Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Unionens utredare framtida maktfaktor

Fredrik Söderqvist, utredare på Unionen, kommer att bli en av Sveriges mäktigaste personer i framtiden. Åtminstone räknar centralorganisationen TCO med det, för de har placerat Fredrik Söderqvist på delad elfte plats på sin lista över framtidens 99 mäktigaste.
Johanna Rovira Publicerad 17 mars 2016, kl 11:08
Kollega
TCO spår att Fredrik Söderqvist, utredare på Unionen, kommer bli en av Sveriges mäktigaste. Kollega

TCO har för att uppmärksamma engagemang, mod och innovationsförmåga hos unga, listat betydelsefulla opinionsbildare mellan 18 och 35 år. De korade kommer från politikens sfär, organisationer, fackföreningar, näringsliv och media men endast de tio som toppar listan är rangordnade med motivering.

Fredrik Söderqvist delar elfteplatsen med 88 andra presumtiva potentater.

Hur hamnade du på den här listan?
– Det har väl att göra med att jag jobbar med aktuella framtidsfrågor på arbetsmarknaden. Förbundet syns ofta och har en politik som ligger i framkant. Utmärkelsen speglar nog mer att förbundet är på tårna och har mycket spännande på gång, säger Fredrik Söderqvist.

På förstaplats kommer Amanda Lundeteg, vd och talesperson på stiftelsen Allbright. Andraplatsen gick till journalisten Kristoffer Örstadius. På tredjeplats finns Kristina Persdotter, stabschef hos statsminister Stefan Löfven. Den tidigare Unionenanställda Seher Yilmaz, numera ordförande Rättviseförmedlingen, har fått en placering på sjätte plats. Se resten av listan här.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 6 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Fyradagarsvecka och mer semester – anställdas dröm

De allra flesta av oss trivs utmärkt på våra jobb. Det visar en färsk rapport som också ger hintar om vad som skulle kunna få oss att trivas ännu bättre.
Johanna Rovira Publicerad 30 september 2024, kl 06:02
Jobbtrivseln i Sverige: 77% vill ha fyradagarsvecka och fler semesterdagar. Hur kan arbetsgivare möta dessa behov?
Ny rapport visar att 86% av anställda i Sverige trivs på jobbet. Flexibla arbetstider och fyradagarsvecka är populära önskemål. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Trots eventuellt gnissel vid kaffemaskinen och möjligt jämmer på måndagsmorgonen, trivs en stor majoritet av oss på våra arbetsplatser. En ny Sifoundersökning, gjord på uppdrag av företaget Cool Company, visar att 86 procent av de tillfrågade trivs mycket bra eller ganska bra. Endast 12 procent tycks vantrivas. Bland unga kvinnor är jobbtrivseln något sämre.

Invånarna i norra Mellansverige trivs bäst – nio av tio norröver menar att deras jobb är toppen eller någorlunda bra. Anställda och frilansare i Småland och på öarna är inte fullt lika nöjda med sin arbetssituation – åtta av tio smålänningar tillstår att jobbet är bra eller åtminstone okej. 

Förnöjsamheten har dock gått ner totalt sett sedan förra året då 89 procent av de svarande uppgav att de trivdes bra på sina arbetsplatser. Men det finns saker en angelägen arbetsgivare kan göra för att bryta den nedåtgående trivseltrenden.

Stor förbättringspotential

Om man sneglar på andra siffor i rapporten framträder tydliga förbättringspotentialer. Bland annat finns ett starkt sug efter fyradagarsvecka – 77 procent av de tillfrågade är positiva till att förkorta arbetsveckan och merparten av dessa är övertygade om att de kan fixa jobbet precis lika bra trots kortad arbetstid. Bland yngre, till vilka räknas alla under trettio, är hela 82 procent inställda på fyradagars arbetsvecka. 

Närmare hälften av de tillfrågade anser dessutom att de har på tok för kort semester. Även här sticker de unga ut – det är bara en knapp tredjedel av de yngre som anser att de har tillräckligt med semesterdagar som det är.