många återfinns i siffrorna bakom ”mammapuckeln”, väljer att gå ner i arbetstid trots att det kan ge sämre karriärsmöjligheter och sedan en lägre pension.

- Det handlar mycket om att bryta normer och strukturer i arbetslivet. Det är till exempel viktigt att få in fler kvinnor på chefspositioner och på så sätt skapa fler kvinnliga förebilder på ledningsnivå.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.