Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Hon är framtidens mäktigaste

Handbollsstjärnan Linnéa Claeson är framtidens mäktigaste. Hon inspirerar hundratusentals följare på sociala medier och kämpar för ökad jämställdhet, enligt motiveringen.
David Österberg Publicerad
Linnéa Claeson.
Linnéa Claeson, handbollsspelare och jämställdhetspionjär, toppar TCO:s lista över framtidens 99 mäktigaste. Foto: Noella Johansson/TT

För tredje året i rad listar den fackliga centralorganisationen TCO framtidens 99 mäktigaste personer. Överst på listan hamnar Linnéa Claeson, handbollsspelare och jämställdhetspionjär. Hon är – förutom sin handbollskarriär – känd för sitt Instagramkonto Assholesonline där hon på olika sätt synliggör sexuella trakasserier och näthat.

På kontot lägger hon till exempel ut konversationer med män som hotar henne eller som skickar bilder av sina könsorgan eller explicita sexuella inviter till henne. Ofta svarar hon med humor. En man skickar till exempel en bild på sig själv och skriver: ”Hej där sötnos, vill du hitta på något trevligt tillsammans i helgen för en bra peng? Jag tror du och jag skulle passa fint ihop. Låt mig skämma bort dig lite sötis.”

Linnéa Claeson svarar:
”Skulle hellre vara fast i fyra år nere i brunnen med tjejen från The Ring än att spendera en minut med dig.”

En annan man skriver:
”Hej Gudinna, hur är läget? Skulle du vilja äga en lydig slav kanske?:-)”

Svaret blir:
”Hade hellre ägt en shetlandsponny om jag ska vara ärlig.”

Listan över framtidens 99 mäktigast består av opinionsbildare mellan 18 och 35 år från bland annat politiska partier, näringsliv och media. Juryn har gjort en avvägning mellan formell och informell makt, vilket genomslag personerna har i medier och vilka positioner deras företrädare har. TCO vill också lyfta nytänkande och nyskapande personligheter.

Linnéa Claeson är stolt över förstaplatsen. På Instagram skriver hon: ”Om det är något kvinnor och flickor saknar runt om i världen så är det ju just makt och inflytande så jag är jävligt glad att en ung tjej som mig är nummer ett på listan.” Hon skriver också att hon ska använda sin makt till att ge fler tjejer och kvinnor makten att bestämma över sina egna kroppar och liv.

Andraplatsen på listan över framtidens 99 mäktigaste har Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet. Tredjeplatsen går till Philip Botström, ordförande för SSU. På tioende plats hamnar Unionens utredare Fredrik Söderqvist, som fanns med på listan redan förra året.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.